Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ψηφιακό κράτος και ψηφιακή ζωή δεν ευνοούν την εξέλιξη και την ασφάλεια, αλλά την οπισθοδρόμηση και την ανασφάλεια

Πρόσφατα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε γενικευμένη ηλεκτρονική επίθεση τόσο στους λογαριασμούς της σε ψηφιακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και σε τραπεζικούς της λογαριασμούς, από όπου μάλιστα της απέσπασαν χρήματα.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση και μάλλον ούτε και για την τελευταία. Οι ψηφιακές πλατφόρμες με τα προσωπικά μας δεδομένα και τα χρήματά μας δεν είναι απρόσβλητα.

Αλλά ούτε και τα κινητά μας. Το σκάνδαλο των ψηφιακών παρακολουθήσεων σε κινητά τηλέφωνα υψηλά ιστάμενων πολιτικών και οικονομικών προσώπων επιβεβαιώνει το γεγονός.

Κι όμως η χρήση διαδικτυακών πλατφορμών και του κινητού τηλεφώνου ισχυροποιείται όλο και περισσότερο. Τα πάντα βρίσκονται ή περνάνε μέσα στο διαδίκτυο και στα «έξυπνα» κινητά, παρά το γεγονός ότι τα κενά ασφαλείας είναι γνωστά. Μάλιστα, τελευταία η πολιτική ηγεσία πανηγυρίζει για τη δημιουργία του ψηφιακού κράτους. Μίας ψηφιακής πλατφόρμας προσωπικών δεδομένων όλων μας. Πρόκειται για το Gov.gr

Ας δούμε όμως πώς γίνεται η είσοδος στην κρατική υπηρεσία:

α) με τους προσωπικούς κωδικούς web banking

ή

β) με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, αφού όμως πρώτα γραφτείς στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου.

Σε μία κρατική πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται προσωπικά σου δεδομένα εισέρχεσαι άμεσα με τους κωδικούς web banking. Του web banking που απέσπασαν χρήματα από τη βουλευτή και τόσους άλλους. Η οποία ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία-επιχείρηση και η οποία ελέγχεται μετοχικά από ιδιώτες, εταιρείες (ακόμα και off-shore) ή και κερδοσκοπικά funds.

Με τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet δεν εισέρχεσαι άμεσα. Πρέπει πρώτα να γραφτείς στο ΕΜΕπ, για να επιβεβαιώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου. Μιας συσκευής μέσω της οποίας παρακολουθούσαν έναν πρώην πρωθυπουργό και όχι μόνο. Η δε καταχώρηση του αριθμού του κινητού στο Taxisnet δεν θεωρείται επιβεβαιωμένη, τη στιγμή που η καταχώρηση των φορολογικών δηλώσεων και των περιουσιακών στοιχείων στο Taxisnet θεωρείται επιβεβαιωμένη.

Ας δούμε κάποια προσωπικά δεδομένα που περιέχει το gov.gr:

Φάκελος υγείας

Πιστοποιητικά υγείας

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Υπεύθυνες δηλώσεις

Εξουσιοδοτήσεις

Προσωπικά ασφαλιστικά στοιχεία

Εταιρικά ασφαλιστικά στοιχεία

Ακίνητα περιουσιακά στοιχεία

Κινητά περιουσιακά στοιχεία

Δηλώσεις αγροτικής καλλιέργειας

Επιδοτήσεις

Οικονομικά στοιχεία

Στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας

Πιστοποιητικά δικαστικών-νομικών υποθέσεων

Πορεία δικών

Κληρονομιές και διαθήκες

Δικόγραφα

Στοιχεία φυλακισμένων

Επισκεπτήριο φυλακών

Ποινικό μητρώο

Απολυτήρια Λυκείου-ΕΠΑΛ

Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό και σε σχολείο

Οικονομικές ενισχύσεις τέκνων

Εκπαιδευτικό βιογραφικό

Ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα

Διαχείριση μητρώου εκπαιδευτικών

Ακαδημαϊκή ταυτότητα

Αντίγραφο πτυχίου

Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας

Ηλεκτρονικός φάκελος επιχείρησης

Οικογενειακή κατάσταση

Οφειλές

Πόθεν έσχες

Ηλεκτρονικές υπογραφές

Παράβολα

Στοιχεία πολίτη

Στοιχεία στράτευσης

Επισκέψεις σε γιατρό

Νοσηλείες

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα για σένα.

Αλλά, δεν τελειώσαμε. Πλέον, υφίσταται άλλη μία κρατική ψηφιακή εφαρμογή.

Το wallet.gov.gr, στο οποίο υπάρχουν τα εξής προσωπικά δεδομένα, τα οποία, προς το παρόν, τα δημιουργείς οικειοθελώς:

Δελτίο ταυτότητας

Άδεια οδήγησης

Κάρτα αναπηρίας

Για να τα δημιουργήσεις είναι και πάλι απαραίτητοι οι προσωπικοί σου κωδικοί Taxisnet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ.

Παρεμπιπτόντως, wallet σημαίνει πορτοφόλι. Προφανώς εδώ θα μπαίνουν μελλοντικά τα ψηφιακά μας ευρώ.

Αλλά η ολοένα και αυξανόμενη ψηφιοποίηση της ζωής μας έρχεται τη στιγμή που όλο και πληθαίνουν περιστατικά που θέτουν σε αμφισβήτηση την διασφάλιση της πρόσβασης.

Βέβαια, το επιχείρημα που προβάλλεται είναι η διευκόλυνση της ζωής μας. Όμως, η ζωή μας έγινε και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη εξαιτίας των ηλεκτρονικών μέσων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται και θα αναπολούν ότι εργασίες που κάνουμε τώρα με υπολογιστές και κινητά, γινόντουσαν παλαιότερα με λιγότερο κόπο και κυρίως πιο απλά χωρίς υπολογιστές και κινητά. Μα κυρίως, ήμασταν σίγουροι για την αποκλειστικότητα της πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες. Για να υποκλέψει κάποιος ένα έγγραφο έπρεπε να διαρρήξει έναν χώρο, αλλά και να ψάξει ένα σωρό ντουλάπια, φακέλους, χαρτιά. Πόσο μάλλον για να υποκλέψει περισσότερα έγγραφα.

Στη δε περίπτωση των προσωπικών δεδομένων για να τα υποκλέψει κάποιος παλαιότερα, έπρεπε να διαρρήξει ένα σωρό δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Μάλιστα η διασπορά τους ανά υπηρεσία αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσε. Τη διαφύλαξη της συγκέντρωσης των προσωπικών μας δεδομένων σε έναν χώρο. Γιατί τότε είναι πιο εύκολη η υποκλοπή τους. Κι όμως, σήμερα προβάλλεται ως κατόρθωμα η συγκέντρωσή τους σε έναν χώρο. Το gov.gr

Αν τώρα μελετήσει κανείς τις απαιτήσεις για τη διεκπεραίωση μίας συγκεκριμένης εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα παρατηρήσει ότι ο όγκος των δικαιολογητικών πολλαπλασιαζόταν όσο αυξανόταν η χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Τα περισσότερα δε από τα επιπλέον δικαιολογητικά είναι ανούσια και άχρηστα.

Ακόμα και στην περίπτωση ανεύρεσης ενός εγγράφου από ένα αρχείο, όποιος τηρούσε κάποιες απλές αρχές αρχειοθέτησης, ανέσυρε το απαιτούμενο έγγραφο πολύ πιο γρήγορα από ότι τώρα ψάχνοντας μέσα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αλλά το κυριότερο, η ζωή μας ήταν λιγότερο απαιτητική, με μειωμένο άγχος, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μάλιστα με υψηλότερη αγοραστική δύναμη στα χέρια μας. Αρκετές οικογένειες, όχι απλά ζούσαν και μεγάλωναν παιδιά με έναν μισθό π.χ. τραπεζικού υπαλλήλου, αλλά και αποκτούσαν δικό τους σπίτι και μάλιστα χωρίς δάνειο.

Όλοι μας επιθυμούμε μία ζωή πιο απλή, πιο ήρεμη, πιο ανθρώπινη, πιο ζεστή, πιο ουσιαστική, σε έναν κόσμο ευδιάθετο, χαρούμενο, ζεστό, καλοσυνάτο, αρχοντικό, ανώτερο, ενάρετο, φιλότιμο, ανοιχτό.

Την είχαμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από σήμερα, αλλά τη χάσαμε. Όμως μπορούμε να την ξαναβρούμε. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει τελικά εξέλιξη και πρόοδος.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

.

www.eksadaktylos.gr

Πηγές:

0 Shares

Σχετικά άρθρα

H Ρωσία αποσυνδέεται από το Διαδίκτυο; Το ενδεχόμενο συσχέτισης με τον ιό Stuxnet και η πιθανότητα μίας ψηφιακής «πανδημίας»

Το 2010, οι φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου του ιρανικού εργοστασίου στη περιοχή Natanz καταστρέφονται μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των Ιρανών επιστημόνων, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights