Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουλίου 2024

Ο αγώνας των φοιτητών και η κυβερνητική προπαγάνδα

Του Νίκου Στραβελάκη*

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ένας νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων έχει ολοκληρωθεί, οι καταλήψεις συνεχίζονται και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουν συγκλονίσει της μεγάλες πόλεις. Την ίδια ώρα ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Ενώ στη μάχη μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 6.000 εργαζομένων περιορισμένου χρόνου.

Η κυβέρνηση ίσως για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αντιδράσεων και μάλιστα οργανωμένο από τα κάτω. Όπως συνηθίζει επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις με επικοινωνιακό τρόπο αφού δεν προτίθεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση ή έστω ανακούφιση των προβλημάτων. Στους αγρότες που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει «τσάι και συμπάθεια». Στους φοιτητές δεν προσφέρει ούτε αυτό. Επιδιώκει να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις τους όχι σαν αντίδραση στην πολιτική του αλλά σαν στοιχείο της «κρίσης» του δημόσιου πανεπιστημίου. Τους εργαζομένους στη δημόσια υγεία τους αγνοεί ευελπιστώντας σε εκτόνωση των αντιδράσεών τους.

Στη σημερινή μου αναφορά θα σταθώ στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές και το πανεκπαιδευτικό κίνημα γενικότερα γιατί είναι ενδεικτικές των γενικότερων προθέσεών της. Παρόλο που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφήμιζε επιθετικά την πρόθεσή της να θεσπίσει τη λειτουργία ιδιωτικών-μη κρατικών πανεπιστημίων, τώρα που προτίθεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα. Η περίεργη αυτή στάση σε ένα βαθμό δικαιολογείται από τη γελοιοποίηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης κομπορρημονούσε ότι με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα έρθουν στην Ελλάδα το Columbia και το Harvard και θα ιδρύσουν παραρτήματα. Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και έγινε κατανοητό σε όλους ότι τα μόνα μη κρατικά ιδρύματα που προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα είναι κάτι τριτο-τέταρτα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Lehigh από την Πενσυλβάνια, ένα ίδρυμα με χαμηλότερη αξιολόγηση από τα Ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. Βλέπετε κανείς από τους κυβερνητικούς φωστήρες δεν αναλογίσθηκε ότι ιδρύματα όπως το Harvard και το Columbia που χρεώνουν δίδακτρα στην περιοχή των 100 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο δε θα ίδρυαν παράρτημα σε μια χώρα με κατά κεφαλήν διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα 11.000 ευρώ περίπου τo 2022 (στοιχεία Eurostat – Καθημερινή 4/11/2023).

Βέβαια, το κυβερνητικό και μηντιακό επιτελείο είχε σπεύσει να προσθέσει ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα έδιναν έστω τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν πέρασαν στα δημόσια πανεπιστήμια να σπουδάσουν οικονομικότερα από ότι στο εξωτερικό. Όμως και εδώ τα κυβερνητικά ταξίματα έγιναν κουρελόχαρτο λόγω των σκανδάλων των ιδιωτικών κολλεγίων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τμήματος νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού κολλεγίου, όπου το συμβεβλημένο ίδρυμα του εξωτερικού δεν ήταν πανεπιστήμιο. Τούτο έχει οδηγήσει γονείς να διεκδικούν δικαστικά επιστροφή διδάκτρων στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώ ανά σπουδαστή.

Το τελευταίο επιχείρημα που πρόβαλε η κυβέρνηση ήταν ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικά αλλά για «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Εδώ την έκαναν ρεζίλι οι φιλά προσκείμενοι στη ΝΔ κλινικάρχες. Εξέφρασαν με δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις την πρόθεση να λειτουργήσουν ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές στις εγκαταστάσεις των θεραπευτηρίων τους. Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν «μη κερδοσκοπικά» ιδρύματα από ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με σκοπό το κέρδος και ανήκουν σε fund ή είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο; Σίγουρα πρόκειται για μια ακόμη ελληνική παγκόσμια πρώτη.

Έτσι η κυβέρνηση και ο πολυπληθής φιλικός της έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος αποφάσισαν να αποσιωπήσουν την όποια συζήτηση γύρω από το επίμαχο νομοσχέδιο. Οι φοιτητές μοιάζει να αντιδρούν λόγω της «κρίσης» του δημόσιου πανεπιστημίου. Αλλά και γι’ αυτό έχουν άδικο όπως αποφάνθηκαν οι κκ. Τσίμας και Χριστοδουλάκης στον σταθμό Σκάι-Survivor. Το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης κι ας έχουμε τις χαμηλότερες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρώπη. Πάσχουμε από «έλλειψη αξιολόγησης» και ας έχει μειωθεί το διδακτικό προσωπικό 30% τα τελευταία 13 χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. «Τάδε έφη» ο κ. Χριστοδουλάκης που είχε να πατήσει χρόνια στην ΑΣΟΕΕ που υποτίθεται δίδασκε ώστε να αξιολογηθεί από τους φοιτητές.

Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι προφανής. Θέλει να συκοφαντήσει τις φοιτητικές καταλήψεις στην κοινωνία διότι το φοιτητικό σώμα το έχει χάσει οριστικά. Αυτό που θέλει να αποφύγει είναι η σύνδεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων με άλλα τμήματα του πληθυσμού όπως οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία. Ευελπιστεί ότι έτσι θα εκτονώσει τη φοιτητική αντίδραση ώστε να καταθέσει το νομοσχέδιo-έκτρωμα για την ιδιωτική ανώτατη παιδεία. Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλων μας και πρέπει να μας βρει αλληλέγγυους.

* Διδάσκων Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Πηγή: Militaire

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights