Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα για το Μεγανήσι. Σε παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα έχει μπει ήδη το νησί μας

Το “σύνθημα” για “άτακτη υποχώρηση” σε βασικές θέσεις του συνδυασμού του έδωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Ζαβιτσάνος σε μια ολοφάνερη προσπάθεια προσέγγισης της Μεγανησιώτικης κοινωνίας, σε θέματα στα οποία είχε παρουσιάσει σθεναρή αντίσταση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι, προς μεγάλη μας έκπληξη, ακούσαμε τον δήμαρχο να υιοθετεί στο θέμα του «Βιολογικού» την άποψη της παραιτηθείσας πλέον κ. Αικ. Καββαδά: συναινετική απόφαση μέσα από λαϊκές συνελεύσεις των Τοπικών Συμβουλίων κι επιστροφή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θ’ αποφασίσει εκ νέου σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση.

Ανοιχτό και το θέμα του τουριστικού καταφυγίου Βαθέος (μαρίνα), σύμφωνα με τα όσα μας πληροφόρησε ο δήμαρχος. Πάνω που είχαμε πιστέψει ότι το θέμα έχει κλείσει. Όπως όμως μας εξήγησε ο δήμαρχος, δεν ήταν σήμερα επαρκής ο χρόνος. Γι΄ αυτό και θα επαναφέρει το θέμα της μαρίνας στο Βαθύ, αφού πρώτα όμως ζητήσει καθαρή θέση και άποψη από όλους για το μέλλον του τουριστικού καταφυγίου.

Για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και τον σκουπιδότοπο έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ερώτησή μας (δείτε στο 5:53 του video που ακολουθεί) κι όπως μας εξήγησε, η διένεξη για ΧΑΔΑ ή  ΧΥΤΑ καλά κρατεί. Να σας πληροφορήσουμε ότι τώρα έχουμε  ΧΥΤΑ, αλλά το ίδιο κάνει, γιατί λύση δεν βλέπουμε στον ορίζοντα και  μάλλον σε ιδιώτες το βλέπουμε να καταλήγει ως αναπόφευκτη και φυσιολογική εξέλιξη.

Γενικά  η «επαναδιαπραγμάτευση» με την Μεγανησιώτικη  κοινωνία όλων των μεγάλων θεμάτων με διαβουλεύσεις, συζητήσεις, καθυστερήσεις κ.λπ., φαίνεται να είναι απότοκο μιας πολιτικής που χαράσσεται από μια μικρή ομάδα Μεγανησιωτών με συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο και με συγκεκριμένους στόχους.  Η ομάδα -που δεν χάνει την ευκαιρία να …διαβουλεύεται- προσπαθεί να εμποδίσει την άνοδο αριστερών και ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να μην καταλήξουν στο τιμόνι του δήμου, σε μια ύστατη προσπάθειά της να γαντζωθεί  στην εξουσία, διαιωνίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση στο Μεγανήσι.

Η  ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που είχε ήδη σηματοδοτηθεί και πριν τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα με την άνοδο της Αριστεράς – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ- και στο Μεγανήσι, έχει θορυβήσει πάμπολλα «ορφανά» που αναζητούν πολιτική υιοθεσία και στέγη. Έτσι, αφού πολιτικά δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, το ρίξανε στις «συναινέσεις».

Το Μεγανήσι σίγουρα χρειάζεται συναινέσεις. Συναινέσεις πάνω σε ιδεολογίες και οράματα, όχι συναινέσεις ανοχής στην επίθεση σε βάρος των πενιχρών εισοδημάτων μας και των κοινωνικών μας κεκτημένων, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής της σημερινής πολιτικής πρακτικής της συγκυβέρνησης που έχει οδηγήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας σε πλήρη απαξίωση και τον λαό στη φτώχεια και την απόγνωση.

Είναι φανερό πως αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την συναίνεση εμείς, αλλιώς η κ. Καββαδά κι αλλιώς ο δήμαρχος. Όπως είναι φανερό ότι επιτέλους πρέπει ν’ απαλλαγούμε απ’ το παλιό και να προχωρήσουμε σε κάτι νέο. Η τύχη του Μεγανησίου για πρώτη φορά θα σχεδιαστεί στο φυσικό της χώρο, στο Μεγανήσι.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η Dr Robyn Inglis του πανεπιστημίου Υork.uk στο Μεγανήσι για ανασκαφές στις 20 Οκτωβρίου

Θα συνοδεύει κατόπιν αιτήματος την  αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νένα Γαλανίδου ‘Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει(βλ.εδώ) στο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.