Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Οκτωβρίου 2021

Ο νέος κολλητός μας, η Εφορία. Κάθε μήνα μέχρι και τον Μάιο του 2013 θα πληρώνουμε τουλάχιστον έναν φόρο

Τα «χαράτσια» έρχονται το ένα μετά το άλλο, με τους φορολογούμενους να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.

Hδη έχουν πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, ενώ η «φορο-καταιγίδα» των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τη μια παρτίδα εκκαθαριστικών μετά την άλλη, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταφθάνει στους φορολογούμενους τον Αύγουστο.

Το σοκ από τα εκκαθαριστικά (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) είναι ισχυρό για τους φορολογούμενους, αφού επτά στους δέκα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι μόλις δύο στους δέκα φορολογούμενους πλήρωσαν έξτρα φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών, για να διευκολύνει τους φορολογούμενους στην εξόφληση των εκκαθαριστικών, προωθεί ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, στους οποίους θα είναι ενσωματωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τον «ξεχασμένο» λογαριασμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Θα τον πληρώσουν όσοι κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στο τελευταίο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.

Φορολογικός γολγοθάς μέχρι τα μέσα του 2013

Σοκ και δέος προκαλούν στους φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι έξτρα φόροι που καλούνται να πληρώσουν περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ.

Ήδη έχουν ταχυδρομηθεί 2.717.139 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.698 ευρώ. Με την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να εκπνέει στις 31 Ιουλίου, ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών θα αρχίσει να φθάνει στους φορολογουμένους εντός του Αυγούστου.

Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά, μόλις ανοίγουν τον φάκελο του εκκαθαριστικού τούς πιάνει κρύος ιδρώτας, αφού διαπιστώνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε 2 έως και 3 μηνιαίες συντάξεις ή μισθούς. Μάλιστα η κάθε δόση που θα πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημά τους. Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011 στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές 1% – 4% στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για όσους άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα.

Το αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό της Εφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογουμένους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών αλλά και σε μια προσπάθεια να διασώσει από την κατάρρευση τις εισπράξεις του Δημοσίου, επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση για την πληρωμή των πρόσθετων φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου. Για μικρά εισοδήματα οι δόσεις μπορεί να φθάσουν τις δέκα, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι λιγότερες, αφού στόχος του υπουργείου είναι η αποπληρωμή των φόρων για τα εισοδήματα του 2011 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάιο του 2013.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν το μεγαλύτερο μέρος των φοροεπιβαρύνσεων και συγκεκριμένα το 70% να έχει εισπραχθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω», διευκολύνοντας τους φορολογουμένους στην εξόφληση των υπέρογκων εκκαθαριστικών, και από την άλλη να εισπράξει το 70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2013 προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση να επιβάλλεται ένας μικρός τόκος για τις δόσεις των πρόσθετων φόρων που θα εξοφληθούν από τον Μάρτιο και μετά. Το οικονομικό επιτελείο αφού λάβει το «ΟΚ» από την τρόικα θα ενεργοποιήσει αμέσως τη ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως στο τέλος του μήνα.

Τέλη κυκλοφορίας
Το σήμα δίνει τη θέση του στην ηλεκτρονική απόδειξη

Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Όμως αυτήν τη φορά οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν θα στηθούν στις ουρές των τραπεζών και της Εφορίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει τα αυτοκόλλητα σήματα και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής, που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν με τη νέα μέθοδο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, αφού όχι μόνο θα πληρώσουν δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν θα μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τα τέλη, όταν συμπληρώνει τον αριθμό του ΙΧ του στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, θα βγαίνει απευθείας ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνεται ότι οφείλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας. Αν δεν το πληρώσει, δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το «χαράτσι»
Οριστικά σε 5 δόσεις μέσω λογαριασμών ΔΕΗ

Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα νοικοκυριά από τις αρχές Αυγούστου θα περιλαμβάνεται και η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012. Η εξόφληση του «χαρατσιού» θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Μάιο του 2013 και δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή ως προς τους υπόχρεους πληρωμής ή το ύψος του τέλους.

Όσα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για το 2011 θα πληρώσουν και φέτος, αλλά αντί για δύο διμηνιαίες δόσεις η εξόφληση θα γίνει σε πέντε. Από το ειδικό τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι 500.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να μην πληρώσουν το χαράτσι και τελικά τα στοιχεία τους διαβιβάστηκαν στις Εφορίες με τις οφειλές να αθροίζονται στα περίπου 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Ο κίνδυνος να μην πληρωθεί και φέτος το χαράτσι από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους είναι ορατός και αναμένεται να επιστρατευθεί η απειλή κατασχέσεων για όσους αψηφήσουν τον νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι καταναλωτές που δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ δεν απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η τυχόν απλήρωτη οφειλή του ειδικού τέλους ακινήτων θα μεταφέρεται για είσπραξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και σε περίπτωση που παραμείνει απλήρωτη, θα μεταβιβάζεται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να τη διεκδικήσουν ακόμη και με κατασχέσεις σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Παίρνει φωτιά το πετρέλαιο θέρμανσης

«Φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναμένεται να βάλει από τις 15 Οκτωβρίου 2012 το πετρέλαιο θέρμανσης. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα εφαρμοστεί η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των φόρων θα έχει ως συνέπεια η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης να αυξηθεί στα επίπεδα του 1,30 ? 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως το Δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε οικογένειες που κατοικούν σε περιοχές της χώρας όπου επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα.

Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης η πρόταση που έχει πέσει στο «τραπέζι» προβλέπει τη διάκριση της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο, ενώ θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες. Σύμφωνα με την πρόταση, από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.

ΦΑΠ 2010 – 2011
Φθινοπωρινή «λυπητερή» για 670.000 ιδιοκτήτες

Ραντεβού το φθινόπωρο δίνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών με περίπου 170.000 φορολογουμένους που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και με τουλάχιστον άλλους 500.000 που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προκειμένου να τους αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Αυγούστου την αποστολή των τελευταίων 475.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και «έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία» για το έτος 2009.

Εφάπαξ καταβολή

Σ’ αυτή την τελευταία «παρτίδα» περιλαμβάνονται πλέον περίπου 310.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με μηδενικά ποσά φόρου και άλλα 165.000 χρεωστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτουν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου η ΓΓΠΣ θα επιδιώξει να προετοιμάσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν 2 εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποφασίσει η ΓΓΠΣ, εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ θα εκδοθεί μόνο για κάθε άτομο που είναι υπόχρεο καταβολής του φόρου αυτού, για τα έτη 2010 και 2011. Αυτό σημαίνει ότι:

Εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2010 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1-1-2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2011 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1-1-2011 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 θα σταλούν σε περίπου 170.000 άτομα, ενώ εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2011 θα σταλούν σε τουλάχιστον 500.000 άτομα, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά να εισπράξει φόρους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr (ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ενώ στην Ελλάδα επιβάλλουν διόδια, στην Γερμανία τώρα το… συζητάνε, αλλά μόνο για τους …ξένους!

Τι ίσχύει ακόμα και σήμερα: Στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας δεν υπάρχουν διόδια. Οι αυτοκινητόδρομοι πολλοί καλοί αν και παλιάς κατασκευής. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *