Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2023

Οι χαρακτηρισμένες Δασικές Εκτάσεις(ΔΔ) αυτοδίκαια ανήκουν στο Δημόσιο

Σύμφωνα με παρέμβαση -ενημέρωση εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

 

«Εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει γνώστες ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και δη τα Δασαρχεία και συγκεκριμένα το Δασαρχείο Λευκάδας προτίθεται να υποβάλλει -δεν έχει υποβάλλει ακόμη- δήλωση ιδιοκτησίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για όλα τα ΔΔ. Τι είναι τα ΔΔ γι΄ αυτούς που δεν γνωρίζουν.

Είναι αυτά που τώρα στους κυρωμένους δασικούς χάρτες έχουν δασική μορφή. Ως ΔΔ χαρακτηρίζονται και εκτάσεις που ανήκουν στους ιδιώτες αλλά και εκτάσεις που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο Δήμο Λευκάδας. Τι σημαίνει αυτό; Κατά την έναρξη της κτηματογράφησης το 2018 το Δασαρχείο Λευκάδας δεν υπέβαλε δήλωση μέχρι και σήμερα γιατί λόγω του καθεστώτος που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά δεν υπάρχει το τεκμήριο του Δημοσίου γι΄ αυτές τις εκτάσεις.

Το 1999 μέχρι το 2002 που γινόταν η συλλογή δηλώσεων στη βόρεια Λευκάδα πάλι το Δασαρχείο δεν υπέβαλε δηλώσεις, εκτός από μια περιοχή της Νικιάνας στο δάσος των Σκάρων. Με τη σημερινή εξέλιξη που επισημοποιήθηκε σε μένα προσωπικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το υπουργείο, διότι ζήτησαν κάποιο μηχανικό από τη Λευκάδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο, για να γίνει ένας άτυπος διάλογος, μας γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να υποβληθεί δήλωση από το Δασαρχείο, αλλιώς υπάρχει παράβαση καθήκοντος για τον οικείο Δασάρχη. Όπως σας το λέω. Πρέπει να υποβληθεί δήλωση.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Δε φοβηθήκαμε άλλους και άλλους, Δήμαρχε…” Έφτασε το εξώδικο του δήμου Μεγανησίου στο newsit.gr. Σκληρή απάντηση πριν λίγα λεπτά από το site

Η δημοσιογραφία δεν φιμώνεται από απειλές Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως αναρτήθηκε στις 9/8/2020 στις 19:54(εδώ) Λάβαμε από τον κ. […]

2 Σχόλια

 1. https://kefalonianmantata.gr/τα-δάση-της-επτανήσου-και-το-ελληνικό-δ/

  ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

  “Tο Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχο του Κράτους των Ιονίων Νήσων δεν απέκτησε και την επιχώριο περιουσία αυτών, στην οποία (περιουσία) περιλαμβάνονται και τα δάση και εντεύθεν τούτο (το Ελληνικό Δημόσιο) δεν έχει δικαιώματα επί των δασών της Επτανήσου μετά την ένωση αυτής και για τον λόγο αυτό δεν εφαρμόζεται το από 16 Νοεμβρίου 1836 (περί ιδιωτικών δασών) βασιλικό διάταγμα και το εξ αυτού υπέρ του Δημοσίου επί των δασών τεκμήριο κυριότητας. Συνεπώς μόνη η υπό του Δημοσίου επίκληση προκειμένου περί δασών κειμένων στην Επτάνησο και απόδειξη της εδαφικής υφής της εκτάσεως, δεν αρκεί προς θεμελίωση δικαιώματος της κυριότητάς του, αλλά θα πρέπει τούτο να επικαλείται και να αποδεικνύει ότι κατέστη κύριο, καθ’ οιονδήποτε των υπό του Ιονίου Πολιτικού Κώδικα ή του Αστικού Κώδικα ή ειδικών Νόμων προβλεπόμενων τρόπων κτήσεως της κυριότητας.”

  1. Πολύ σωστά, ωστόσο εκ των γεγονότων(έχει ήδη κατατεθεί φάκελος) διαπιστώνετε ότι επί της ουσίας θα μπουν εκατοντάδες συμπατριώτες μας στην διαδικασία ν΄αντιδικήσουν με το ελληνικό δημόσιο στα δικαστήρια για να μην χάσουν τις περιουσίες τους. Επίσης η ιδοκτησία και ο νόμος που επικαλείστε έχει προ πολλού καταστρατηγηθεί αφού ως γνωστόν χωρίς την άδεια του Δασαρχείου ουδείς δύναται να οικοδομήσει επί της περιουσίας του. Ο ίδιος νόμος δε έχει πάει περίπατο και στο ζήτημα της ζώνης παραλίας για τα Επτάνησα πλην Κυθήρων. Προς επίρρωση των ισχυρισμών σας η παρακάτω γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους https://www.pxpa.gr/wp-content/uploads/2013/03/%CE%93%CE%BD%CF%89%CE%BC.-%CE%9D%CE%A3%CE%9A-336-2000.pdf
   Άρθρον 62
   Βάρος απόδειξης – Ειδική αναγνώριση κατατμήσεων
   Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ΄ ου ή αίτηση, και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την παρ΄ αυτώ ύπαρξη του δικαιώματός του.

   Κατ΄ εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων,της Δωδεκανήσου, πλην των νήσων που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης»

   Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 110 ΝΟΜΟΣ 4821/2021 με ισχύ την 31/7/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights