Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο Μέντης”

Επιβεβαιώνεται το Meganisi News για την ανάρτηση της 5/12/2012 που αφορά στη συνάντηση του δημάρχου Μεγανησίου με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγανησιωτών στην Αθήνα –

Ακολουθεί η

Ανοιχτή Επιστολή Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ”

Με αφορμή δημοσίευμα του “Meganisi News” της 05/12/2012, κρίνουμε απαραίτητο και εκ μέρους των μελών του Συνδέσμου να ανακοινώσουμε τα παρακάτω:

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ.Στάθης Ζαβιτσάνος με το από 21/11/2012 ηλεκτρονικό μήνυμα του και αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες με την Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ., μας κατέθεσε πρόσκληση για συνεργασία σε οργάνωση ενημερωτικής συνάντησης με θέμα την επιχειρηματικότητα των νέων στο Μεγανήσι, προκειμένου το Δ.Σ. να αποφασίσει σχετικά.

Το θέμα παραπέμθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ της 04/12/2012, προκειμένου ο κ.Δήμαρχος δια ζώσης να αναλύσει την πρότασή του.

Πράγματι το θέμα συζητήθηκε στην ανοιχτή όπως πάντα συνεδρίαση της 04/12/2012 με τον κ. Ζαβιτσάνο και μετά την αποχώρησή του το ΔΣ συζήτησε σχετικά (θα ακολουθήσει ανακοίνωση).

Τα παραπάνω δίνουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, είναι καταγεγραμμένα στα Βιβλία Πρακτικών του Συνδέσμου και πλέον ο καθένας μπορεί να τα αντιπαραβάλει με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Ο Μέντης έχει διαχρονικά συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς άρχοντες, Κοινοτάρχες και Δημάρχους, σε θέματα ύψιστης σοβαρότητας για το νησί μας με εξαιρετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας θετικά στην επίλυση τους. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι, πλην ελαχίστων, το γνωρίζουν καλά.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποτελείται από Μεγανησιώτες με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και διαφορετικές παραταξιακές  τοποθετήσεις στην πολιτική σκηνή του Μεγανησίου,  που εξ αρχής έχουν ξεκαθαρίσει και έχουν δεσμευτεί ότι θα προστατέψουν τον Σύνδεσμο από οποιαδήποτε κομματική ή παραταξιακή παρέμβαση, αποκλείοντας διαλυτικά φαινόμενα που στο παρελθόν οδήγησαν στην αδρανοποίησή του. Και κατά γενική ομολογία, το έχουν πετύχει ως σήμερα απόλυτα.

Τα μέλη του ΔΣ είναι αποφασισμένα να προστατέψουν τον Σύνδεσμο από κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης των ενεργειών του. Ο πολιτισμός  παράγεται από κάθε μας λέξη, κάθε μας πράξη και κάθε καλή μας πρόθεση να προάγουμε το κοινό καλό και να βελτιώσουμε τις κοινωνικές δομές.

Ο Μέντης θα συνεχίσει την προσπάθειά του, θα έχει πάντοτε θέση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησί μας, την οποία θα διατυπώνει ξεκάθαρα διαμέσου των φορέων του, όμως θα σταθεί μακριά από κομματικές και παραταξιακές έριδες και μικροπολιτική ενασχόληση, προάγοντας τον πολιτισμό και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μεγανησιωτών  και παράσχοντας αμέριστη συμπαράσταση όπου του ζητηθεί, από οποιονδήποτε φορέα.

Στο μέλλον, ας είναι τα έργα όλων μας, και όχι τα λόγια, που θα μας χαρακτηρίσουν στην εκτίμηση των συμπατριωτών μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

6 Σχόλια

 1. Εγώ λέω ν΄αφήσετε αυτά που ξέρετε και να λειτουργήσετε υπέρ των Μεγανησιωτών εντός και εκτός Μεγανησίου. Αν θέλει ο δήμαρχος ας απευθυνθεί στην εδώ νεολαία που ΄χει γυρίσει από την Αθήνα γιατί δεν είχε να φάει και επιβαρύνουν τους γονείς τους μην έχοντας άλλη λύση και μετά απευθύνεται και στους ετεροδημότες. Και δεν σας είδαμε σε συναντήσεις πολιτών και στην ημερίδα για τους βιολογικούς να δείχνετε τέτοιο ζήλο. Σας ετοιμάζω και έκπληξη ,θα ζητήσουμε και μεις συνάντηση με την αρωγή σας!

 2. Διαβάζοντας την επιστολή του Δ.Σ. του Μέντη θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
  1. Στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι ο κ. Δήμαρχος σας κατέθεσε πρόσκληση για συνεργασία σε οργάνωση ενημερωτικής συνάντησης με θέμα την επιχειρηματικότητα των νέων στο Μεγανήσι. Δηλαδή πρόταση συνδιοργάνωσης. Διαβάζοντας όμως την επιστολή του κ. Δημάρχου , την οποία αναρτήσατε στον site σας (mentismeganisi.gr) διαπιστώνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος σας δίνει τρείς επιλογές. Μία να οργανώσετε εσείς την συνάντηση και ο δήμος να είναι απλός επισκέπτης, μία άλλη να συνδιοργανώσετε μαζί την συνάντηση και μία τρίτη να οργανώσει ο Δήμος και εσείς να είστε παρόντες προτείνοντας ανεξάρτητα από ποια από τις τρεις επιλογές διαλέξετε, να καλέσετε τα μέλη σας να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Τελικά μετά από ψηφοφορία προκρίνατε την τρίτη επιλογή και ερωτώ: Πως γίνετε να καλείς ως Σύλλογος τα μέλη σου να παραβρεθούν στην εκδήλωση άλλου φορέα; Εδώ έχουμε να κάνουμε με παγκόσμια πρωτοτυπία. Αν οργάνωνε ο Μέντης την εκδήλωση ή έστω συνδιοργάνωνε με τον Δήμο, να το δεχτώ, αλλά αυτό ξεπερνά κάθε λογική.
  2. Είναι δυνατόν το βασικό επιχείρημα υποστήριξης της τρίτης επιλογής από την πρόεδρο του Μέντη και άλλους παρεβρισκομένους στο Δ.Σ. να είναι η υλικοτεχνική υποδομή που παρέχει ο Δήμος στον Μέντη κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων ; Δηλαδή με τι έχουμε να κάνουμε εδώ, με δούνε και λαβείν ;
  3. Αναφέρετε στο τέλος της ανακοίνωσής σας ότι προτίθεστε να παράσχετε αμέριστη συμπαράσταση όπου σας ζητηθεί και από οποιονδήποτε φορέα. Δηλαδή αν η πρωτοβουλία ανήκε στην αντιπολίτευση την ίδια συμπεριφορά θα είχατε απέναντί της; Να σας θυμίσω την αμέριστη συμπαράστασή σας στο θέμα του βιολογικού; Σαμποτάρατε και την εν Αθήναι συνάντηση – προετοιμασία της ημερίδας και την ίδια την Ημερίδα στο Μεγανήσι στην λογική ότι δεν ήταν πρωτοβουλία του Δήμου. Το ξεχάσατε;
  4. Το θέμα την συνάντησης θα είναι η επιχειρηματικότητα των νέων στο Μεγανήσι. Όλων των νέων ; Ή μιλάμε για παιδιά και αποπαίδια ; Μήπως μιλάμε για τα δικά μας τα παιδιά ή έστω για όσα παιδιά θέλουν στο μέλλον να γίνουν δικά μας ;
  5. Είναι προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος θέλει να έχει τον Μέντη από κοντά και να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του. Από το προηγούμενο Δ.Σ. ήθελε την ησυχία του και την είχε. Από το τωρινό φαίνετε πως θέλει την στήριξή του, ίσως τώρα να την έχει περισσότερο ανάγκη. Ένας τέτοιος Μέντης όμως σίγουρα δεν είναι ενωτικός και σίγουρα δεν απευθύνετε σε όλους τους Μεγανησιώτες. Προφανώς και σε έναν τέτοιο σύλλογο δεν θέλω να είμαι μέλος και θα απέχω από τις εκδηλώσεις του εως τις επόμενες εκλογές.

 3. Το τελευταίο μου σχόλιο περί αποχώρησης από τον Μέντη έγινε εν βρασμώ ψυχής. Μένω και παλεύω για έναν σύλλογο ανοικτό σε όλους τους Μεγανησιώτες.

 4. Ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να «κοινωνεί» βάσει του Καταστατικού κάθε θέμα που αφορά τους νέους, είναι το πιο αστείο επιχείρημα που έχει ακουστεί ποτέ για να δικαιολογήσει ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Όποιος διαβάσει τα Πρακτικά που έχουν αναρτηθεί στο μπλογκ του Μέντη, θα καταλάβει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μέντης καλό ήταν να αποτελέσει το όχημα του ίδιου του δημάρχου. Ο δήμαρχος καλά κάνει και μπράβο του. Εκμεταλλεύεται πολιτικά την όποια ευκαιρία και κάνει παιχνίδι. Ο κάθε δήμαρχος το ίδιο θα έκανε. Αλλά μη νομίζουν κάποιοι εκεί κάτω, όσο και να θέλουν να το «κοινωνήσουν» προς τα έξω αθώα, ότι όλοι τρώνε κουτόχορτο και δεν χαμπαριάζουν από παιχνιδάκια. Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τα Πρακτικά που αναρτήθηκαν στο μπλογκ του Μέντη, το μέιλ του δημάρχου και τις τοποθετήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος, τις εισηγήσεις κλπ αλλά και το πως και που κατέληξε το πράγμα, θα διαπιστώσει αυτά που κάποιοι ίσως φοβούνται ότι δεν θα έπρεπε να διαπιστωθούν. Δυστυχώς όμως… Θα πρέπει να λυθεί και μια απορία. Επειδή ο Μέντης υποχρεούται βάσει Καταστατικού να «κοινωνήσει» ! θέματα που αφορούν τους νέους, αυτό θα γίνει κατόπιν υποχρεωτικής τους νηστείας ή μήπως λόγω κρίσης θεωρηθεί ότι το γεύμα τους είναι τόσο λιτό όσο και νηστίσιμο;

 5. Όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, η ιδέα ήταν καθαρά του Δήμου, του δημάρχου αν θέλετε. Τώρα, τα σενάρια 1, 2 και 3 δε λένε τίποτε, αφού έτσι κι αλλιώς από τη στιγμή που έγινε η προσέγγιση μέσω mail από τον κ. Ζαβιτσάνο, ο οποίος έθεσε στοχευμένα τόσο το περίγραμμα όσο και τις εναλλακτικές, εγκλώβισε ουσιαστικά και σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. μέσα αυτές. Αν κάποιοι στο Δ.Σ. δεν έχουν την εμπειρία, την έχουν ενδεχομένως κάποιοι παλαιότεροι, όχι απαραίτητα μόνο μέσω της ενασχόλησής τους με τον «Μέντη». Ακόμα και η 4η εναλλακτική που κατατέθηκε, δεν θα είχε (φάνηκε και εκ των υστέρων) καμία τύχη. Με απλά λόγια, ο πυρήνας βρίσκεται στην κίνηση-ματ του δημάρχου, το mail, το timing (ας τα θεωρήσουμε συμπτώσεις) και το συγκείμενο.

  Και τι θα έπρεπε να κάνει ο «Μέντης», να απορρίψει την πρόταση χωρίς καμία συζήτηση από τη στιγμή που τέθηκε στο Δ.Σ.; Και τι θα έπρεπε να κάνει το Δ.Σ., να την κρατήσει στο συρτάρι σαν τη «λίστα Λαγκάρντ»; Το Δ.Σ. ήταν υποχρεωμένο βάσει του ρόλου του να το συζητήσει, όπως και έκανε. Τώρα, αν και θα έπρεπε π.χ. για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα –και για άλλα- να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του να παραβρεθούν σε μια πιο ανοιχτή και πολυπληθέστερη συνεδρίασή του, είναι «άλλο καπέλο». Μα αυτό, θα πει κανείς, δεν θα εκλαμβανόταν, ίσως, ως «προθέρμανση» μιας «προεκλογικής κίνησης» του δημάρχου και των συν αυτώ, «ενοχοποιώντας» τους συμμετέχοντες; Δηλαδή πάλι το Δ.Σ. και ο «Μέντης» δεν θα ήταν εκτεθειμένοι σε κριτική; Μα και το αποτέλεσμα, με τη διάσταση και το περιεχόμενο που πήρε και που μπορεί να μην απέχει και τόσο από την πρόθεση του αποστολέα του mail αλλά και την ευγένεια των παραληπτών, απέχει από τέτοιου είδους εκτίμηση;

  Και τι θα πρέπει να κάνει ο «Μέντης», να μείνει έξω από οτιδήποτε; Μήπως να τον βάλουμε και σε γυάλα σαν προστατευόμενο είδος και να τον ανασύρουμε όποτε βολεύει;

  Ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες σαφώς και χρειάζονται. Η ατομική θέση δεν είναι θέση, δεν είναι λύση, δεν αποτελεί καν πρόταση σε καίρια ζητήματα του νησιού και της διαχείρισης της πορείας του, είναι και «απολιτίκ» και «αβάντα». Τα ζητήματα στο νησί, τα υπάρχοντα, τα δρομολογημένα και όσα ανακύψουν, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή των κατοίκων εκεί στο νησί, με τη νεολαία που ζει ήδη εκεί και με τους νέους που ενδεχομένως επιστρέψουν στην πατρογονική τους εστία. Συνεπώς ζητήματα όπως «απασχόληση», «περιβάλλον», «βιολογικοί» κλπ. θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και θα την διαμορφώνουν. Γνωρίζετε τι συμβαίνει με την περίπτωση στο δημοτικό σχολείο και με τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής που ακόμα έρχεται. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν Επιτροπές στον Δήμο Μεγανησίου βάσει του Καλλικράτη που δεν συνεδρίασαν ούτε μία φορά, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Αυτά δεν είναι ζητήματα; Δεν απασχολούν τη νεολαία ή μήπως είναι ερωτήματα τόσο πολιτικά πια που το Καταστατικό υποχωρεί; Η όποια πρωτοβουλία, κουβέντα, πρόταση ή συλλογική πρόταση δεν προσφέρουν τίποτε όταν εξαντλούνται στον χρονικό ορίζοντα του Καλοκαιριού και της περιστασιακής επίσκεψης στο νησί είτε ακόμα ως μαντάτο μέσω των blogs. Δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία ούτε στον ίδιο τον Σύνδεσμο.

  Η παραδοχή ακόμα της όποιας απειρίας δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου πάντα, να αποτελεί δικαιολογία. Αιτιολογία ίσως. Αλλά αν δεν γίνει κάποιο βήμα, δεν ληφθούν πρωτοβουλίες, αν αυτές δεν στηριχθούν από όλους ή από την πλειοψηφία των μελών, τότε το κάθε Δ.Σ. του όποιου «Μέντη» μοιραία θα ενεργεί με «δανεικές ιδέες», θα προσφέρει κεφάλαιο και τους τόκους θα τους καρπώνεται άλλος.

  Υπάρχει λύση, πρόταση; Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι είμαστε μέλη του Συνδέσμου, μας είναι πολύ εύκολο ως «μ.Χ. προφήτες» να ψηλαφούμε εκ του αποτελέσματος, μηδέ του υποφαινόμενου εξαιρουμένου, αν και το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι δηλωτικό του ιστορικού. Γι΄αυτό είναι κρίσιμο, παρότι δεν είναι εύκολο (πόσο μάλλον σήμερα), η παρουσία των μελών να είναι εντονότερη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και το το Δ.Σ. να κινείται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση, με υπομονή και επιμονή. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις αυτό να αποδειχθεί και «λυτρωτικό» για οποιοδήποτε επόμενο στελεχώσει αύριο μεθαύριο τον Σύνδεσμο.

  Ευχαριστώ.
  Απόστολος Γατής
  Μέλος Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο Μέντης»

 6. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν βρισκόμαστε ούτε στο 2007, ούτε στο 2010 και συνεχίζουν την ίδια τακτική. Δεν τους παρεξηγώ, πιθανόν να κάνανε “γκαβάτζα” τόσα χρόνια και να ‘χουν αποθέματα. Πόσοι είναι αυτοί που τρώγανε, να πούμε 50;να πούμε 100; Οι υπόλοιποι, έχουν την εντύπωση ότι θα συνεχίσουν να δέχονται να είναι αποκλεισμένοι; Προσωπικά δεν το βλέπω να παραμένουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν υπάρχει και στο Μεγανήσι ούτε μία οικογένεια που να μην έχει έστω και έναν άνεργο! Δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς οικονομικά προβλήματα, δεν υπάρχει φαμελιά που να μην έχει σε εκκρεμότητα τουλάχιστον ένα λογαριασμό.
  Το ποτάμι θα σαρώσει όλους όσους θελήσουν να βάλουν πλάτη σε τελειωμένα “πολιτικά κεφάλαια” του νησιού.
  Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights