Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Σεπτεμβρίου 2023

Υποβαθμίζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις Παπανδρέου για μερική στάση πληρωμών

Με δηλώσεις που έκανε μετά τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχε νωρίτερα δημιουργήσει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, σχετικά με την συνέντευξη Παπανδρέου που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. Στη συνέντευξη αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρεται για πρώτη φορά εκτεταμένα στο ενδεχόμενο μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών του ελληνικού χρέους. Εν τω μεταξύ ένα ακόμη υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης σε συνέχεια του μπαράζ επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύγχιση μετά από ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που απευθυνόταν στους Έλληνες δημοσιογράφους με στόχο να τους ενημερώσει για την επικείμενη δημοσίευση της συνέντευξη Παπαδρέου, αναφερόταν συγκεκριμμένα,μεταξύ των άλλων :

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Το συγκεκριμμένο απόσπασμα προκάλεσε αίσθηση καθώς, πέρα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά άνοιγε σε επίπεδο πρωθυπουργού συζήτηση περί επιλεκτικής χρεωκοπίας,ο οίκος Fitch είχε λίγο νωρίτερα υποβαθμίσει εκ νέου τη μακροπρόθεσμη,αλλά και την βραχυπρόθεσμη, πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των σκουπιδιών(junk).

Στην μεταμεσονύχτια δήλωση του,ο κ.Μόσιαλος καυτηριάζει, χωρίς να κατονομάζει, κύκλους οι οποίοι «αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland ». Με τη μόνη διαφορά ότι ήταν το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο που ειχε αποδώσει με αυτό το τρόπο το συγκεκριμμένο απόσπασμα..

Η ίδια φράση αποδίδεται στον κ. Παπανδρέου στην συνέντευξη που ήδη δημοσιεύται online στην ιστοσελίδα των Financial Times Deutschland. Στην συνέντευξη ο Ελληνας πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίοιυς εταίρους και το ΔΝΤ να αποφασίσουν γρήγορα για το δεύτερο πακέτο δανειακής βοήθεις προς την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση-δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου

Στη συνέντευξή του στους FTD ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου προτρέπει τους ευρω-διασώστες να λάβουν τάχιστα αποφάσεις-και προειδοποιεί για αβεβαιότητες, οι οποίες μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πιέζει, ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Παπανδρέου στην Αθήνα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FTD. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».

Η δήλωση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση. Στα τέλη Ιουνίου ο Παπανδρέου με κόπο είχε περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απαιτεί από τους Έλληνες περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις. ευρώ. Κατά την ελληνική πλευρά, σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο.

Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

H ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:

“Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland -συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup.

Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον”.

Κρίσιμο Υπουργικό, μπαράζ συναντήσεων στο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ ένα ακόμή Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης σε συνέχεια του μπαράζ επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε χθες σειρά επαφών με κορυφαίους υπουργούς αλλά και στελέχη εκτός κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Χ.Παμπούκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τους κ.κ. Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και Απόστολο Ταμβακάκη διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας. Οι επαφές γίνονται, ώστε σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής να έχει υπάρξει η σχετική προετοιμασία.

Πηγή : tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights