Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

Θεόδωρος Χαλικιάς “167.000 στρέμματα γης της Λευκάδας στο Δημόσιο !!!”

167.000  στρέμματα γης της Λευκάδας στο Δημόσιο !!!

Με έγγραφο του Δασάρχη  κατόπιν εντολής υπουργού όπως λέει το έγγραφο, σε μία νύχτα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες  , ιδιώτες και Δήμο μεταφέρθηκαν 167.000 στρέμματα στο Δημόσιο.

Η μεγαλύτερη κλοπή ιδιοκτησίας  από ανέκαθεν. Αυτό έγινε δυνατό από το άρθρο 148 του νόμου 4819/2021 που τροποποιεί το άρθρο 162 του δασικού Κώδικα και που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και φυσικά και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς.

Χθες λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο κλήθηκαν από τον κ. Καββαδά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ Αραγώσης και δύο ανώτεροι υπάλληλοι να καθησυχάσουν τις ανησυχίες μας !!!!

Αυτό που συνέβη όμως είναι ότι αντιμετωπίστηκαν από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους παρευρισκόμενους με οργή διότι όχι μόνο δεν απάντησαν σε τίποτα αλλά δεν είχαν απολύτως καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα. Μια σκέτη κοροϊδία και τίποτα  άλλο .

Ο νόμος  998/79  άρθρο  62  για τα Ιόνια νησιά (και όχι μόνο )  δεν αναγνωρίζει δημόσια περιουσία επί δασικών εκτάσεων κλπ.

Δυστυχώς όμως πήρε τη σειρά του και αυτός  να καταργηθεί με πλάγιο τρόπο  που ας μου  επιτρέψετε  να αμφιβάλω ότι  έγινε από λάθος , μετά και την εντελώς απαράδεκτη εμφάνιση των αρμοδίων του Υπουργείου αλλά και  μετά από το νομοσχέδιο για την κατά παρέκκλιση δόμηση (ένα άλλο μεγάλο πλήγμα στην ατομική ιδιοκτησία) .

Ένα σοβαρό όμως θέμα που αφορούσε την ιστορία αυτή  είναι το εξής.  Ενώ άπαντες συμφώνησαν ότι είναι το σπουδαιότερο θέμα που απασχολεί πλέον τους πολίτες και Λευκάδος εδώ και 50 χρόνια ,  όλοι σχεδόν είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή του Υπουργείου δια μέσω του Δασάρχη (που το ξαναλέω για να δούμε που είναι η ευθύνη)  υπέγραψε  ‘’ με εντολή Υπουργού’’  το έγγραφο που δήλωσε κυριότητα του δημοσίου επί 167.000 στρεμμάτων που μέσα είναι περίπου 15.000 ιδιοκτησίας  .

Εδώ όμως και επειδή όλοι το είχαν ξεχάσει…  και δεν ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα και αιφνιδιάστηκαν όπως είπαν τους ενημέρωσα στην τοποθέτηση μου ότι :

18 Μάρτη του 2022 πριν από σχεδόν ένα χρόνο και  στην ίδια αίθουσα που γίνεται τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο  έγινε Περιφερειακό Συμβούλιο και σε θέμα σχετικό με τους δασικούς χάρτες η τοποθέτηση της παράταξής μας ΑΝΑΣΑ  δια του κυρίου Δρακουλόγκωνα  περιφερειακού συμβούλου Κεφαλληνίας και τέως Αντιπεριφερειάρχη,  δικηγόρου,  επέστησε την προσοχή σε αυτό που πρόκειται να συμβεί.

κατά λέξη δε η τοποθέτηση του ήταν η εξής:

<< Μέχρι τώρα στα Ιόνια Νησιά δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας, όμως το άρθρο 168 του νόμου 4819/2021 το οποίο τροποποιείται το άρθρο 162 του δασικού κώδικα αποφασίζει ότι για τις περιοχές αυτές η ιδιοκτησία εφεξής θα κρίνετε με αποφάσεις των Συμβουλίων Δασών,  ουσιαστικά το τεκμήριο της κυριότητας καταργείτε με πλάγιο τρόπο . Ζητούμε λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο να προτείνει την κατάργηση αυτού του άρθρου, καθώς επίσης και την κατάργηση του άρθρου 74 του νόμου 4843/2021  το οποίο αναφέρει ότι μέχρι τις 20/10/2021 την ευθύνη για  τα έργα δασοπονίας και προστασίας των δασών την είχε ο ιδιώτης και επιδοτούνταν 100% από το κράτος. Με  το άρθρο όμως αυτό την ανωτέρω ευθύνη αναλαμβάνει το κράτος.  Έτσι όμως πραγματοποιείται  εμπλοκή του Κράτους σε ιδιωτικές περιουσίες χωρίς τη συναίνεση του ιδιώτη. Το κράτος δηλαδή αποκτά τεκμήριο νομής που δεν το είχε και συνάμα δίνει αρμοδιότητες στο ΤΑΙΠΕΔ .

Είναι προφανές λοιπόν ότι ήξεραν και ο κ Ιωάννου της Περιφερειακής Αρχής της κ. Κράτσα αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης που μας καθησύχαζε ότι με αυτό το νόμο θα γλιτώσουν οι πολίτες την προσφυγή στα δικαστήρια,  το ίδιο και ο δικός μας ο Αντιπεριφερειάρχης κ Κτενάς που ως  δικηγόρος παρά τις προειδοποιήσεις,  δεν είδε την παγίδα και μας καθησύχαζε και που δυστυχώς  στο άκρως σοβαρό αυτό θέμα που έγινε κατεπειγόντως στο Δημοτικό Συμβούλιο έλαμψε δια της απουσίας του.

Προφανώς και ο κ. Βουλευτής και ο κ. Δήμαρχος όφειλαν να γνωρίζουν , διότι οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων τους αφορούν και με επιπλέον δεδομένο ότι αυτό το Περφ. Συμβ. έγινε στην Λευκάδα .

 

Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες της Λευκάδας και όλων των Ιονίων νησιών ( Γιατί αυτό συνέβη και στους άλλους νομούς της περιφέρειας μας από όλους του δασάρχες με εντολή Υπουργού) ποιοι έχουν την ευθύνη για το ότι στη Λευκάδα λίγο πάνω από το μισό της έκτασης του νομού μας 167.000 στρέμματα μεταφέρθηκαν με μία υπογραφή στο Δημόσιο.

Ο αγώνας για την ακύρωση αυτής της απόφασης θα είναι μεγάλος λοιπόν  και δεν θα αφήσουμε να γίνει πράξη αυτή η λεηλασία που αφορά 15.000 ιδιοκτησίες και χιλιάδες (περίπου 60.000 ) Δημοτική περιουσία .

Τα ψέματα και τα δάκρυα ενόψει εκλογών δεν πείθουν πλέον.

 

Θεόδωρος Χαλικιάς  Περιφ. Σύμβουλος  ΑΝΑΣΑ , τεως Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λευκάδας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το Επιμελητήριο Λευκάδας στη συνάντηση της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΕ με την υπουργό κα. Κεφαλογιάννη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/11/13 στα γραφεία του Υπουργείου Τουρισμού στην Αθήνα συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΕΕ με την […]

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights