Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Μαρτίου 2024

“Κόκκινο πανί” για τον δήμαρχο Λευκάδας ο Κώστας Γληγόρης

Ούτε και σ΄αυτό το  Δημοτικό Συμβούλιο δεν απέφυγε την μήνι και την οργή του Χαράλαμπου Καλού

Στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2023 επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος Κωνσταντίνος Γληγόρης ανέφερε πως τα τέλη Γενάρη που θα υπάρχουν τα απολογιστικά στοιχεία και η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς εκεί θα γνωρίζουμε πως θα καταβληθούν οι πόροι θα τοποθετηθεί με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια και πιο ρεαλιστικά.

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού το πρώτο που θα πει κάποια δημοτική αρχή είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός.

Εγώ όμως θα πω ότι πριν ένα χρόνο στην αντίστοιχη συζήτηση είχαμε ακούσει το ίδιο. Τι σημαίνει όμως η λέξη ρεαλιστικός; Προφανώς είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος μπορεί να εκτελεστεί.

Όταν πέρυσι κύριε δήμαρχε μας είπατε ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι ρεαλιστικός, τι ποσοστό επί του προϋπολογισμού εκτελέστηκε;

Εάν εξαιρέσουμε τις δαπάνες αναφορικά με τις πάγιες ανάγκες του δήμου είναι ρεαλιστικός καθώς εκεί το 100% των εσόδων το μετατρέπουμε σε δαπάνες.

Όσον όμως αφορά αυτά που εσείς ως δημοτική αρχή και επικεφαλής του δήμου πρέπει να υλοποιήσετε έτσι ώστε ο προϋπολογισμός να χαρακτηριστεί ρεαλιστικός και θα έπρεπε να έχετε υλοποιήσει θα δούμε ότι τα νούμερα είναι πολύ κάτω από το 10%.

Άρα λοιπόν ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε .

Στον χαρακτηρισμό μεγάλος, από τώρα σας λέω ότι επόμενος προϋπολογισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος όχι γιατί έρχονται έργα τα οποία εμείς δεν τα παίρνουμε στο 100%, για παράδειγμα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο δήμος δικαιούται 20 εκατομμύρια ευρώ και καταλήξαμε να έχουμε το 2022 7 εκατομμύρια ευρώ.

Όχι για αυτό το λόγο, αλλά για τον λόγο ότι δεν εκτελούμε τα έργα πού προέρχονται από το 2018.

Για παράδειγμα το Master Plan της ύδρευσης, πράσινα σημεία, μελέτη και δημοπράτηση πρόκειται για ένα ποσό ένα εκατομμύριο ευρώ από το 2018. Μικρό ιχθυοτροφείο με 500.000 ευρώ, 300.000 ευρώ για αδέσποτα ζώα συντροφιάς, 6,5 εκατομμύρια η ΜΟΠΑΚ κι άλλα πολλά.

Εάν αυτά τα βάλουμε κάτω μαζί με τα έργα που ήρθαν το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι ο πραγματικός προϋπολογισμός είναι ελάχιστος και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης που είπατε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Άρα ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλος, είναι μεγάλος γιατί είμαστε εμείς μικροί και εγώ θα συμπληρώσω ανεπαρκής.

Επίσης είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός. Μα όλες οι επενδύσεις δεν αφορούν την ανάπτυξη. Το θέμα είναι πού εσύ στέλνεις τις επενδύσεις.

Με παρέμβαση του Δήμος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός έκανε λόγο για ρεκόρ χρηματοδοτήσεων, με τον κύριο Γληγόρη να απάντα πώς  υστερούμε σε σχέση με το δήμο Μεγανησίου και τον δήμο Ακτίου- Βόνιτσας , αλλά και με τους υπόλοιπους δήμους.

Τι εννοείτε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων όταν το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μας δίνει 20 εκατομμύρια ευρώ και εμείς πήραμε τα 7 από τις μελέτες που είχαμε;

Στο κάτω κάτω της γραφής μία άλλη δημοτική αρχή, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο ρεκόρ χρηματοδοτήσεων από την δική σας.

Εμείς εδώ λέμε ότι δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε το μικρό Ιβάρι και εσείς μας λέτε για το μεγάλο και για ρεκόρ χρηματοδοτήσεων.

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων έχουν όλοι οι Δήμοι, αφού ήρθε το ταμείο ανάκαμψης και δίνει χρήματα και εμείς κρατάμε ομπρέλα και για παράδειγμα καταφέραμε να βάλουμε την δεύτερη φάση της ανάπλασης τελευταία μέρα και μακάρι να προχωρήσει για να δούμε το σύνολο το έργο με μία μελέτη παλιά.

Θέλω να μας δείξετε πού είναι οι μελέτες σας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, να μας φέρετε μία μελέτη που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο.

Το γεγονός ότι βρήκαμε πέντε μελέτες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και καταφέραμε να τις τροποποιήσουμε την τελευταία ημέρα για να τις υποβάλλουμε δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό είναι κάτι.

Κύριε δήμαρχε ένα είναι σίγουρο ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος σας, όχι γιατί δεν θα κάνετε προϋπολογισμό και του χρόνου, για τη δημοτική αρχή θα παραμείνει μέχρι και τον επόμενο χρόνο, αλλά είναι ο τελευταίος που θα μπορέσετε να κακοδιαχειριστείτε ως δήμαρχος Λευκάδας μαζί με την Δημοτική σας παράταξη.

Νωρίτερα τόσο ο επικεφαλής της παράταξης ” Όλοι μαζί γαι την Λευκάδα κ. Κώστας Δρακονταειδής, όσο και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς είχαν επισημάνει την υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και μαζί με την σφοδρή κριτική του Θοδωρή Σολδάτου για την ανεπάρκεια εξεύρεσης ιδίων πόρων, μεγαλώνουν τον κύκλο των δημοτικών συμβούλων που δεν συμμερίζονται την οπτική του δημάρχου σχετικά με τα “απέραντα εργοτάξια”!

Πάντως οι πληροφορίες μας λένε ότι  ο Χαράλαμπος Καλός και φέτος έκανε πρόταση για θέση Αντιδημάρχων στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του “Διαύλου” κ. Νίκο Γαζή και κ. Σεβαστή Ρεκατσίνα αλλά αυτή την φορά παρακάμτοντας τον επικεφαλής  Κώστα Γληγόρη που φήμες τον θέλουν να “βολιδοσκοπείται” για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Ξενοφώντα Βεργίνη.

Βέβαια η επανεμφάνιση του τελευταίου στον πολιτικό στίβο , αλλάζει τουλάχιστον προσωρινά τα δεδομένα σχετικά με την στάση του Θοδωρή Σολδάτου . Εκτιμούμε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ της στήριξης του Φίλιππα Σκληρού και της  εκ νέου διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου.

Όποια και να είναι τελικά η απόφασή του , εμείς θέλουμε να σταθούμε στην τελευταία παράγραφο της πολιτικής του τοποθέτησης στην ειδική συνεδρίαση για τον προύπολογισμό, είπε λοιπόν κι αυτό πραγματικά ας γίνει ο μπούσουλας για τους επόμενους, όποιοι αυτοί κι αν είναι:

Θα πρέπει όμως οι δημοτικές Αρχές που θα ακολουθήσουν από το 2023 και μετά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο πως θα αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, γιατί η άναρχη ανάπτυξη είναι ότι χειρότερο Μπορεί να υπάρχει και σε ένα τόπο και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να το πληρώσουμε πολύ ακριβά μιας και βασιζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό.

Παρακολουθώντας τις παρεμβάσεις του δε, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώνουμε ευχάριστα ότι περνάει μια περίοδος ιδεολογικής κρίσης. Μες τον ορυμαγδό της ιδεολογικής σύγχυσης, ποτέ δεν είναι αργά!

ΥΓ: Η απάντηση των δημοτικών συμβούλων του “Διαύλου” ήταν αρνητική

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights