Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Τι αλλάζει στην ασφάλιση του ΟΓΑ από 1/1/2012

Της Ρούλας Σαλούρου

Τους όρους και τη διαδικασία υποχρεωτικής… μετάταξης χιλιάδων αγροτών σε νέα ασφαλιστική κλάση, με άμεση αύξηση των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών, καθορίζει με εγκύκλιό του προς τον ΟΓΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ο 5 πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, μετατρέπονται σε υποχρεωτικές, και οι υπόλοιπες δύο παραμένουν προαιρετικές.

Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική κατηγορία, η οποία πραγματοποιείται μετά από πέντε έτη ασφάλισης, ως εξής:

– Από την 1η στη 2η κατηγορία μετά από 5 έτη ασφάλισης
– Από την 2η στη 3η κατηγορία μετά από 3 έτη ασφάλισης (8συνολικά)
– Από την 3η στη 4η κατηγορία μετά από 3 έτη ασφάλισης (11συνολικά)
– Από την 4η στη 5η κατηγορία μετά από 3 έτη ασφάλισης (14συνολικά)

Οι ασφαλισμένοι με αίτησή τους, μπορούν να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία απ’ αυτή που υπάγονται υποχρεωτικά για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ή εφόσον βρίσκονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξουν κατώτερη.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει κατώτερη κατηγορία κατατάσσεται στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα υπήγετο υποχρεωτικά, εάν δεν είχε επιλέξει την ανώτερη.

Προσοχή: Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος, αγρότης, επιλέξει υποχρεωτική κατηγορία ανώτερης εκείνης στην οποία υπάγεται, σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισής του, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε αυτή για το σύνολο του χρόνου που απαιτείται, έως ότου η επιλεγείσα κατηγορία καταστεί υποχρεωτική και στη συνέχεια να μεταταγεί σε ανώτερη υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία.

Σε περίπτωση αίτησης επαναφοράς από προαιρετική σε υποχρεωτική κατηγορία, η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν στην οποία θα κατατασσόταν υποχρεωτικά ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισής του. Στο συνολικό χρόνο ασφάλισης για την υποχρεωτική μετάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία δεν θα προσμετρούνται τα έτη που διανύθηκαν στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλλει στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από τη 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετίας ή τριετίας ή από τη 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου για αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η υποχρεωτική μετάταξη των ήδη ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει από 1-1-2012 και επισημαίνεται ότι, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης η μετάταξη στην αμέσως επόμενη υποχρεωτική κατηγορία πραγματοποιείται, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος συνολικός χρόνος ασφάλισης για τη μετάταξη στην επόμενη κατηγορία, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν πλεονάζοντα έτη ασφάλισης σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία

ΠΗΓΗ:εδώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.