Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Ιουνίου 2023

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο από την Πρωτοβουλία για την διάσωση του κάστρου στις 13 Μάϊου

Πρωτοβουλία για την διάσωση

της περιοχής του Κάστρου.

Λευκάδα 05-05-2023

Ανοιχτή πρόσκληση – κάλεσμα

Το τελευταίο διάστημα, βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις στο βόρειο μέτωπο του νησιού, (Οινοποιείο ΤΑΟΛ, Τουριστικό Περίπτερο) και περιοχές Natura σε όλο το νησί.

Μετά την απόφαση του Εφετείου ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Οινοποιείου και την εγκατάσταση της εταιρείας στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για δε το Τουριστικό Περίπτερο κανείς δεν γνωρίζει τί δρομολογείται αφού καμία ενημέρωση δεν υπάρχει.

Σχετικά με τις περιοχές Natura, έγινε συζήτηση στο Δ.Σ. στις 26-04-2023 και μέσα σε τρεις μέρες έπρεπε να κατατεθούν προτάσεις στη Διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση , όταν αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και εξειδίκευση.

Η Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου συμμετείχε στη διαβούλευση και εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση για «πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής» στην αμμώδη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου , θεωρώντας την απαράδεκτη.

Δεν έγινε καμία αναφορά στο Δ.Σ. , για τις μελέτες ανάπλασης, διαμόρφωσης και προστασίας της Γύρας και του Αϊ – Γάννη , της Π.Ε. Λευκάδας , και ενέχεται ο κίνδυνος να προταθούν κατασκευές μη συμβατές με το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής, ιδιαίτερα για την διεθνούς σημασίας προστατευόμενη Λιμνοθάλασσα.

Οι προτάσεις που τέθηκαν σε διαβούλευση για τις περιοχές Natura όμως, δε αφορούν μόνο το βόρειο τμήμα του νησιού. Αφορούν τον γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στο περιβάλλον και τη φύση, αλλά και σε ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες, (π.χ. ψαράδες, αφού απαγορεύει το ψάρεμα σε αρκετές περιοχές ενώ αφήνει άθικτες τις περιοχές των ιχθυοκαλλιεργειών).

Επίσης η αντίδραση των κατοίκων του Νυδριού, για το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών, το «κτίριο-τείχος-φράχτης θέασης της Μαδουρής…», όπως εύστοχα χαρακτήρισαν κάτοικοι της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται, φανερώνει πως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και διαφορετικά.

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για διαβούλευση, δρομολογούνται έργα για εμάς χωρίς εμάς και το κυριότερο , χωρίς να ληφθεί υπόψη η μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και η καταστρατήγηση του δημόσιου χώρου.

Σχετικά με το βόρειο μέτωπο του νησιού, είχαμε τη διαβεβαίωση του Δ.Σ. από τον Νοέμβριο, ότι θα γίνει μονοθεματική συζήτηση και φθάσαμε στο πρόσφατο Δ.Σ., στις 26-04-2023, όπου με ομόφωνη απόφαση απαγόρευσαν κάθε ερώτηση, ώστε να αποτραπεί μελλοντική μονοθεματική συζήτηση .

Απαιτούμε, να γίνει και να γίνεται δημόσια διαβούλευση σε ότι αφορά τη ζωή και το μέλλον μας και ζητάμε: 1. μονοθεματικό Δ.Σ. για Οινοποιείο, Τουριστικό Περίπτερο, 2. να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και η ελεύθερη χρήση στο βόρειο μέτωπο, 3. αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό στις περιοχές Natura και 4. να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι για όλα τα παραπάνω.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φορείς του νησιού, σε όλες τις Λευκαδίτισσες και τους Λευκαδίτες, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 13 Μαη,8μ.μ.,στον Αγ. Μηνά, ενάντια στην αλόγιστη και καταστρεπτική “ανάπτυξη” που λεηλατεί τη φύση, καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights