Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2024

Απεργούν οι υπάλληλοι φύλαξης των Μουσείων για την Μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ

Θεωρούν βέβαιο ότι τα ΝΠΔΔ  θα γίνουν ο “δούρειος ίππος” ιδιωτικοποίησης αυτών των οργανισμών

24ωρη απεργία τη Δευτέρα 13.02.2023 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 4ωρη στάση εργασίας σε όλους τους υπόλοιπους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της χώρας (08.00πμ-12.00μμ)

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αντιδράσεις και την καθολική αντίθεση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, προχωρά στην ψήφιση του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης» την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, έχει αποφασίσει ομόφωνα 24ωρη απεργία στα 5 Μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και 4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας (08.00πμ-12.00μμ) για όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Ελλάδας, κατά την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με την συγκεκριμένη απόφαση συμφώνησε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κατά την συνεδρίασή του στις 02/02/2023. Η εξαγγελία των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων θα γίνει από την Ομοσπονδία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα συμμετέχουν τόσο στην απεργία, όσο και στην 4ωρη στάση εργασίας.

Συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 13/02 πρέπει όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι της χώρας να είναι κλειστά. Το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και προς την Κυβέρνηση να είναι ξεκάθαρο. Η συμμετοχή από όλους τους αρχαιοφύλακες είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της εργασίας μας, όπως είναι μέχρι σήμερα.

Δεν πρέπει ούτε ένας αρχαιοφύλακας να πιστεύει ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση αφορά μόνο τους εργαζόμενους των 5 Μουσείων.

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε τονίσει σε όλες μας τις ανακοινώσεις και δελτία τύπου -από την πρώτη στιγμή που το ΥΠΠΟΑ εξήγγειλε ότι πρόκειται να μετατρέψουν τα μεγαλύτερα Κρατικά Μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- θα αποκοπούν διοικητικά από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από την επομένη της λειτουργίας των ΝΠΔΔ, ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) θα χάσει από τα έσοδά του περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τα έσοδα των Μουσείων το 2022.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο ΟΔΑΠ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει οικονομικά τις λειτουργίες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και βέβαια μας αποζημιώνει για τις πρόσθετες αμοιβές μας (εξαιρέσιμα-πέραν πενθημέρου).

Συνάδελφοι,

Η ΠΕΥΦΑ καλεί όλους τους αρχαιοφύλακες, όπου κι αν υπηρετούν, αυτή την στιγμή να αγωνιστούν ενωμένοι και δυναμικά ενάντια στην ψήφιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Τη Δευτέρα 13/02/2023 τα 5 Μουσεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά στην 24ωρη απεργία, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία πρέπει να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας και έως τις 12.00μμ.

Απεργούμε για να μην επιτρέψουμε την είσοδο ιδιωτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς μας Χώρους.

Οι συνάδελφοι αρχιφύλακες να φροντίσουν για το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας.

Η εκτελεστική γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights