Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Κεφαλικό φόρο 150 ευρώ πρότεινε ο Στουρνάρας για ιδιοκτήτες ακινήτων, ελ. επαγγελματίες και όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις

του Απ. Γατή-

Θα θυμάστε τι έγινε όταν ο το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος,  είχε προτείνει το Σάββατο 12 Μαΐου στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μ.α. τρόπους με τους οποίους μία κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τους πολίτες, αντί να επιβάλλει νέα «χαράτσια». Θα μπορούσε, είχε πει, να συναφθεί με τους πολίτες ένα δάνειο διπλής μορφής:

  1. εθελοντικά, όσοι πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από ένα όριο (το οποίο έθεσε στις 20.000 ευρώ ετησίως), να εισφέρουν 100 ευρώ μηνιαίως σαν δάνειο προς το κράτος,
  2. υποχρεωτικά, όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, να εισφέρουν το ίδιο ποσό, επίσης ως δάνειο,

προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη που κατηγόρησε τον κ. Γλέζο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση. Αμέσως και για αρκετές μέρες μετά γινόταν η συνήθης σπέκουλα με αφορμή την προσωπική πρόταση του κ. Γλέζου.

Σήμερα διαβάζουμε στο newsit.gr (και αλλού) ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την εύκολη λύση, προκειμένου να εξευρεθούν τα 2 δις ευρώ από φορολογικά έσοδα πέραν των 11,5 δις: να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 150 ευρώ άπαξ σε όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα νοικιάζουν, σε όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις.

Συμπερασματικά, λοιπόν, και εφόσον αυτή η είδηση “στέκει”, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με «Βυζάντιο»,  με μια new edition …της  «Επαναγωγής», η οποία ευτυχώς δεν συλλέχθηκε από τον Φώτιο, διότι η συνωνυμία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στην συγκυβέρνηση.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας ασπάζεται ή αναγκάζεται να ασπαστεί υπό την πίεση της Τρόικας για επιπλέον 2 δις ευρώ το δόγμα ότι, βασικός στόχος και επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι «να ανακτήσει τα χαμένα αγαθά» (=έσοδα) και να «προμηθεύει τα αγαθά που λείπουν», προφανώς στην Τρόικα και τους δανειστές. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν αυτός ο «κεφαλικός φόρος», αυτή … «η new edition Επαναγωγή», έφτασε στ’ αυτιά του κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όμως, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει στην σκέψη του κ. υπ. των Οικονομικών δύο κατορθώματα:

πρώτον δικαιώνει τον κ. Μανώλη Γλέζο μόνο εν μέρει,  διότι ο δεύτερος είχε ταχθεί υπέρ των αδυνάτων, όχι μέσω της «Επαναγωγής» αλλά μάλλον μέσω της «Εκλογής» (= τουλάχιστον τη διάσωση των ήδη υπαρχόντων και κεκτημένων που έχουν -αν έχουν- απομείνει και την υποχρεωτική συνεισφορά μόνο των υψηλών εισοδημάτων),

δεύτερον οι έχοντες και οι κατέχοντες με τα υψηλά εισοδήματα με το να καταβάλλουν 150 ευρώ όπως όλοι οι υπόλοιποι (ισότητα!) θ’ αρχίζουν να μην βλέπουν πια τον εφιάλτη του όποιου Γλέζου που θα μπορούσε να τους είχε καταστήσει … “νεόπτωχους”.

Σημείωση

Η “Εκλογή” ήταν συλλογή νόμων που δημοσιεύθηκε από τον Λέοντα Γ΄στην υπηρεσία των πιο αδυνάτων και ενίσχυε την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η “Επαναγωγή” ήταν και αυτή μια συλλογή νόμων που έγινε το διάστημα 883 – 886 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Στο 1ο κεφ. της “Επαναγωγής” αναφέρεται το νέο δόγμα τότε της πολιτικής του Βυζαντίου: ο Αυτοκράτορας έχει την υποχρέωση να “ανακτήσει τα χαμένα αγαθά” και να “προμηθεύει τα αγαθά που λείπουν”.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights