Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2022

Καταργήσεις- συγχωνεύσεις 104 σχολών ΤΕΙ & ΑΕΙ, ανάμεσά τους και το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην Διοίκηση ΤΕΙ της Λευκάδας

Του Παναγιώτη Κάτσικα

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει 104 τμήματα όπου δεν περνούν την βάση του 10 την οποία το Υπ. Παιδείας σκοπεύει να επαναφέρει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών με κριτήριο τους εισακτέους που έχουν στο βαθμό που θα εφαρμοστεί ο περιορισμός του βαθμολογικού ορίου.

Με πολιορκητικό κριό την βάση του 10 ανοίγει το Υπουργείο Παιδείας το δρόμο για τον αφανισμό τμημάτων και σχολών. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθούν φοιτητές που θα γράψουν κάτω από την βαθμολογική οριοθέτηση της βάσης του 10.
Με λίγα λόγια, για παράδειγμα στο τμήμα της Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας το οποίο είχε φέτος 167 εισακτέους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα έχει μηδέν, που αυτόματα αυτό σημαίνει ότι θα μπει λουκέτο ή θα συγχωνευτεί.

Ο Υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική του οικονομικού και κοινωνικού στραγγαλισμού επεξεργάζεται το πώς θα εξιδικεύσει, με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε ίδρυμα, τον κλείσιμο ή τη συγχώνευση τους. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Παιδείας στο στόχαστρο βρίσκονται 104 τμήματα.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ τα τμήματα αυτά δεν είναι τα μόνα καθώς θα έρθουν αλλαγές και σε αυτά που έχουν υψηλή εξειδίκευση (μετεξελίσωντάς τα ίσως σε μεταπτυχιακά) και με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα.

Το δεύτερο όπλο του Υπουργείου Παιδείας που θα βοηθήσει τον μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θεσμό που θα έχουν πρόσβαση λίγοι και εκλεκτοί είναι η αξιολόγηση των πανεπιστημίων. Η διαδικασία αυτή στην οποία μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ενάντια θα αξιολογήσει τα τμήματα με βάση το αν οι απόφοιτοι τους απορροφούνται σύντομα στην αγορά εργασίας, αν έχουν κακές αναλογίες διδακτικού προσωπικού – φοιτητών, αν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις, αν παράγουν μικρό αριθμό πτυχιούχων και άλλα. Φυσικά όπως καταλαβαίνουμε πολλά τμήματα τα οποία εδώ και καιρό με έντεχνό τρόπο υποβάθμιζε η εκάστοτε ηγεσία του

Υπ.Παιδείας τώρα θα έρθει να βγάλει «ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές»

 Για τους απόφοιτους του 13’ θα ισχύσει το μέτρο της βάσης του 10

Να σημειώσουμε πως περισσότεροι από τρεις στους δέκα υποψηφίους (34 %) μπήκαν στα ΤΕΙ κυρίως αλλά και σε ορισμένες σχολές ΑΕΙ, με βαθμολογία κάτω από τη βάση

Ο  πίνακας είναι  από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *