Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Σεπτεμβρίου 2024

Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μιλτσακάκη: Άνθρωποι σε κίνημα και κίνηση

H πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μιλτσακάκη με θέμα «Άνθρωποι σε κίνημα και κίνηση» παρουσιάζεται η οποία θα φιλοξενηθεί στο CMYK Art Cafe στη Λευκάδα(!) Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 , στις 8 μ.μ., και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από το εκπαιδευτικό περιοδικό Σελιδοδείκτης και τη δημοτική κίνηση Λευκάδα Ανάποδα, περιλαμβάνει 30 φωτογραφίες, κυρίως από την περίοδο πριν την πανδημία του 2019 έως και σήμερα, καθώς και ορισμένες από προηγούμενα χρόνια.

Σημειωτέον ότι ο Μιχάλης Μιλτσακάκης περνάει τα Καλοκαίρια του στο Μεγανήσι, τόπο καταγωγής της συζύγου του, πάραυτα δεν είχε την τύχη να φιλοξενηθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Μεγανησίου …..(Το παραπάνω σχόλιο ανήκει αποκλειστικά στο meganisinews )

Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης όταν δεν έχει στραμμένο το βλέμμα και το νοιάξιμο του στους μαθητές και τις μαθήτριές, στους συντρόφους και στον αγώνα για μια αξιοβίωτη ζωή, στρέφει την κάμερα και τη ματιά του στον άνθρωπο. Την τελευταία δεκαετία τον συναντάς (συνήθως κάπου σκαρφαλωμένο) με τη φωτογραφική του μηχανή ή το κινητό του σε κάθε κινητοποίηση, διαδήλωση, πορεία, σε κάθε μεγάλο κινηματικό γεγονός!

Διατηρεί σελίδα στο fb M.M.  Facebook . Αν την επισκεφθείτε πολλά ενδιαφέροντα θα δείτε!!

Όπως μας λέει ο ίδιος:

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες κυρίως από το διάστημα πριν την πανδημία – 2019- μέχρι και σήμερα- 2024 – και κάποιες πριν από αυτήν.

Η έκθεση συμπίπτει χρονικά με τους μεγάλους αγώνες των αγροτών στη Ευρώπη και στην Ελλάδα ενάντια στις κυβερνήσεις και την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και με τους αγώνες της φοιτητικής/μαθητικής νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το κίνημα παράγει ιστορία και φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες αποτελούν φωτογραφική αποτύπωση/καταγραφή /φωτορεπορτάζ κυρίως του εργατικού, εκπαιδευτικού, νεολαιίστικου κινήματος της περιόδου των λοκ ντάουν και της έντονης καταστολής και των απαγορεύσεων, με έμφαση στα κοντινά πλάνα, στα οποία πρωταγωνιστούν αγωνίστριες και αγωνιστές του ανεξάρτητου ταξικού εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής /κομμουνιστικής αριστεράς αλλά και άνθρωποι που “συνυπάρχουν” με τα κινήματα.

Αποτελούν μια ερασιτεχνική καταγραφή των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση και για μια άλλη αξιοβίωτη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Μικρό μέρος της έκθεσης καταλαμβάνουν φωτογραφίες με άλλες θεματικές στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι σε κίνηση.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης ωρίμασε, όχι χωρίς αντιφάσεις, κατά τη διάρκεια των χρόνων μετά την πανδημία και κυρίως από τη θεματική του κινήματος που κυριαρχεί στην φωτογραφική μου καταγραφή.

Οι φωτογραφίες που εκτίθενται δεν έχουν υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία και είναι κυριολεκτικά “χειροποίητες” στο βαθμό που μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος στην ψηφιακή εποχή. Άλλες τραβήχτηκαν με φωτογραφική μηχανή και άλλες με κινητό.


Ευχαριστίες
Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καθώς και όλους τους φίλους και συντρόφους του
κινήματος για τη στήριξή τους όλα αυτά
τα χρόνια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στη Συντακτική Επιτροπή του Σελιδοδείκτη, στη Λευκάδα Ανάποδα για την συνδιοργάνωση της έκθεσης, στην Αναστασία Φερεντίνου για την υπομονή και τις συμβουλές της, στην Ειρήνη Βλάχου για τη γραφιστική της συμβολή και στο CMYK Art Cafe για τη φιλοξενία .
Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε την έκθεση, επισκεφθείτε το CMYK Art Cafe
στη διεύθυνση Ιωάννου Μελά 69, Λευκάδα

Μιχάλης Μιλτσακάκης : Βιογραφικό

Γεννήθηκα και  και μεγάλωσα  στο Κιλκίς    (Βαφειοχώρι) το 1970. Εντάχθηκα  από τα εφηβικά μου χρόνια στο μαθητικό, λαϊκό, κομμουνιστικό κίνημα. Εργάστηκα από  πολύ μικρός σε οικοδομικές, κτηνοτροφικές, αγροτικές εργασίες. Ιδρυτικό μέλος( 1989 και μέλος μέχρι σήμερα)  του Νέου Αριστερού Ρεύματος ( ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης  σε ΑΕΙ ΤΕΙ (ΕΑΑΚ) και της ΚΝΕ-ΝΑΡ.

Σήμερα είμαι δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Καισαριανής και Δημοτικός Σύμβουλος Καισαριανής εκλεγμένος με την Ανυπόταχτη Καισαριανή.

Είμαι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών με συμβολή από διάφορες θέσεις στη συγκρότηση του μετώπου  της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, διεθνιστικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Συμμετέχω στην συντακτική επιτροπή του εκπαιδευτικού περιοδικού Σελιδοδείκτης.

Ασχολήθηκα με τη φωτογραφία όντας μαθητής στο Δημοτικό, μετά από τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας (ασπρόμαυρη) από τον πατέρα μου πάνω σε μια γερμανική φωτογραφική μηχανή 50mm Voigtlander με φυσούνα.

Συνέχισα την εξάσκησή μου με όλα τα τότε γνωστά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών που είχαν κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση αλλά και με πολλούς τύπους pocket της δεκαετίας του 80.

Το 1985 κατασκεύασα σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι μου. Τον εξόπλισα με εκτυπωτές και όλα τα απαραίτητα ( εκτυπωτές, χαρτιά κτλ ) αγοράζοντάς τα από ένα καλό οικογενειακό φίλο, πολιτικό πρόσφυγα από τη Σοβιετική Ένωση.

Το 1985 ξεκινά η ενασχόλησή μου με την ασπρόμαυρη φωτογραφία σε όλα τα επίπεδα: λήψη, εμφάνιση, εκτύπωση με θέματα από την καθημερινή ζωή και τη μακεδονική φύση. Διαβάζω και πειραματίζομαι σε όλες τις τεχνικές και προσθέτω φωτογραφικές μηχανές δυτικής κατασκευής.

Το 1990 συμμετέχω ενεργά στο Φωτογραφικό Όμιλο της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων ανανεώνοντας γνώσεις και τεχνικές. Ταυτόχρονα «διδάσκω» την τέχνη της φωτογραφίας σε δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες στο σκοτεινό θάλαμο της Εστίας.

Ξαναβρίσκω δειλά το νήμα της φωτογράφισης την περίοδο των μεγάλων κινημάτων ενάντια στα μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση το 2012-2013.

Τότε συνειδητοποιώ ότι το δικό μας ρεύμα στο κίνημα, η αντικαπιταλιστική αριστερά  δεν έχει  τη δική του καταγραφή, τη δική οπτική «από τα μέσα» και το 2015  ξεκινώ εκ νέου το ταξίδι μου στη θαυμαστή τέχνη της φωτογραφίας.

πηγές fb,https://selidodeiktis.edu.gr/

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights