Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

Για το Πανεπιστημιακό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα

του Γιάννη Κατωπόδη Αντιπροέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων

Έχουν περάσει ήδη τρία και πάνω χρόνια, από τον Ιούλιο του 2019 όταν η Υπουργός Παιδείας κ Νίκη Κεραμέως κατήργησε με το έτσι θέλω το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου που είχε έδρα στο νησί μας (μαζί με άλλα 33 σε όλη την Ελλάδα) . Η δικαιολογία της ήταν τότε ότι το τμήμα δεν είχε αξιολογηθεί και θα αξιολογούνταν από την ΕΘΑΕ την οποία ακόμη δεν είχε συστήσει.

Με τα πολλά συστήθηκε και λειτούργησε η ΕΘΑΕ, της αποδόθηκαν εκατομμύρια ευρώ να κάνει τη δουλειά της, αλλά ακόμα τίποτε για τη δημοσίευση της αξιολόγησης αυτής και της απόφασης για το τμήμα της Λευκάδας. Στο διάστημα αυτό παρά τις εκκλήσεις των τοπικών φορέων, του ίδιου του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και τις επανειλημμένες επισκέψεις στο ΥΠΑΙΘ και τις σχετικές με το θέμα, ομιλίες στη Βουλή του βουλευτή του νησιού, ακόμη περιμένουμε τις αποφάσεις της αυθεντίας της αξιολόγησης.

Αντίθετα άνοιξαν οι πόρτες (επί πληρωμή φυσικά) πολλών Ιδιωτικών σχολών που παλαιότερα λέγονταν κολέγια για να εγγραφούν σε αυτά όλα τα χαμηλόβαθμα παιδιά μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Κοινωνίας.

Δεν φτάνει δηλαδή που αφαίρεσε με το «έτσι – θέλω» ένα ισχυρό δημόσιο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό πόλο από το νησί μας, αλλά και στη συνέχεια δεν απέδωσε κανένα πόρο και χρηματοδότηση με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και με τον τρόπο της αφαίμαξε ποσά της τάξης των πέντε και δέκα χιλιάδων ευρώ κάθε έτος από όσες οικογένειες δεν είδαν το παιδί τους να περνάει σε Δημόσιο πανεπιστήμιο.

Οι τοπικοί μας άρχοντες ασφαλώς ξεγελάστηκαν και έμειναν να περιμένουν τις υποσχέσεις της Υπουργού για την αξιολόγηση του τμήματος.

Οι φοιτητές εγκατέλειψαν ποια το νησί μας, το νησί μας έγινε φτωχότερο από την απουσία της νεολαίας στη καλύτερη της ηλικία και οι επιχειρήσεις της Λευκάδας ψάχνουν μάταια για εποχικό προσωπικό με γνώσεις ξένων γλωσσών, συμπεριφοράς και διάθεσης να εργαστούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ούτε λόγος βέβαια για φοιτητική εστία που θα κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών και καμία πρόνοια για ενοικίαση ή ανέγερση κτιρίου για τις ανάγκες του τμήματος.

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω τα Ελληνικά νησιά που έχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα: Ιόνιο: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος. Αιγαίο: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Σύρος. Δεν θα συμπεριλάβω στη λίστα την Εύβοια και τη Κρήτη που είναι μεγάλα νησιά αλλά οι αγώνες που δόθηκαν για μια εικοσαετία ώστε να δημιουργηθεί φορέας ανώτατης παιδείας στο νησί, από όλες μα όλες τις πολιτικές παρατάξεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να προδοθεί από τις ιδεοληψίες μιας αυτάρεσκης Υπουργού που απέχει τόσο πολύ από την Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Ευτυχώς τα ψέματά της θα έχουν «κοντά ποδάρια» και θα αξιολογηθεί και αυτή όπως αξιολόγησε και το Τμήμα της Λευκάδας. Ο Αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουμε να αναβαθμιστεί ποιοτικά το νησί μας.

Από την έντυπη  εφημεριδα “Ηχώ της Λευκάδας”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λευκάδας: “Απούσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον αγώνα μας. Πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια, είναι συνυπεύθυνοι”. Tι απαντά ο Δήμαρχος Λευκάδας

Για τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Άγγελος […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights