Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Εντός του 2023 αναδρομικά θα καταβληθεί το “Τέλος ταφής απορριμμάτων” του 2022

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, παρουσία του δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν  ΑΕ

Το Τέλος Ταφής που ισχύει από 01/01/2022 βάση της κείμενης νομοθεσίας. Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 99/2022 απόφαση του ΔΣ το Τέλος Ταφής δεν τιμολογήθηκε και δεν εισπράχθηκε για το έτος 2022 και θα εισπραχθεί απολογιστικά το 2023 και για το 2022 για τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Ζακύνθου που λαμβάνει χώρα Υγειονομική ταφή σε εγκαταστάσεις ευθύνης του ΦοΔΣΑ.

Το εν λόγω τέλος έχει θεσπιστεί από το 2012. Στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Το εν λόγω τέλος θα εισπράττεται από τους ΦοΔΣΑ και θα αποδίδεται εξ ολοκλήρου στο Πράσινο Ταμείο, από όπου και θα διατίθενται, με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό εκπονεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τα προγράμματα αυτά μπορεί να χρηματοδοτούνται δράσεις των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των ΦοΔΣΑ με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 25 του Ν. 4819/2021, καθώς και την εν γένει αναβάθμιση του περιβάλλοντος, να καλύπτεται μέρος του κόστους λειτουργίας των υποδομών ανακύκλωσης με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των οικείων ΣΣΕΔ και να χρηματοδοτούνται έργα έρευνας και τεχνολογίας καθώς και ανάπτυξης/ωρίμανσης εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την ανακύκλωση και εν γένει για τη διαχείριση των αποβλήτων. Το ύψος του εν λόγω τέλους ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που θάβονται από 1/1/2022 – 31/12/2022 και στα 25€/tn από 01/01/2023 – 31/12/2023.

Νομοθετικά προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα.

Το σχετικό έσοδο από το τέλος ταφής, εισπράττεται διακριτά και εγγράφεται στον προϋπολογισμό εσόδων σε αναπτυγμένη μορφή του ΚΑ 4124 «Λοιπές εισπράξεις – κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου». Αντίστοιχα, η απόδοση του τέλους ταφής στο Πράσινο Ταμείο, πραγματοποιείται μέσω της εγγραφής στον προϋπολογισμό εξόδων αντίστοιχης πίστωσης σε ανεπτυγμένη μορφή του ΚΑ 8224 «Λοιπές αποδόσεις εισπράξεων κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου»

Αυτά όσων αφορά  Κεφαλλονιά Ιθάκη,  και Ζάκυνθο. Στην Λευκάδα, Παξούς και Κέρκυρα ο λογαριασμός θα σταλεί από τον ΦΟΔΣΑ 3ης Δ.Ε. Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ μιας κι εκεί (ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ) οδηγούνται τα απορρίμματά τους.

Το δε Μεγανήσι φαίνεται ν΄απαλλάσεται λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (κάτω των 1000 κατοίκων μόνιμος πληθυσμός)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights