Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Μαΐου 2024

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ. Σ. της Πρωτοβουλίας για την διάσωση της περιοχής του κάστρου

Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του κάστρου.

Λευκάδα, 23.11.2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δ. Σ. του Δήμου Λευκάδας.

Αξιότιμοι, Δήμαρχε, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι, κ.λ.π.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση του Κάστρου, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούλησή σας υπέρ του Δημοσίου χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής, (Οινοποιείο και Τουριστικό Περίπτερο), προς ελεύθερη και  απρόσκοπτη χρήση των Λευκαδιτών της ενιαίας παραλίας που είναι συνδεδεμένη με την καθημερινότητα πολλών γενεών Λευκαδιτών, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να παραμείνει Δημόσια:

1. Να αντικατασταθούν ΟΛΑ τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, που  αντί να ψηφίσουν την πρόταση του Δ.Σ. (02-11-2022), ψήφισαν την  πρόταση του προέδρου Λ.Τ. κ. Καρβούνη (στις 15-11-2022).

2. Να παρέμβει άμεσα ο Δήμος στο Δ.Σ. του ΤΑΟΛ, ώστε να σταματήσει  τώρα κάθε αγοραπωλησία του Οινοποιείου σε ιδιώτες και είτε να  προβεί ο Δήμος στην αγορά του , είτε με τη διαμεσολάβηση του Δήμου,  να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε απαλλοτρίωση του  Οινοποιείου για δημιουργία Μουσείου κ.λ.π..

Ενημερωτικά, σε πρόσφατη επίσκεψή μας στον κ. βουλευτή Λευκάδας  για το θέμα του Κάστρου, κατόπιν σχετικής ερώτησής μας , μας  επιβεβαίωσε ότι καμία Δημοτική αρχή , ούτε άλλος φορέας, κατά τη  διάρκεια της θητείας του μέχρι σήμερα, δεν τον έχει ενοχλήσει για  ανεύρεση κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση των κτιρίων  της περιοχής του Κάστρου (Οινοποιείο ΤΑΟΛ και Τουριστικό  Περίπτερο), παρότι έχει εξασφαλίσει για διάφορα έργα στο νομό,  κονδύλια ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων

3. Να διασφαλίσετε με απόφασή σας ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι νόμοι  που ισχύουν στην πολλαπλά προστατευόμενη περιοχή του Κάστρου  (1.Αρχαιολογική ζώνη Α, (αδόμητη περιοχή ), 2. Τόπος ιδιαίτερου  φυσικού κάλους …από το 1974, 3. Ζ.Ο.Ε. (Ζώνη Οικιστικού ελέγχου), 4.  Χερσαία Ζώνη λιμένοςΕπίσης, όμορο με Λιμνοθάλασσα Λευκάδας,  υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από τη συνθήκη RAMSAR , (ενώ μαζί με τη Λιμνοθάλασσα των Στενών, είναι  ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, ως προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, που αποτελούν τοπία ιδιαίτερου φυσικού  κάλλους), όπως και η απαγόρευση αλλαγής χρήσης του Οινοποιείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (με αλλαγή χρήσης αυτόματα  περιέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού).

4. Να παράσχει ο Δήμος Νομική συνδρομή και υποστήριξη στο ΣτΕ,  όπου έχουν προσφύγει μέλη της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της  περιοχής του Κάστρου, κατά της απόφασης ΚΑΣ, μετά και την έκδοση  του πορίσματος της τριμελούς Επιτροπής από το Δήμο και της  απόφασης Δ.Σ. (02-11-2022). Ενόψει δε της εκδίκασης από το ΣτΕ αρχές Ιανουαρίου , οι διαδικασίες από το Δήμο πρέπει να ξεκινήσουν  άμεσα. Η θετική έκβαση της υπόθεσης στο ΣτΕ , θα ισχυροποιήσει  και το Δήμο σε ενδεχόμενες προσφυγές, αναφορές και αιτήσεις  αποζημιώσεων.

Σε περίπτωση που δεν προβείτε στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες,  άμεσα, για την έμπρακτη πλέον απόδειξη της εκπεφρασμένης βούλησής σας, υπέρ του Δημοσίου χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής (Οινοποιείο και Περίπτερο) και της ελεύθερης και απρόσκοπτης χρήσης της ενιαίας παραλίας από τους Λευκαδίτες, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε ως ‘Ελληνες πολίτες  τα δικαιώματά μας τα απορρέοντα εκ του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία.

Με εκτίμηση
Για την Πρωτοβουλία για την   διάσωση της περιοχής του κάστρου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights