Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2023

14η συνεδρίαση Δ.Σ.: «Δεν υπάρχει σάλιο»

Τα εκβιαστικά διλλήματα της κυβέρνησης ακούστηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο:
Αύξηση δημοτικών τελών, μείωση δαπανών εάν θέλουμε να συνεχίσουμε…
Δεν έχουμε άλλη επιλογή όσο κι αν διαφωνούμε, τόνισε ο δήμαρχος συνεπικουρούμενος από τον κ. Π. Κονιδάρη και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων πλην Θ. Κονιδάρη, ο οποίος πρότεινε μείωση της τιμής των τιμολογίων του νερού κατά 13% για ν αντισταθμιστεί η αύξηση που προκύπτει από την επιβολή ΦΠΑ στο νερό:

Να σας υπενθυμίσουμε εδώ τις περικοπές σε φωτισμό, συλλογής σκουπιδιών και του απογευματινού λεωφορείου, ενώ συμφωνήθηκε να επανέρθουν σύντομα με το ζήτημα της περιστολής δαπανών.
Έτσι αποφασίστηκε για την παρούσα φάση να μείνουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη, πράγμα δύσκολο(όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος) για την επιβίωση του δήμου μιας που και τα τακτικά έσοδα (ΚΑΠ) ήρθαν μειωμένα κατά 15% και ΣΑΤΑ μόλις 130.000 προβλέπεται για το 2012 την στιγμή που οι υφιστάμενες υποχρεώσεις για το 2011 υπολείπονται κατά 170.000.
Αν αυτό δεν προοιωνίζει οικονομική κατάρρευση τότε τι άλλο είναι;

Στο θέμα επανέρχονταν ο δήμαρχος επανειλημμένα , σε διαφορετικά χρονικά σημεία της συνεδρίασης πράγμα που απεικονίζει το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι δήμοι και την απογύμνωση ουσιαστικά του Καλλικράτη, μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του ο ίδιος τόνισε πως αναγκάζεται να εγγυηθεί προσωπικά για την προμήθεια υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Ζήτημα προέκυψε και για την περιβόητη διαβούλευση ,που προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι θα προκύψει κάτι διαφορετικό, με δεδομένη τη θέση του δημάρχου, που είναι ψηφισμένη από της 2 Αυγούστου 2011 και λίαν συντόμως επικαιροποιημένη με την ψήφιση επιχειρησιακού και προϋπολογισμού του δήμου:

Θέμα έγιναν οι υπερωρίες και οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο δήμο καθώς και η σχεδιαζόμενη με αφορμή τις ενστάσεις για το χαράτσι, καταμέτρησης των τετραγωνικών όλων των κτισμάτων του νησιού :

Ένταση δημιουργήθηκε όταν η κ. Αικ.Καββαδά θέλησε να καταθέσει ψήφισμα ενάντια σε μεθοδεύσεις συγχώνευσης του δήμου Μεγανησίου με τον δήμο Λευκάδας όπου περίπου της απαγορεύτηκε να το πράξει, ενάντια στον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου και άρνηση του προέδρου ν’ ακολουθήσει την συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για τα ψηφίσματα που κατά καιρούς φέρνουν οι σύμβουλοι προς ψήφιση, προκαλώντας την δυσφορία του Θ. Κονιδάρη αλλά και της ιδίας που το απέσυρε στηλιτεύοντας την στάση του προέδρου κ. Π. Κονιδάρη ,δείτε «το πραξικόπημα» όπως χαρακτηρίστηκε από Αικ. Καββαδά και τον κ. Θ. Κονιδάρη:

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά. Απαντώντας σε ερώτηση που απεύθυνα στον ίδιο ο κ. δήμαρχος, για το θέμα της κατάληξης του βιολογικού Νυδριού είπε ότι παρακολουθεί το θέμα από εκεί που το παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά δεν δεσμεύθηκε για κάποια ενέργεια, δείτε τι είπε:

Τέλος ν’ αναφερθώ και στο θέμα του τουριστικού καταφυγίου στον Αθερινό και να εκφράσω την διαφωνία μου, μιας που σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει το θέμα, για δύο λόγους: α) την επιβάρυνση του ήδη βεβαρυμμένου περιβάλλοντος και β) την εισαγωγή σε δημόσιο χώρο ιδιώτη επενδυτή σε βάθος χρόνου:

Επειδή υπάρχει συγκρίσιμο προηγούμενο επιτρέψτε μου να είμαι επιφυλακτικός. Για να μην υπάρχει παρανόηση δεν είμαι εναντίον των επιχειρηματιών, εξάλλου είμαι ένας από αυτούς, η διαφωνία μου έγκειται στο επιχειρηματίας σε δημόσιο αγαθό η διαφορετικά με περιουσία που ανήκει σε όλους.

Κλείνοντας να μην ξεχάσω το επιχειρησιακό που για καθαρά τεχνικά ζητήματα και συγκεκριμένα λόγω ελλείψεως χρόνου δεν κατέβηκε για ψήφιση κάτι που θα γίνει την επόμενη συνεδρίαση, χωρίς τροποποίηση και αυτό πρέπει να τονισθεί.

Τέλος να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι τοποθετήσεις των συμβούλων που και αξιόλογες και ενδιαφέρουσες, αλλά κι εγώ άνθρωπος είμαι. Παρακαλώ μην ταυτίζετε το meganisinews που αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση για τον τόπο, με τις δικές μου τοποθετήσεις. Το blog meganisinews θα φιλοξενήσει με ευχαρίστηση την «όποια άποψη» όσο ακραία κι από όποιον κι αν προέρχεται. Δεν έχετε παρά να το τολμήσετε.

Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζετε ότι βούληση του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, πλην Θανάση Κονιδάρη είναι να υπερασπιστεί την κυρίαρχη πολιτική άποψη του «μαύρου μετώπου» της συγκυβέρνησης, διαφωνούμε αλλά ψηφίζουμε. Ο κάθε δήμος και αυτός του Μεγανησίου μετατρέπεται σε «τοπική ΔOY» , με ελέγχους,δημοτική φορολογική ενημερώτητα και πρόστιμα. Με δεδομένο ότι θα πληρώνει τα έξοδά του από ιδίους πόρους διαιρέστε τα έξοδά του διά 1000 ψυχές του νησιού κι έχετε ένα τραγικό αποτέλεσμα. Όσο δεν αντιδράμε , τόσο ανοίγει η όρεξη και μας βλέπω στο τέλος και χρεοκοπημένους και χωρίς περιουσία.

Καλή σας μέρα!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Φρένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους σχεδιασμούς του πρώην δημάρχου Μεγανησίου κ. Στάθη Ζαβιτσάνου για νέο ελαιοτριβείο

Σύμφωνα με  ανακοίνωση -πρόσκληση  του δημάρχου Μεγανησιου κ. Παύλου Δάγλα προς το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγανησίου, που αναρτήθηκε στο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights