Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Σπύρος Λυκούδης- ΔΗΜΑΡ: «Καθένας επιλέγει το δρόμο του»

Τις εξελίξεις, μάλλον τη τύχη  για το κόμμα της ΔΗΜΑΡ τις είχαμε επισημάνει προ πολλού, απ΄όταν λειτουργούσε ως κυβερνητικός εταίρος. Υπάρχουν βέβαια διάφορες απόψεις και αναλύσεις επί αναλύσεων που αναλώνονται γύρω από το όνομα του Φώτη Κουβέλη, ότι τα λάθη του ήταν δύο: όταν μπήκε στην κυβέρνηση το ένα και όταν έφυγε από αυτήν το άλλο, μόνο που δεν αντέχει το “πακέτο” αυτό σε σοβαρή κριτική. Όπως και να΄χει, ο λαός μας λέει “η φτώχεια φέρνει γκρίνια”, κάτι που μπορεί να ισχύει και για κόμματα που ναι μεν ήθελαν να έχουν προοπτικές, όμως αυτές παρέμειναν απλά επιθυμίες, ευσεβείς πόθοι, διότι έτσι κι αλλιώς δεν είχαν να επιτελέσουν δα και τον ιστορικό ρόλο.

Ο Σπύρος Λυκούδης πλέον ανεξαρτητοποιήθηκε. Η “Μεταρρυθμιστική τάση”, κατ΄άλλους μια “ντροπαλή  εκδοχή”, διαχώρισε τη θέση της επίσημα. Ακολουθούν η πολιτική δήλωση του κ. Λυκούδη, η απάντηση της ΔΗΜΑΡ και τέλος το σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη στάση της “Μεταρρυθμιστικής τάσης”.

Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την ανεξαρτητοποίησή μου από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.

Παραμένω στη Βουλή ως ανεξάρτητος Βουλευτής.

Η ανεξαρτητοποίηση αυτή συνοδεύει την απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΔΗΜΑΡ.

Βρίσκομαι από πολύ καιρό σε μεγάλη απόσταση από βασικές πλευρές πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος. Προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω την συνεχή φθίνουσα πορεία της ΔΗΜΑΡ. Δεν τα κατάφερα.

Μια σειρά σοβαρά λάθη και αδιέξοδες πολιτικές, οδήγησαν το κόμμα που με τόσες ελπίδες γεννήσαμε πριν 4 χρόνια, στην μεγάλη εκλογική ήττα και στα σημερινά αδιέξοδα.

Είχα την ελπίδα ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, θα μπαίναμε σε μια φάση σοβαρότητας αυτογνωσίας και περισυλλογής με στόχο την επιστροφή στις σταθερές αφετηρίες της γέννησής μας.

Δυστυχώς πράξαμε και πράττουμε ακριβώς το αντίθετο.

Επιμονή σε πολιτικές που εκθέσαμε και απέρριψε η κοινωνία, εσωστρέφεια, αντιπαλότητες ομάδων, ακατανόητες φιλοδοξίες για την διαχείριση μιας ασήμαντης εξουσίας στον κομματικό μικρόκοσμο μας.

Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή την πορεία.

Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι για μένα αυτή η αποχώρηση αλλά και πόσο σύμφωνη με την συνείδησή μου.

Ελπίζω αυτές τις δύσκολες ώρες της απομάκρυνσης, να κρατήσουμε σε κάθε πλευρά την ψυχραιμία μας και να επιδείξουμε την ευπρέπεια και το ήθος που ταιριάζει στην δική μας Αριστερά.

Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, που για δεκαετίες πορευόμαστε μαζί και σήμερα συμπάσχουμε είτε εκτός είτε εντός ΔΗΜΑΡ, και να τους πω πως οι δεσμοί μας παραμένουν άρρηκτοι και πως θα συναντηθούμε οπωσδήποτε ξανά σε νέες προσπάθειες. Η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους και πολιτικές που θα προσφέρουν λύσεις. Η μεταρρυθμιστική πλευρά και εγώ θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε.

Σ’ αυτό το πεδίο θα ξαναβρεθούμε.

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ

Η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στα δημοκρατικά κόμματα, ωστόσο, πόσω μάλλον σε κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς, άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του σεβασμού στον κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται.

Καθένας επιλέγει τον δρόμο του…

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη στάση της “Μεταρρυθμιστικής τάσης”

Παρά τη προτροπή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της προς τα μέλη της «Μεταρρυθμιστικής τάσης» να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να συμμετάσχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, οι συγκεκριμένοι σύντροφοι εμμένουν στη γραμμή της αποχώρησης. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης, που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών.
Στα δημοκρατικά κόμματα ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών παραμένει η προσφυγή στη βάση και ο σεβασμός του κανόνα της πλειοψηφίας. Η Δημοκρατική Αριστερά, τα μέλη και τα στελέχη της, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας των στιγμών, προσέρχονται στο τρίτο συνέδριο του κόμματος, με την πεποίθηση ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς θα γυρίσει σελίδα, θα ανακτήσει την δυναμική του και θα προσδιορίσει τις εξελίξεις.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights