Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Δήλωση Κων/νου Δρακονταειδή για τον Βιολογικό Λευκάδας

Με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις δημοτών μας, αναφορικά με τα έργα που σχεδιάζει να δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή για το Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟ.ΚΑ.) της πόλης και την μεταφορά του απαγωγού από τον δίαυλο της Λευκάδας, ανοιχτά του ακρωτηρίου Γυράπετρα, θα ήθελα,σε ότι αφορά την Δημοτική μας Παράταξη, να σημειώσω τα εξής:

Θέση μας,η οποία υιοθετήθηκε και είναι διατυπωμένη σε αποφάσεις του Δήμου Λευκάδας από το 2007, είναι ότι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση των όποιων έργων (επεκτάσεις δικτύων, αλλαγή θέσης του απαγωγού, κ.λπ.), είναι η σωστή λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ., ώστε να έχουμε το μέγιστο καθαρισμό των προϊόντων επεξεργασίας,με τελικό στόχο αυτό που λέγεται τρίτος βαθμός επεξεργασίας τους.

Αυτήν τη στιγμή ο ΒΙΟ.ΚΑ πρέπει επειγόντως να επισκευασθεί και να αναβαθμιστεί, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με ποσοστά καθαρότητας 90 – 94%.

Πρέπει επίσης να υλοποιηθεί το έργο της μεταφοράς του απαγωγού από την πόλη (παλιές Αλυκές),ανοιχτά του ακρωτηρίου Γυράπετρα, κάτι άλλωστε που προβλέπεται από την σχετική έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 107600/2-9-2008, όπως τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 198568/136878/09/21-4-2011–ΥΠΕΚΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την Κ.Υ.Α.46789/1-3-2019.

Γι’ αυτά τα έργα υπάρχουν μελέτες (από ετών)και αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ταυτοχρόνως πρέπει να επιδιωχθεί και η αναβάθμισή του ΒΙΟ.ΚΑ. σε τριτοβάθμιο.

Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας, δίνει κι άλλες δυνατότητες. Έτσι παράλληλακαι με άλλο έργο, μπορεί να γίνει εδαφική διάθεση, μέρους τουλάχιστον,των προϊόντων επεξεργασίας (π.χ. στην περιοχή του αποκαταστημένου Χ.Α.Δ.Α., κ.α.), με προοπτική επέκτασής της.Επομένως οφείλουνάμεσα να ξεκινήσουν σχετικές διαδικασίες μελετών, καθώς και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σε κάθε περίπτωση όμως για να γίνει εδαφική διάθεση απαιτείται υψηλός βαθμός καθαρισμού των προϊόντων επεξεργασίας, άρα πρέπει να προηγηθεί η αναβάθμιση του ΒΙΟ.ΚΑ..

Όλα αυτά τα έργα «κουμπώνουν» τεχνικά το ένα πάνω στο άλλο και ήδη αναφέρονται στη εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και στην αντίστοιχη Κ.Υ.Α..

Η μη ύπαρξη αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (με ευθύνη της πολιτείας), για την υλοποίηση αυτών των επιπλέον έργων, μπορεί να αντιμετωπισθεί με την χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ή το Ταμείο Ανάκαμψης, αρκεί βέβαια να διεκδικηθεί.

Γι’ αυτό ας αφήσουν οι θεσμικοί του τόπου μας τις ατέλειωτες φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, ανακοινώσεις και τους διαπληκτισμούς για τους πακτωλούς χρημάτων που «συνεχώς» καταφθάνουν κι ας διεκδικήσουν την επίλυση των πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως το παραπάνω.

Ήδη υπάρχει καθυστέρηση, τουλάχιστον 2,5 χρόνων, λόγω της επίμονης φαραωνικής αντίληψης του κ. Δημάρχου να υποβάλει πρόταση συνολικού ύψους 25 με 30.000.000 €, που φυσικά δεν είχε καμία τύχη χρηματοδότησης. Κάτι που στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή, είχαμε επισημάνει, αλλά μάταια!

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, κατά την άποψή μας, πρέπει να κινηθούμε ως Δήμος, ώστε να υπάρξει ρεαλιστική λύση του χρόνιου προβλήματος που θα απαλλάξει οριστικά από την επιβάρυνση το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, δυτικά και ανατολικά.

 

Λευκάδα 21/12/2022                                                       Δρακονταειδής Κωνσταντίνος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

‘’ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ’’

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights