Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Φεβρουαρίου 2024

Με τη βούλα του ΥΠΕΚΑ τεράστια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε προστατευόμενη περιοχή στις Εχινάδες (updated)

Η είδηση προέρχεται από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Κεφάλαιο” στο σημερινό της φύλλο (Παρασκευή 4-1-2013) στη σελίδα 37, από την οποία και αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος πήρε η επένδυση της Νηρέας για τη λειτουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας δυναμικότητας 390 τόνων στην περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης που θα γίνει σε μια περιβαλλοντικά «δύσκολη» θαλάσσια περιοχή 40 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί προστατευόμενο πάρκο.

Να συμπληρώσουμε ότι, σύμφωνα μετην Απόφαση του ΥΠΕΚΑ (βλ. παρακάτω) η άδεια για την επέκταση των ιχθυοτροφείων δόθηκε για προστατευόμενη περιοχή στις Εχινάδες Νήσους (ανήκουν στην Κεφαλονιά) και ειδικά για το νησάκι Δρακονέρα, το οποίο είναι προστατευόμενη περιοχή.

Στον χάρτη είναι το μεγαλύτερο νησί αριστερά , το σύμπλεγα των νησιών που βλέπεται ονομάζεται “δρακονέρα”.

Απόφαση του ΥΠΕΚΑ (απόσπασμα). Ολόκληρη μπορείτε να την διαβάστε εδώ.

Το ότι η περιοχή των 40 στρεμμάτων, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αποτελεί προστατευόμενο πάρκο δεν αγγίζει καθώς φαίνεται έστω κάποιες ευαίσθητες χορδές. Πέραν τούτου δεν είναι σε πολλούς γνωστό ότι, το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές NATURA απασχόλησε τον Δεκέμβριο του 2012 (6-12-2012) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές («Οδηγίες για την υδατοκαλλιέργεια και το Natura 2000 – Δραστηριότητες βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000»), με σκοπό να βελτιώσει την κατανόηση του τρόπου κατά τον οποίο μπορεί να ασκείται η υδατοκαλλιέργεια μέσα στο δίκτυο Natura 2000.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για την αλιεία και τη θαλάσσια πολιτική κ. Μαρίας Δαμανάκη: «Η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ για να υπάρχει πρόσβαση στους πόρους τροφίμων, και χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για να συμβάλει στην αειφορία, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Ως ένας από τους πολλούς χρήστες των υδάτων της ΕΕ, η υδατοκαλλιέργεια θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά οικολογικώς βιώσιμο τρόπο, το παρόν δε έγγραφο αναμένεται να συντείνει στην επιδίωξη αυτή.» [ΠΗΓΗ]

(Οι νεότερες πληροφορίες είναι από το σάιτ kefaloniapress.gr)

Ο φάκελος – αρχείο του Meganisi News για το θέμα «Ιχθυοκαλλιέργειες» που παραμένει επίκαιρο

Σχετικά

Χάρτης των περιοχών NATURA 2000 στο Μεγανήσι

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights