Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

2012, η χρονιά του δράκου (γράφει ο Γ.Γαβρίλης)

Χαιρετάμε και το 2011 με την ανακήρυξη του  Γ. Παπανδρέου ως «ήρωα» της χρονιάς σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της εφημερίδας Daily Telegraph, βρετανικών συμφερόντων, σαν επισφράγισμα του παραλογισμού που επικράτησε καθ΄όλη την διάρκεια του.

Μπαίνουμε αισίως στο 2012, χρονιά του δράκου, με το κινέζικο ωροσκόπιο. Σύμφωνα με αυτό,  όλες οι χρονιές του δράκου χαρακτηρίζονται από φυσικές καταστροφές, πίεση γι’ αλλαγές και συρράξεις μιας και που η γη καταστρέφει το νερό, δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον «δράκο».

Αλλά και «δίσεκτο», έτος «μπαμπούλας» για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. «Αμέτρητα» σενάρια στο διαδίκτυο, ένα κομμένο και ραμμένο για τον καθένα μας, προς τέρψη και των πιο απίθανων φαντασιώσεων, πράγμα που έκανε και εισπρακτική επιτυχία την ομώνυμη  μπούρδα του Hollywood για το 2012.

Που βρίσκεται όμως η αλήθεια; Ποιοι και για ποιο λόγο συντηρούν την καταστροφολογία; Είναι οι προφητείες που εκπληρώνονται ή μήπως οι ηγέτες που χρησιμοποιούν τις προφητείες; Κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει με σιγουριά. Άλλωστε αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας των «χρησμών» και των προφητειών που εκπληρώθηκαν και κατόπιν έγιναν ευρέως γνωστές!!!!

Σίγουρα όμως για μας τους Έλληνες το 2012 θα καταγραφεί σαν ιστορική χρονιά. Με  τα σενάρια αποχώρησής μας απ’ το ευρώ και την επιστροφή μας στην δραχμή να πληθαίνουν στον ξένο τύπο, αλλά και την εύκολη διαπίστωση ότι τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει πέραν της υπερβολικής φορολόγησης που δημιούργησε  πρόβλημα και στις πιο υγιείς επιχειρήσεις, η συμπλήρωση του παζλ γίνεται περίπου αυτονόητη.

Αλλά η οικονομία της Ελλάδας είναι μικρή και οι αγορές το γνωρίζουν καλά αυτό. Πιο πολύ θα στοίχιζε η χρεοκοπία μιας πολυεθνικής παρά της Ελλάδας που σαν επιχείρηση είναι προβληματική. Τί λοιπόν είναι εκείνο που ανησυχεί; Γιατί τόσο «ντόρος» γύρω απ την παγκόσμια οικονομία;

Είμαι  κάτι περισσότερο από βέβαιος ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και οι οίκοι που τα αντιπροσωπεύουν δημιούργησαν το πρόβλημα, γιατί πολύ απλά έχουνε τη λύση. Διαφορετικά δεν θα ρίσκαραν ν’ απολέσουν κεκτημένα. Τώρα με τι σκοπό και ποια είναι η λύση, είναι δύσκολο κανείς με σιγουριά ν΄απαντήσει, αν και προσωπικά έχω άποψη.

Ένα είναι σίγουρο: ο καπιταλισμός όπως τον ξέραμε δεν θα πέσει, απλά θ΄αλλάξει πρόσωπο και θα γίνει πολύ χειρότερος, τόσο που κι οι ίδιοι οι υπερασπιστές του θα δυσανασχετήσουν. Δυστυχώς, παρά του αντιθέτου διαφαινόμενα, δεν υπάρχει ταξική συνείδηση και η στροφή της κοινωνίας μάλλον προς τα δεξιά θα βρεί διέξοδο (και πάλι),  όπως έγινε πλειστάκις στο παρελθόν. Μένει λοιπόν να διαπιστωθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα του καπιταλισμού και πως θα οργανώσει την διοίκηση του …”προλεταριάτου”.  Νομίζω ότι η δημοκρατία όπως την ξέραμε “πάει περίπατο” και τα όποια δικαιώματα αυτομάτως θα μετατραπούν σε υποχρεώσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως σενάριο «παίζει» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί όπου μέρα με την ημέρα η στρατιωτική παρουσία αρκετών ισχυρών κρατών αυξάνεται ανεξέλεγκτα, με τελευταία την άφιξη στην βάση της Ταρτούς στη Συρία μεγάλου τμήματος του ρωσικού στόλου. Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα εξαιτίας της απουσίας λογικής εξήγησης:

Η Τουρκία απειλεί την Συρία, που με την σειρά της απειλεί το Ισραήλ, το οποίο συμμάχησε με την Κύπρο για την εξαγωγή των πετρελαίων από το περίφημο οικόπεδο 12 και την δουλειά την δώσανε σε αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, που έσπευσε η Ρωσία να υπερασπιστεί, που απειλεί το ΝΑΤΟ για την «αντιπυραυλική ασπίδα» που εγκατέστησε στη Τουρκία, η οποία αν και μουσουλμανική χώρα,  εντούτοις συμφωνεί και παραχωρεί τις βάσεις της για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, με την οποία όμως διαφωνούν ανοιχτά Κίνα και Ρωσία. Καταλάβατε  εσείς κάτι, γιατί εγώ έχω μείνει με απορίες!

Όπως και να χουν όμως τα πράγματα, το 2012 ξεκινά με τους χειρότερους «οιωνούς» πάνω απ’ το κεφάλι του. Εσείς όμως οφείλετε να το ξέρετε, γιατί διαβάζετε το site που πιστεύω ότι προσπαθεί κινούμενο πάντα σε «τεντωμένο σχοινί» να ενημερώνει, όπως και να ενημερώνεται.

Κάποιος φίλος μου τραγουδάει : « τον χειμώνα ετούτο αν τον καβατζάρουμε», εγώ θα παράφραζα την χρονιά ετούτη αν την καβατζάρουμε, γιατί η Άνοιξη και το Φθινόπωρο της νέας χρονιάς για μένα είναι  οι δύσκολες εποχές.

Όπως και να΄χουν όμως τα πράγματα αισιοδοξείτε  γιατί  είμαστε οι «φελλοί» της ιστορίας. Μα έτσι, μα αλλιώς, πάντα τα καταφέρναμε.

Καλώς λοιπόν να το υποδεχτούμε, και με το «αριστερό» φέτος ποδαρικό, έτσι για να τους την σπάσουμε…

Χρόνια σας πολλά.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights