Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Μαΐου 2021

Ο «τυφώνας ΥΠΕΚΑ» σαρώνει τις προστατευόμενες περιοχές, καταστρατηγώντας ακόμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία NATURA, χάριν … της σωτηρίας της χώρας

Στο μικροσκόπιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει μπει, πλέον, και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το ΥΠΕΚΑ «βάφτισε» τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα συνεδριακά κέντρα, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών και παραδοσιακών οικισμών, ως έργα που προκαλούν «τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις», έτσι ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η νέα απόφαση έρχεται να ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό που διαλύει κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που καταστρατηγεί ακόμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις περιοχές Natura και δίνει άφεση αμαρτιών στο όνομα της σωτηρίας της χώρας.

Έτσι πλέον με μια έκθεση ιδεών και καλών προθέσεων θα μπορούν να κτίζονται όπου γης:

• Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών.

• Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών.

• Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα σε οικισμούς που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί.

• Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, χώροι στάθμευσης τροχόσπιτων και λοιπές κατασκηνώσεις.

• Μη κύρια τουριστικά καταλύματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών.

• Συνεδριακά κέντρα.

• Ξενώνες νεότητας, ειδικών ομάδων ατόμων, γηροκομεία κ.λπ.

• Δασικά χωριά.

• Πάσης φύσεως θεματικά πάρκα.

Πρότυπα για κλάματα

Το καταπληκτικό είναι ότι για την κατασκευή των έργων αυτών η ΚΥΑ προβλέπει την υποβολή ενός αστείου εφευρήματος, των λεγομένων Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) *, την ευθύνη για την τήρηση των οποίων θα έχουν οι ίδιοι οι ιδιώτες που κατασκευάζουν το έργο, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ο φορέας του έργου φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι καταργείται κάθε μηχανισμός ελέγχου ακόμα και για την τήρηση υποτυπωδών προβλέψεων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αφού η πολιτεία με νομοθετική βούλα ορίζει ότι το ίδιο πρόσωπο θα παίζει δυο ρόλους, και εκείνον του ελεγχόμενου και εκείνον του ελεγκτή, με αποτέλεσμα ο ιδιώτης κατασκευαστής να ελέγχει τον εαυτό του!

Καμιά ειδική πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για την περίπτωση ξενοδοχειακών μονάδων εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura όπως και εντός περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί. Παράλληλα αποδυναμώνεται πλήρως η Δασική Υπηρεσία, αφού εκτός από την υποχρεωτική, έτσι κι αλλιώς για κάθε εκτός σχεδίου έκταση, πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, χάνει τον γνωμοδοτικό της ρόλο για έργα και δραστηριότητες εντός ορίων πόλεων και οικισμών, εξέλιξη η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τα αστικά και περιαστικά άλση.

Χωρίς πάτο το βαρέλι

Το βαρέλι δεν έχει πάτο, αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Έτσι, όπως ξεκαθάρισε προς τους επίδοξους, πλην άφαντους, επενδυτές κατά τη διάρκεια του 7ου Red Business Forum ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, το σχέδιο κατεδάφισης της πολεοδομικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει και συνέχεια. Χρησιμοποιώντας εύηχες και πολιτικά άνευρες έννοιες, όπως «βελτίωση», «απλοποίηση», «επικαιροποίηση» και «ευελιξία», ο Στ. Καλαφάτης άνοιξε παράθυρο στο μέλλον και προανήγγειλε νέο ξεπάτωμα σε όλους τους τομείς με έμφαση στην υιοθέτηση ευλύγιστης μέσης για αναπτυξιακούς σκοπούς. Έτσι θα αναθεωρηθούν – πάντα προς αυτή την κατεύθυνση – οι Γενικοί Πολεοδομικοί Κανόνες, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα 12 Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Και ακόμα, με πρόσχημα και πάλι τη γραφειοκρατία και τη συντόμευση των διαδικασιών, προβλέπεται η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού στον χωρικό σχεδιασμό με στόχο «τη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δημοσίων έργων».

ΠΗΓΗ : “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

* Το link το προσθέσαμε εμείς. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα σύνδεση εδώ με links σε άρθρα νόμων που αναφέρονται στο ΠΠΔ.

Επιπλέον μπορεί να ενδιαφέρει:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4014/11 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 209/Α/2011).

Συνέχεια

ΠΗΓΗ : ΥΠΕΚΑ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *