Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Μαΐου 2024

Ένας σπάνιος τοπογραφικός χάρτης του Μεγανησίου (1729)

“Είναι χειρόγραφος έγχρωμος, που σώζεται ως αντίγραφο [σε 4 φύλλα των 0,49 Χ 0,35 μ. το καθένα, συνολικών διαστάσεων 0,98 Χ 0,70 μ.]. Χρονολογείται το 1729 και επομένως ανάγεται στην περίοδο της μόνιμης Βενετικής κατοχής, ύστερα από την προσωρινή κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους το 1715-1716. Με την επανεγκατάτασή τους οι Βενετοί προχώρησαν ως γνωστόν στη νέα καταστίχωση του νησιού.

Τις νέες καταστατικές χαρτογραφήσεις συνέταξε το 1720 και εξής ο μηχανικός Santo Semitecolo. Ο ίδιος είναι και ο συντάκτης αυτού του θαυμαστής λεπτομέρειας χάρτη των ανατολικών παραλίων της Λευκάδας και των παρακείμενων νησίδων και νήσων. Με τη γνωστή  χρήση των χρωμάτων και τη λεπτομερή καταγραφή οικισμών (πάλι με το κόκκινο χρώμα και τη συστάδα κόκκινων σχηματικών αποτυπώσεων), χωριών, Βουνών κλπ μας δίνει τον οικιστικό πλούτο του Μεγανησιού και ίσως για πρώτη φορά και των παρακείμενων παραλίων.

Το ενδιαφέρον στον χάρτη αυτό είναι η αποτύπωση των Βουνών με την πανοραμική τεχνική, τη γραμμοσκίαση που επιτρέπει την απεικόνιση του ύψους και της έκτασης τους, όπως μόλις στις αρχές του 17ου αιώνα αρχίζει να συνηθίζεται ιδίως στους τοπογραφικούς χάρτες, αλλά και της απόληξής τους στην ακτή.”

ΠΗΓΗ: Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Η Λευκάδα στη Βενετική χαρτογραφία (1686-1729). Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Ε.Ι.Ε. Τετράδια Εργασίας 25/26 (2004). “Copia. Dissegno d’una parte di Top(p)ograffia, Littorale, Porti, e’scogli adiacenti per Levante all’ Isola di Levcada” […] 1729.

Την εργασία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να την “κατεβάσει” εδώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Και «με τη βούλα» 3θέσιο από 4θέσιο το Δημοτικό Σχολείο στο Μεγανήσι. Τι γίνεται με τα σχολεία της Λευκάδας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1826/22 Ιουνίου 2016 η υπ΄αριθμ. 98986/Δ1 Απόφαση (Ιδρύσεις, Προαγωγές Υποβιβασμοί, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights