Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτυχής η ανοιχτή συζήτηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου χθες στο Κατωμέρι

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η προσέλευση του κόσμου χθες στην πλατεία Κατωμερίου (Αλώνια) η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου. Ακολουθεί ένα γενικό περίγραμμα και εκτίμηση της χθεσινής εκδήλωσης.

Το κλίμα ήταν αρκετά φιλικό και ο κόσμος πρόθυμος να ακούσει, να συμμετάσχει, ξεπερνώντας, όπως είναι φυσικό σε τέτοιου είδους δράσεις την αρχική του συστολή. H ΚΕΠΜ έδειξε ότι διαθέτει τη θέληση να διαδραματίσει έναν  ενεργότερο ρόλο στα δρώμενα του Μεγανησίου, κάτι το οποίο εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της κουβέντας όχι μόνον των μελών της, αλλά και των όσων εκ των παρευρισκομένων τοποθετήθηκαν.

Από την δημαρχιακή παράταξη “Μαζί στο Μέλλον” παρακολούθησε την συζήτηση και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Μάλαμας, ο οποίος, αν και “έσπασε το εμπάργκο”, δεν επιθύμησε να συμμετάσχει ενεργά, αφού περιορίστηκε σε κάποιου είδους ερωταποκρίσεις που δεν ήταν μεν αρκετά εύστοχες ώστε να τονώσουν τη συζήτηση και το περιεχόμενο στα θέματα που θίγονταν, γιατί όχι και να “προβοκάρουν”, να προκαλέσουν τεκμηριωμένη αφήγηση της πολιτικής της παράταξής του, αρκετά λιψές δε ώστε να τον αδικούν.

Η συζήτηση στα θέματα που τέθηκαν ήταν ζωντανή, χωρίς ακρότητες ή φανατισμούς και η κυρίαρχη αίσθηση ήταν ότι η κοινωνία του Μεγανησίου δείχνει να επιθυμεί να συμμετέχει στα κοινά του τόπου της, είτε αυτά άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού, είτε των στρατηγικών που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη νομιμότητα, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς που αποτελούν και θεμέλιο λίθο για την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Αν θα μπορούσε κανείς να δώσει και ένα άλλο χρώμα στην παραπάνω διατύπωση και διαπίστωση, σε γενικό πολιτικό περίγραμμα,  αφού το Μεγανήσι δεν είναι αποκομμένο ούτε «περιφραγμένο» από την συνολική ελληνική πραγματικότητα, θα έλεγε ότι η, ας μου επιτραπεί, «απελευθέρωση της κοινωνίας» από πολιτικές «προτεσταντικού τύπου» που θέλει το ατομικό να ταυτίζεται με την πραγμάτωση και την επιτυχία της κοινωνίας, θεραπεύοντάς το ωσάν Θεία Πρόνοια που το επιθυμεί, δε μπορεί να αποτελεί πολιτική επιλογή και πράξη, διότι αντιστρατεύεται την ίδια την κοινωνία και την πρόοδο της που την επικαλούνται ως σκοπό. Αυτό ήταν και το Leitmotiv της αρχικής εισήγησης του κ. Νικόλαου Κονιδάρη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορίζεται άλλωστε, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κονιδάρη, και η κατά κάποιο τρόπο κυρίαρχη ιδέα αλλά και η δυνατότητα της ΚΕΠΜ, να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις (εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη θέληση και την ικανότητα της ΚΕΠΜ να διαδραματίσει παράλληλα ενωτικό ρόλο στο νησί), προκειμένου να λάβουν σάρκα και οστά ως τεκμηριωμένες από άποψη πολιτική ή και επιστημονική πολιτικές για την ανάπτυξη του νησιού, με διάχυση«από τα κάτω προς τα πάνω», από τη τοπική κοινωνία δηλαδή,, δρομολογώντας την «επόμενη μέρα» για το Μεγανήσι, σε βάση συμμετοχική και συνεργατική. «Δεν υπάρχουν [κομματικές] «γραμμές» μέσα στην Κίνηση ή τοποθετήσεις στη μία ή στην άλλη δημοτική παράταξη, όπως κατά καιρούς έχουν προσάψει στην ΚΕΠΜ», τόνισε και κάλεσε κυρίως τους νέους Μεγανησιώτες να εμπλουτίσουν με την ενεργό παρουσία τους την Κίνηση.

Το νησί, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν εχθές, έχει χάσει επιπλέον σημαντικότατες ευκαιρίες για έργα που θα έδιναν πνοή στο νησί, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχου συγκριτικού – και όχι μόνο- μεγέθους νησιά, των οποίων οι δημοτικές τους αρχές εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις όποιες ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

Αυτό, τέλος,  που «τάραξε τα νερά» ήταν η βούληση, η δέσμευση της ΚΕΠΜ «να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο», να προχωρήσει αποφασιστικά σε άμεσες πρακτικές παρεμβάσεις (δράση και όχι λόγια) στα ζητήματα που απασχολούν το Μεγανήσι ή ακόμα σε πολιτικές επιλογές που «ναρκοθετούν» τις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητές του, με σεβασμό στο περιβάλλον (αφαλάτωση, νερό, Βιολογικός, μαρίνα Μεγανησίου, πολεοδόμηση οικισμών, ΣΧΟΟΑΠ, Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) τασσόμενη κατά της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών. «Θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε τον αγώνα μας πλέον όχι με απλές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, αλλά πιο δυναμικά με καταγγελτικό λόγο και στις αρμόδιες αρχές, όταν βλέπουμε πράγματα να γίνονται στο Μεγανήσι που είναι πέρα από κάθε λογική, κάθε νομιμότητα.».

Παράλληλα η ΚΕΠΜ τόνισε ότι θα έχει ενεργότερη και συχνότερη φυσική παρουσία  στα δημοτικά συμβούλια του δήμου.

Τέλος σε ερώτηση προς την ΚΕΠΜ γιατί δεν παρευρίσκονταν τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση, η ΚΕΠΜ απάντησε ότι αυτό δεν ληταν δική της επιλογή και δεν διακατέχεται από κανενός είδους πρόθεση αποκλεισμού και η συζήτηση ήταν άλλωστε ανοιχτή και αν ήθελαν θα συμμετείχαν.

Απ. Γατής

Περισσότερα ανά θεματική και τοποθετήσεις τις επόμενες μέρες που θα αναρτηθούν τα βίντεο από την χθεσινή ανοιχτή συζήτηση, ώστε να έχετε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η εισήγηση για ΣΜΑ στο Μεγανήσι και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που μας εστάλη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη σημερινή […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.