Δεν υπάρχει εγγεγραμμένη πιστωση στον Προϋπολογισμό-Όλο το σκεπτικό της απόφασης:
Επειδή στην εγκύκλιο 11/αρ.πρωτ.7666/07-02-2007 με θέμα :’Εποπτεία των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων των πρωτοβάθμιων ΟΣΑ’ στο κεφ.2.3 Σρόπος ελέγχου
«Κατά τον έλεγχο νομιμότητας που ασκείται από το Γενικό Γραμματέα είτε βάσει του άρθρου 149 ΔΚΚ, είτε αυτεπαγγέλτως, ερευνάται αν η ρύθμιση που επιβάλλεται με την απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με ισχύοντα κανόνα δικαίου, δηλ. νόμο, προεδρικό διάταγμα, κανονιστική απόφαση της διοίκησης, αλλά και κανονιστικές αποφάσεις που θεσπίζουν οι ίδιοι οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ σύμφωνα με το άρθρο 79 ΔΚΚ. Λόγοι που επιφέρουν την ακύρωση της πράξης είναι οι εξής :
-
- αναρμοδιότητα του εκδόντος την πράξη οργάνου
- παράβαση τύπων της διαδικασίας
- παράβαση νόμου
- κατάχρηση εξουσίας.
«iii. Παράβαση νόμου
Εδώ ερευνάται η τήρηση από τον οικείο ΟΤΑ της αρχής της νομιμότητας, δηλ. εάν έχει παραβιασθεί κανόνας δικαίου που σχετίζεται με την ελεγχόμενη απόφαση, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται (Σύνταγμα, νόμος, διάταγμα, απόφαση, γενική αρχή του δικαίου, νομολογία).
Σύμφωνα με γενική αρχή του δικαίου η νομιμότητα της ελεγχόμενης πράξης κρίνεται βάσει του νομικού καθεστώτος που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσής της.»
Επειδή, σύμφωνα με την αριθμ. 2424/83 απόφαση του τΕ, «οι διοικητικές πράξεις επιβάλλεται να αναφέρουν τους κανόνες δικαίου που ρυθμίζουν την έκδοση τους καθώς και την ερμηνεία των κανόνων αυτών. Επίσης, πέρα από τη νομική βάση για την αιτιολογία τους απαιτείται και η πραγματική βάση, δηλαδή η ακριβής μνεία των στοιχείων, επί των οποίων αυτές βασίσθηκαν, άλλως καθίστανται αόριστες και εξ αυτού πλημμελείς. Αιτιολογία που αρκείται μόνο στη διατύπωση του συμπεράσματος, χωρίς να παραθέτει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης ούτε την ισχύουσα διάταξη νόμου που εφαρμόστηκε είναι πλημμελής». Η ελαττωματική αιτιολογία (ελλείπουσα, ανεπαρκής, πλημμελής ή εσφαλμένη) καθιστά την διοικητική πράξη άκυρη, διότι η αιτιολογία αποτελεί «στοιχείο της νομιμότητας» της πράξης (ΣτΕ 171/2002) (…)» (Α.Ι. Σάχος, Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο, σελ. 673, 675, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκδ.
Επειδή, σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, η διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο στις ενέργειες που προβλέπονται και επιτρέπονται από τους κανόνες δικαίου που ρυθμίζουν τη δράση της.
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν.4483/2017 ‘Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών’, όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 349 Νόμος 4512/2018, αναφέρεται:
«1. Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), οι δήμοι με πληθυσμό έως τριάντα χιλιάδες (30.000) κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β’ βαθμού στην
εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής:
α) στους υπάλληλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου,
β) στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.),
γ) στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και
δ) στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να χορηγείται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στους δήμους αυτούς για τη στελέχωση των Υπηρεσιών τους. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.
Η παροχή του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων. Με την απόφαση του οικείου δημοτικού, περιφερειακού ή Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 2, εξειδικεύεται ο τρόπος παροχής της σίτισης και του καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος.
Το συνολικό ύψος της παροχής, σε είδος και σε χρήμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δαπάνη των δικαιούχων. (όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 64 Νόμος 5129/2024)
2. Για τις ανωτέρω παροχές λαμβάνεται απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία εξειδικεύονται οι κατά περίπτωση παροχές και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Ο.Τ.Α.(όπως προστέθηκε με το Άρθρο 349 Νόμος 4512/2018)»
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 9 ΄Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου΄ του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθ. Πρωτ.: 17552/19-03- 2008 Απόφαση Τπουργού Εσωτερικών-ΥΕΚ 661/Β΄/20-04-2011) «…Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει το λόγο κάθε φορά στο Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο που θα εισηγηθεί το θέμα και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να υποδείξουν κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο ή υπηρεσιακό παράγοντα, που θα αναλύσει το θέμα…», «…Μετά το Δήμαρχο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, κατά τη σειρά της δύναμής τους, και στην συνέχεια οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τυχόν συμμετέχοντες Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο ή τον αρμόδιο, ανάλογα με το θέμα, Αντιδήμαρχο…».
Επειδή πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας για την πραγματοποίηση μιας δαπάνης πρέπει να έχει εξασφαλιστεί και να υπάρχει εγγεγραμμένη σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του φορέα (Ελ.υν.Κλιμ.Σμ.7 Πράξη 155/2015).
Επειδή προκειμένου να αναληφθεί εγκύρως οποιαδήποτε δέσμευση ή να εκτελεσθεί οποιαδήποτε δαπάνη, εκδίδεται απόφαση ανάληψης υποχρέωσης η οποία περιέχει βεβαίωση του αρμόδιου, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, οργάνου περί ύπαρξης και δέσμευσης της αναγκαίας πίστωσης (δημοσιονομική δέσμευση). (άρθρο 66 παρ. 1 του Ν. 4270/2014,όπως ισχύει).
Κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, ερμηνευομένων αυτοτελώς αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους, και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη : τη μη ύπαρξη εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το οικ.έτος 2025, την έλλειψη βεβαίωσης ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, την παροχή του εν λόγω κινήτρου σε εκπαιδευτικούς όλου του Νομού Λευκάδας και όχι μόνο στην εδαφική περιφέρεια η οποία ανήκει στο Δήμο Λευκάδας, την παροχή του εν λόγω κινήτρου όχι μόνο στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λευκάδας αλλά επιπλέον και στους νεοδιόριστους (2020-2024) και μόνιμους εκπαιδευτικούς προ του 2020, συνάγεται ότι η ελεγχόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται μη σύννομη και άρα ακυρωτέα.
Για τους λόγους αυτούς,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ακυρώνουμε την αριθμ. 27/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό.
Κατά της απόφασης μας αυτής μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Δ.Κ.Κ ( Ν.3463/06), που εδρεύει στην Κέρκυρα ( Αλυκές Ποταμού – 49100 ΚΕΡΚΤΡΑ), εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίησή της.