Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2024

Ψάχνουν “σωσίβιο” στην αντιπολίτευση για το αδιέξοδο στο Κάστρο

Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε Πορεία ” Θοδωρή Σολδάτου

Σύμφωνα όμως με τα δικά μας στοιχεία που θα σας παραθέσουμε, ουδείς δικαιούται να επικαλείται άγνοια αφού άπαντες γνώριζαν . Μάλιστα οι τρεις επίμαχες αποφάσεις φαίνεται να δικαιώνουν τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Σπύρο Καρβούνη.

Και παρότι ο Θοδωρής Σολδάτος φρόντισε “ν΄απαλλάξει ” τα μέλη του ΔΣ  του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου από το Μεγανήσι, εντούτοις οι ομόφωνες αποφάσεις τον διαψεύδουν αφού φέρουν και την υπογραφή κάποιων εξ αυτών!

Μπορεί όπως διατείνεται να μην ήταν δήμαρχος όμως  στήριξε τόσο τον δήμαρχο, όσο και τις επίμαχες αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου που τον ανέβασαν στα κάγκελα ,μέσω του μέλους της παράταξής του που συμμετέχει σε αυτό. ΟΜΟΦΩΝΑ ΛΕΜΕ και σε αγαστή συνεργασία με τα “πολιτικά φιλαράκια” του:

Αριθµ. Απόφασης 31/2018:Παραχώρηση χρήσης τουριστικού περιπτέρου και λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση «Πλαζ Κάστρο» Λευκάδας

Αριθµ. Απόφασης 10/2020:: Ακύρωση της αριθµ. 31/2018 απόφασης ∆.Σ. περί παραχώρησης χρήσηςτουριστικού περιπτέρου και λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση «Πλαζ Κάστρο»Λευκάδας στην εταιρεία «ΠΑΠΠΑΣ ΟΪΛ Α.Ε.» και παραχώρησή του στην εταιρεία  «notionΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.»

Να θυμίσουμε λοιπόν στον κύριο Σολδάτο, ότι ο εκπρόσωπός του στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου , είχε την ευκαιρία να υποβάλλει τις όποιες ενστάσεις του στην επόμενη απόφαση που απέκρυψε από τον δημοσιογράφο εσκεμμένα ή από άγνοια:

Αριθµ. Απόφασης 22/2021: Επικαιροποίηση της αριθµ. 10/2020 απόφασης ∆.Σ. περίπαραχώρησης χρήσης τουριστικού περιπτέρου και λουτρικών εγκαταστάσεων στηνειδική θέση «Πλαζ Κάστρο» Λευκάδας

Τώρα το πιό λογικό θά ήταν   αντί να ψάχνουν σωτηρία στον Πέτρο Ζαβιτσάνο, τον Κώστα τον Γληγόρη και τον Μάκη τον Βεροιώτη, ν΄ αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, για μια ακόμη χαμένη παραλία (δική τους διαπίστωση).

Όλη η συνέντευξη του Θοδωρή Σολδάτου στον prisma 91,6

Αναλυτική εξήγηση των θέσεων και της στάσης που έχει κρατήσει στο θέμα της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας του Δημοτικού λιμενικού ταμείου έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε πορεία” Θοδωρής Σολδάτος.

Όπως ανέφερε “έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάση των οποίων ο καθένας από μας λειτουργεί καθώς σε μένα το θέμα έπεσε στην αντίληψή μου το φθινόπωρο του 2019.

Κάποιος παράγοντας του δήμου αρκετά υψηλά ιστάμενος κυκλοφορούσε με το κινητό και μου έδειχνε τη μακέτα και μάλιστα ήταν αρκετά ευχαριστημένος από την όλη εξέλιξη.

Μόλις την είδα εξεπλάγην και του επεσήμανα ότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ο Λευκαδίτης να δεχθεί ένα μικρό ξενοδοχείο επάνω στην άμμο και μάλιστα σε συγκεκριμένη περιοχή στο κάστρο.

Τότε τα σχέδια αυτά είχαν σουίτες, γραφεία, ρεσεψιόν και όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτέλεσε το έναυσμα να αρχίσω να ασχολούμαι και να ανησυχώ.

“Στη συνέχεια συνειδητοποίησα δύο πράγματα τα οποία με ανησύχησαν πολύ. Το πρώτο ήταν η βούληση της εταιρείας να αγοράσει το οινοποιείο του ΤΑΟΛ. Αυτό σήμαινε για εμάς που μεγαλώσαμε στη Λευκάδα πώς όλη η έκταση από την στροφή του Περάματος προς τη γύρα μέχρι το Φάρο θα ήταν δεσμευμένη από την συγκεκριμένη εταιρεία εάν έπαιρνε το τουριστικό περίπτερο.

Η πρώτη μου ανησυχία ήταν από που θα περνάγαμε να κάνουμε μπάνιο, έτσι ζήτησα να υπάρχει μία ελεύθερη δίοδος που να μην ανήκει στους χώρους που επρόκειτο να εκμεταλλευτεί η εταιρεία ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η διέλευση.

Να μην χρειάζεται να ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια και να περνάς τους υπαλλήλους και ενδεχόμενου στους σεκιουριτάδες που απαιτούνται από αυτού του είδους επενδύσεις και να είσαι υποχρεωμένος κάθε φορά να υφίστασαι τη συγκεκριμένη διαδικασία”

Τότε έθεσα το πρώτο ζήτημα της διέλευσης. Επίσης ζήτησα εκφράζοντας την ανησυχία μου να δουν το θέμα των καταλυμάτων για να το πάρουν πίσω.

Αντιλαμβάνεστε πως η αιτία που εξέφρασα τις πρώτες μου επιφυλάξεις απέχει παρασάγγας από την εξέλιξη της ιστορίας που έχει να κάνει με την παραχώρηση της έκτασης.

Θέλω πολύ συνοπτικά να θυμίσω μία σειρά δικών μας ενεργειών καθώς απαιτήσαμε να γίνουν σεβαστές αυτές οι δύο ανησυχίες και να βρεθεί λύση.

“Υπήρξε μία ανταπόκριση στο θέμα της πρόσβασης μετά από δύο μήνες  στις σουίτες όμως υπήρξε μία δυσκολία, φάνηκε πως οι αρμόδιοι παράγοντες του δήμου Λευκάδας δεν συμμερίζονταν αυτή την ανησυχία, τελικά μου ανακοίνωσαν ότι το αίτημα έγινε αυτό και θα γίνουν καμπάνες διημέρευσης όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Εκεί με πιάσαν τα γέλια και τους είπα να συνέλθουν, καθώς δεν είναι δυνατόν κάποιος να κάνει διημέρευση μέχρι τις 9:00 το βράδυ και στη συνέχεια να του ζητήσω να φύγουν.

“Μετά από μήνες αναγκάστηκαν από την εταιρεία να τα πάρουν όλα πίσω και να επανέλθουν με αποδυτήρια οι καμπίνες όπως ήταν η αρχική μορφή του αρχικού κτιρίου των λουτρικών  εγκαταστάσεων εκεί μέσα όμως είδαμε να ξεφυτρώνουν και ένα αναψυκτήριο.

Το αναψυκτήριο με ανησύχησε, γιατί πρώτος εγώ μεταξύ των άλλων, καθώς Φαίνεται πως όλα τα ζητήματα προσωπικά πρώτος τα αναδείκνυα, πληροφορίες για το δημοτικό συμβούλιο ότι όσο περισσότερες είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε είναι να το ΑΦΜ κτλ, τόσο περισσότερος χορός δεσμεύεται μπροστά στην παραλία για την αμμώδη έκταση.

Εκεί άρχισε ένας δεύτερος γύρος που δεν έχει τελειώσει ακόμα, διότι από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, από τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στο ΚΑΣ και το ΚΕΣΑ, το αναψυκτήριο υφίσταται.

Διακατέχομαι από την άποψη ότι πρέπει να ακολουθούμε προφανώς το πνεύμα του νόμου και το γράμμα.

Ως θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, θα πρέπει να καταλάβουν και οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να επενδύσουν ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες, θα πρέπει να συμμερίζονται την προηγούμενη ζωή όλων ημών που μεγαλώσαμε στην πόλη και συνεχίζουμε να ζούμε ή να την επισκεπτόμαστε με μεγαλύτερη συχνότητα.

Αντιλαμβάνεστε με όλα αυτά που σας είπα ότι καμία σχέση δεν έχει το πρώτο εξάμηνο του 2021 με αυτά που ακολούθησαν αργότερα, με την προσφυγή Λευκαδιτών στο συμβούλιο της επικρατείας που ζητούσαν την ακύρωση και της διαδικασίας και των αποφάσεων παραχώρησης ολοκληρώθηκε νομίζω το Μάρτιο του 2022 και το ένα έφερε το άλλο.

Κύριε Κουνιάκη θέλω να σας πω ότι εμείς αυτά τα ανακαλύπταμε ένα-ένα και κάποια στιγμή έγιναν πολλά.
Εμείς δεν είμαστε γραφείο ιδιωτικών ερευνών, αυτά τα βρίσκαμε στο δρόμο, συζητάγαμε μαθαίναμε και κάθε φορά καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Στο ερώτημα εάν υπήρχε δυσκολία στην πρόσβαση των σχεδίων της εταιρείας, διευκρίνισε διακήρυξη ήταν το 2017 ενώ είχαν προηγηθεί μερικές αγώνες προσπάθειες.

Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε η διακήρυξη και μέσα σε 3,5 μήνες αναδείχθηκε πλειοδότρια εταιρεία κάποια άλλη από αυτή που είναι σήμερα, στη συνέχεια η δεύτερη προσέφυγε και κέρδισε τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού δέχτηκε τότε τα σχέδια που του υπέβαλαν οι δύο εταιρείες τα οποία σχέδια είχαν και καταλύματα.

Είχαν ένα μικρό Boutique Hotel, γιατί υπήρχε και ρεσεψιόν στον χώρο τον λουτρικών εγκαταστάσεων.

“Εισηγήθηκε στο δημοτικό λιμενικό ταμείο να γίνει κατακύρωση του πλειοδότη, πράγματι η απόφαση κατακυρώθηκε και μάλιστα προχώρησε στην τρίτη πράξη στην παραχώρηση 8.400 τετραγωνικών μέτρων και μάλιστα επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι σε όλους εμάς που δεν έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε συχνά νομικά κείμενα την περιγράφει ως προσωρινή παραχώρηση που έχει να κάνει με εργασίες, ανοικοδόμησης, επισκευής των δύο κτιρίων και προσθέτει και τη λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου.

Δηλαδή το πρώτο το ονομάζει προσωρινή παραχώρηση και στο τέλος κολλάει και τη λειτουργία του καταστήματος Υγειονομικού καταστήματος. Με άλλα λόγια 22 χρόνια συν τρία χρόνια παράταση συνολικά 25.

Τώρα αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε κουτοπονηριά, ένας έμμεσος τρόπος για να μας πουν ότι εδώ θα είναι για τα επόμενα 25 χρόνια και θα έχουν και τα 8.400 τετραγωνικά μέτρα;

Σίγουρα δεν ήταν μόνο για την περίοδο που θα διαρκούσαν οι εργασίες.

Εγώ προσωπικά ισχυρίζομαι πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε πάρει χαμπάρι κανείς από όλους εμάς το τι συμβαίνει με τα 8.500 στρέμματα, ωστόσο κάποιοι γνώριζαν φυσικά.

Εγώ κατάλαβα τι συμβαίνει όταν υπήρξε μία αντιπαράθεση δημόσια μεταξύ του κυρίου Χαλκιά και του κ. Καρβούνη, μάλλον μεταξύ του κυρίου Δρακονταειδή και απάντησε ο κύριος Καρβούνης.

Μνημόνευσε τον κύριο Χαλκιά γιατί ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου, μέλος του και πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού πού εισηγήθηκε.

Εκεί ο κύριος Καρβούνης ευθέως τον ρώτησε και με γραπτή επιστολή, αλλά νομίζω και μέσα από την δική σας εκπομπή και είπε ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου θα μπορούσε να βάλει λιγότερη έκταση.

Για παράδειγμα 4 στρέμματα για να μείνουν και πέντε σε δημόσια χρήση.

Αυτά ήταν τότε τα λόγια του κυρίου Καρβούνη. Αυτό που θα μπορούσε η προηγούμενη διοίκηση να βάλει λιγότερα στρέμματα και μετά να ακολουθεί και μία έγγραφη απάντηση που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες με έβαλε σε υποψίες.

Εγώ αυτό  που είχα  κοιτάξει μέχρι τότε ήταν η διακήρυξη και ότι δεν υπήρχαν σουίτες, απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης όμως θεωρούσα πως η παραχώρηση χρήσης είναι νομότυπη.

Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ διακήρυξης και πράξεις παραχώρησης του 2020 διαπίστωσα ότι η διακήρυξη μιλάει για ειδικό δικαίωμα χρήσης που περιορίζεται στα δύο κτίρια και τους διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους και τελικά η παραχώρηση έχει να κάνει μετα 8,400 και μάλιστα με τη διατύπωση που σας είπα νωρίτερα, με τις εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής που πρέπει να γίνουν στα δύο κτίρια και τη λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου.

Στο ερώτημα γιατί όταν τα διαπίστωσε αυτά δεν ζήτησα αυτό που ζητάει τώρα, απάντησε πώς τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του δεν ήταν υπέρ της ολικής ανάκλησης της παραχώρησης και αυτό τεκμηριώνεται και από την θέση που κρατήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της 30-09-2022 Αυγούστου, αλλά ίσως αυτό που δεν είναι γνωστό στους ακροατές σας, κυρίως από την πρόταση που κάναμε στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Λευκάδας, η οποία εισήγηση και πρόταση συζητήθηκε ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και δεν ψηφίστηκε.

Μάλιστα είχε βγει και ένα δελτίο τύπου νωρίτερα πού ήταν η ορθή επανάληψη- ανάκληση της παραχώρησης των 8.400 τετραγωνικών μέτρων, μόνο κατά το μέρος που αφορά την παραχώρηση αυτών των μέτρων και όχι ολόκληρη.

Αυτή την πρόταση την οποία υποδέχτηκαν τα μέλη του Συμβουλίου μετά βαΐων και κλάδων και την επαίνεσαν πήραν μία θετική ψήφο από τον εκπρόσωπο μας, δύο λευκά, καθώς κάποιοι είπαν πως θα έπρεπε να ευθυγραμμιστούμε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που δεν απαγορευόταν καθώς μπορούσες να κάνεις και τα δύο και τρία κατά.

Τα τρία κατά τα πήρε από τους βασικούς υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση και για το όλο θέμα.

Οι βασικοί υπεύθυνοι είναι ο εισηγητής του διαγωνισμού, αργότερα πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου κ Χαλκιάς μαζί με τον πρώην Δήμαρχο κ. Δρακονταειδή και ο κύριος Καρβούνης στη συνέχεια.

Μένω με την απογοήτευση ότι η πρόταση αυτή δεν πέρασε, είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε κάτι να κάνουμε και να πείσουμε και στη συνέχεια να πούμε στην εταιρεία πως έχει τα κτίρια, δεν της ανήκει η έκταση, επίσης να πω πως οι νομικοί μας διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσε να γίνει η ορθή επανάληψη χωρίς συνέπειες γιατί δεν είναι εκτελεστή η πράξη παραχώρησης και επειδή δεν έχει πάρει υπογραφή από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και άρα αποκτούσες στο πλεονέκτημα του Δημοτικού λιμενικού ταμείο να κουβεντιάσεις και πάλι με τους ανθρώπους και να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά και όχι να πάρουν όλη την παραλία.

Αντί να γίνει αυτό 15 μέρες μετά βγαίνει ένα δελτίο τύπου της εταιρείας, στο οποίο απάντησα τότε που μιλούσα για ιδιοκτήτες της παραλίας δίκην χρησικτησίας από τον προηγούμενο αιώνα και απάντησα σε ένα προς ένα τα σημεία.

Όμως για αυτούς που γνωρίζουν και διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, υπήρχαν τρεις γραμμούλες που με έβγαλαν από τα ρούχα μου.

Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση χώρου από τον δημόσιο αιγιαλό έλεγε η εταιρεία με αυτό το δελτίο τύπου ‘εκτός της έκτασης του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Λευκάδας’ είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθούν κατά γράμμα ότι ισχύουν από την νομοθεσία.

Με άλλα λόγια η εταιρεία έλεγε πως η έκταση μας έχει δοθεί και επειδή η νομοθεσία μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα τόσα θα πάρουμε και αυτά.

Να σας πω πως η απόσταση της καμπίνας από τη θάλασσα είναι στα 23 μέτρα, οκτώ τα έχουν από την παραχώρηση, θα πάρουν λόγω νομοθεσίας 18 μένουν και άλλα 5m, ανάλογα όμως με το που σκάει το κύμα, πότε είναι πέντε, πότε είναι έξι πότε είναι δύο.

Με άλλα λόγια όλη η έκταση από την πλευρά των συγκροτημάτων των λουτρικών εγκαταστάσεων προς φάρο, μέχρι και το τουριστικό περίπτερο δεσμευόταν και αυτό το έλεγε η εταιρεία μέσα από το δελτίο τύπου.

Εκεί έκρινα ότι χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό και τότε βεβαίως πήρα τη γνωστή θέση.

Έδωσα την εξήγηση μου κάποιοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν, αυτή όμως ήταν η εισήγηση μας.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Σπύρου Καρβούνη, ο οποίος μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη του, αλλά και από το δελτίο τύπου του υπογράμμισε πως δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί η μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο και να γίνει διαπραγμάτευση με την εταιρεία, απάντησε πως “εμένα κανένας πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου δεν με πληροφόρησε ότι θέλει να γίνει η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα σημεία.

Δεν θέλω να κρίνω τον κύριο Καρβούνη, όμως ο ίδιος δεν συνεργάστηκε μαζί μου. Εγώ δυσκολευόμουν ακόμα και να του περάσω εύλογα μηνύματα όπως αυτά που έλεγα λίγο νωρίτερα για τα καταλύματα.

Εν πάση περιπτώσει στην απόφασή μου αυτό που μέτρησε στο τέλος ήταν η θέση της εταιρείας επί της προοπτικής εκμετάλλευσης επάνω στην παραλία που κάλυπτε τα πάντα.

Δεν απαγόρευε κανείς στον κύριο Καρβούνη να κάτσει να μιλήσει με την εταιρεία. Ο ίδιος ήταν σε επικοινωνία μαζί της έστελνε έγγραφα έκανε ένα σωρό πράγματα, δεν μας μίλησε ποτέ για τις προθέσεις του.

Τώρα εάν μου λέτε τα οκτώ μέτρα μπροστά από τις καμπίνες να γίνουν έξι αυτό δεν είναι πρόταση.

Στις παρατηρήσεις του κ. Καρβούνη ότι η μελέτη της εταιρείας δεν παρουσιάστηκε στο λιμενικό ταμείο και δεν έχει πάρει καμία έγκριση, κατά συνέπεια δεν αποτελεί στοιχείο στο οποίο μπορεί να βασιστεί οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς και στο θέμα της στατικής μελέτης που δεν είχε πάρει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν θα μπορούσε να εγκριθεί οπότε δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Σολδάτος, γιατί ο ίδιος έδωσε στην απόφαση του 20 τη δυνατότητα να υπάρχει καινούργια μελέτη;

Ο κύριος Καρβούνης έβαλε τη δυνατότητα να μπορεί η εταιρεία να κάνει μία καινούργια στατική μελέτη, στη συνέχεια νομίζω ότι το πήρε πίσω, όμως όλα αυτά εμένα δεν με βοήθησαν στο να μπορέσω να καταλάβω ότι η εταιρεία συζητάει.

Έχουν τεθεί εκτός από το πόρισμα αλλά και από συναδέλφους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο εκμετάλλευσης της εταιρείας όπως είναι το υπόγειο, το από 30 τετραγωνικά θέλει να το κάνει 500 Και καλά κάνει, τι με τα στατικά θέματα τα οποία αντί να διορθωθούν αντικαθιστάται και άλλα πολλά και αυτά ενδέχεται να είναι αντίθετα με όσα λέει η διακήρυξη.

Εγώ όμως δεν έμεινα σε αυτά αυτά τα άφησα να τα λύσει το δημοτικό λιμενικό ταμείο.

Δεν θα βρείτε ποτέ δήλωση μου για το τι θα συμβεί στο εσωτερικό των κτιρίων, η θέματα στατικών, εγώ απλά εφέτος αιτήματα μόνο για την έκταση της παραλίας.

Τώρα το να με καλέσετε να τοποθετηθώ συγκεκριμένα ζητήματα πάνω σε αυτό μπορεί και να συμφωνήσουμε δεν είναι αυτή όμως η ουσία.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν θα προκύψουν προβλήματα εφόσον η εταιρεία κινηθεί νομικά και διεκδικήσει αποζημιώσεις μέσα από μία δικαστική διαμάχη, απάντησε πως ασφαλώς μία αμετάκλητη και κατηγορηματική θέση για το θέμα δεν μπορώ να έχω, γιατί οι απόψεις των νομικών δεν ταυτίζονται.

Κάποιοι θα σας πουν ότι είναι υπέρ, κάποιοι άλλοι με επιφύλαξη, κάποιος έτσι και κάποιος αλλιώς.

Ούτε εγώ απαγόρευσαν σε κανέναν να το ψάξει.

Αυτό όμως που ήθελα εγώ να αναδείξω, νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό το πέτυχα όμως θα ολοκληρώσω την επίτευξη του στόχου εντός των ημερών και μέσα από τις τοποθετήσεις που θα μου δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε μέσα από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο είναι το εξής.

Δεν έχουν το δικαίωμα να γίνονται τιμητές και να κατηγορούν αυτοί, που κατά συντριπτικό ποσοστό ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και αναφέρομαι στην προηγούμενη διοίκηση Δρακονταειδή, με πρόεδρο της επιτροπής διαγωνισμού τον κύριο Χαλκιά, ο οποίος ως μέλος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου κατασκήνωση ένα διαγωνισμό που εισηγήθηκε ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους και με την παραχώρηση των 8.400 τετραγωνικών μέτρων.

Δεν επιτρέπω να λαϊκίζουν  και να λένε “εμπρός πάρτε το πίσω”. Δεν μιλάμε για ένα απλό λάθος όπως προσπάθησε ο επικεφαλής μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να πει. Έχουν παραχωρήσει τα πάντα. Ταυτόχρονα να έρχεται η νέα δημοτική αρχή και περίπου συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης.

Στο σημείο αυτό θα κάνω μία παύση στο να μιλάω ως επικεφαλής παράταξης και θα μιλήσω ως απλός πολίτης.

Θέλω να μάθω γιατί μου παίρνουν την παραλία, για ποιο λόγο το ζήτημα αυτό δεν μπήκε σε διαβούλευση, μπορούν να μου απαντήσουν αυτοί οι κύριοι, μπορούν να το ανατρέψουν, ορίστε Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Για το ζήτημα αυτό οι περισσότεροι είχαν μεσάνυχτα, δύο με τρεις ανθρώπους γνώριζαν τι γινόταν, αυτοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του και αυτοί που τους διαδέχτηκαν. Τέσσερα χρόνια δεν μίλαγε κάνεις και κάποιοι έρχονται σαν τιμητές ενώ τότε σφύριζαν αδιάφορα δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει ενώ συμμετείχαν στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

Από την στιγμή που διαπιστώσαμε ότι συμβαίνουν αυτά σηκώσαμε τα μανίκια, βάλαμε το θέμα, κινητοποιήθηκε ο κόσμος, ακολούθησαν πρόσφυγες για την ακύρωση.

Για την οικονομία της συζήτησης να ενημερώσουμε τους ακροατές ότι το αίτημα των επτά ατόμων που προσέφυγαν για την ακύρωση του διαγωνισμού κρίθηκε ως εκπρόθεσμο.

Με άλλα λόγια τους είπε ο δικαστής από τη διακήρυξη έγινε το 2017, γιατί μου έρχεται το 2021, έπρεπε να είχατε έρθει τότε.

Η ανάκληση των αποφάσεων απορρίφθηκαν προσωρινά, γιατί δεν είχαν γίνει εκτελεστές, δεν είχαν πάρει υπογραφή από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, άρα δεν ήταν σε ισχύ.

Όλα αυτά τελείωσαν τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 είναι δημοτικό συμβούλιο, εγώ τότε είχα πει να μην γίνουν τρία τα μαγαζιά να μείνουμε στα δύο, εάν πάρει η εταιρεία και το οινοποιείο ΤΑΟΛ ας πάρει και το τουριστικό περίπτερο όχι όμως περισσότερα.

Με άλλα λόγια έλεγα στην εταιρεία ότι σε θέλω αλλά πρέπει να με βοηθήσεις και εσύ, όμως πέρα βρέχει.

Στο ενδεχόμενο να επιστρέψει η προηγούμενη εταιρεία Papas oil στην διαγωνιστική διαδικασία, καθώς μέσω email που απέστειλε τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού λιμενικού ταμείου εκφράζει την βούληση της να δραστηριοποιηθεί, ο κύριος Σολδάτος απάντησε πώς τη συγκεκριμένη εταιρεία την γνωρίζω μόνο κάτ όνομα.

“Τώρα έχουμε περάσει σε μία επόμενη φάση, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να τελειώσουμε με την προηγούμενη και δεν βλέπω ότι υπάρχει πρόθεση, δυνατότητα και προϋποθέσεις προς το παρόν για να γίνει αυτό, αυτή τη στιγμή είναι η εταιρεία Notion”

Επίσης δεν γνωρίζω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, όταν όμως λες κάνε το διαγωνισμό άγονο αυτό σημαίνει να φύγουν όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν.

Σχετικά με την νομική γνωμοδότηση ένα θέμα που έθεσε ο κύριος Καρβούνης και είπε ότι το θέμα αυτό ψήφισε και ο ειδικός εκπρόσωπος στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, εξέφρασε την άποψή του.

Το τελευταίο διήμερο η συνεργασία μου με το δημοτικό λιμενικό ταμείο και με την δημοτική αρχή δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι, η πληροφόρηση αυτή δεν ήταν αυτή που έπρεπε να έχω. Δεν θέλω να πω περισσότερα σε αυτή τη φάση, όμως εάν προσκαλεστώ το πω περισσότερα.

Ο κύριος Καρβούνης ζήτησε να πάνε σε νομική στήριξη, εγώ του ζήτησα να διαβάσει την έκφραση γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας πως φαίνεται πως πρέπει να στηριχτούμε σε επιχειρήματα που μας δίνει το πόρισμα.

Εν πάση περιπτώσει του λέω πόσο χρόνο νομίζεις ότι θα κάνει αυτό, μου απάντησε ότι περίπου 15 μέρες.

Για του λόγου το αληθές στην συγκεκριμένη συνεδρίαση βρισκόταν δημοσιογράφο συγκεκριμένου μέσου μπορεί να επιβεβαιώσει όσα λέω, καθώς μπορείτε να δείτε πώς είναι αποτυπωμένος ο διάλογος.

Ο δικός μου εκπρόσωπος είχε ψηφίσει στο να υπάρχει μία νομική κάλυψη στην όλη ιστορία και προχωρήσαμε στη διαδικασία εάν αυτή η νομική κάλυψη Θα καλύψει το πρώτο θέμα της απόφασης δηλαδή την ολική ανάκληση της παραχώρησης, ή θα διερευνήσει μόνο το κομμάτι που έχει να κάνει με το εάν ο διαγωνισμός είναι άγονος ή συνεχίζεται σε περίπτωση που υπάρχει ανάκληση.

Εγώ έλειπα από το συμβούλιο και μαθαίνω μετά από λίγο ότι η εισήγηση του κυρίου Καρβούνη, αφορούσε σε πολύ γνωστό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, πασίγνωστο νομικό, καθηγητής που θα αναλάμβανε αυτή την ιστορία.

Δεν θα έπρεπε ο άνθρωπος που τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια δεν συνδιοικεί βέβαια, δεν έχει καμία προγραμματική συμφωνία και καμία σύμπραξη με τη νομική έννοια του νόμου, όμως βάλαμε πλάτη, δώσαμε στελέχη μας για να διεκπεραιώσουν ένα έργο και εκτιμώ πως έπρεπε να γνωρίζω.

Δεν έπρεπε να καθίσουμε να κουβεντιάζουμε και να δούμε ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός που θα μπορούσε να στηρίξει την όλη διαδικασία; Eγώ το μόνο που δεν ήθελα θα ήταν κάποιος που να φωτογραφίζει τη Νέα Δημοκρατία το λέω ευθέως, διότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά θα έλεγαν ότι η παράταξη του Σολδάτου τα έκανε πλακάκια.

Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι παγιδεύτηκα, ότι κάποιοι έρχονται να με αιφνιδιάσουν μέσα στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Λευκάδας.

Πρέπει να πω όμως πως ο κύριος σ.σ νομικός βγήκε ψηφισμένος και δεν είχαμε περιθώριο συζήτησης. Για άλλη μία φορά ο κύριος Καρβούνης έκανε του κεφαλιού του.

Εν πάση περιπτώσει από τη στιγμή που εδώ και δύο μήνες νωρίτερα είχα ζητήσει την παραίτησή του, καθώς δεν μπορούσαμε άλλο να συνεργαστούμε γιατί δεν ένιωθα ότι μπορεί να μου καλύψει αυτά που ήθελα.

Επαναλαμβάνω πως 20 Σεπτεμβρίου ζήτησε να γίνει ανάκληση παραχώρησης του 20 κατά το μέρος που αφορά τα 8.400 τετραγωνικά και το καταψήφισε. Ήταν δική του απόφαση; Ενδεχομένως.

Στο θεωρητικό ερώτημα ότι μπορεί μετά από 5 χρόνια ο ίδιος δεν θα είναι στο πολιτικό σκηνικό του τόπου να έρθουν κάποιες αποφάσεις κατά κάποιων μελών της παρούσας διοίκησης και να προκύψουν ευθύνες και αποζημιώσεις στο ερώτημα το ποιος θα αποζημιώσει, απάντησε πως αυτό το ερώτημα θέλω να το αντιπαραθέσω στο αρχικό ερώτημα που έκανα ως πολίτης.

Εγώ τι φταίω που μου πήραν την αμμουδιά, αυτοί που το έκαναν μπορούν να το πάρουν πίσω; Να μου δώσουν πρώτα εκείνοι  την απάντηση  και μετά θα πω εγώ τη δική μου. Να μου πούνε ότι ναι θα αγωνιστούμε κάναμε ένα τεράστιο ή μικρό λάθος  και θα πάρουμε πίσω αυτό που υπογράψαμε τότε και όλα αυτά χωρίς να ρωτήσουμε και χωρίς καμία διαβούλευση.

Εμείς ανακατευόμαστε για να είμαστε καθαροί, διαφανείς, κρύσταλλα να μην κολλάει τίποτα πάνω μας.

Δηλαδή επειδή μεθαύριο κάποιος θα κινδυνεύσει αυτός το ξέρει και ενδεχομένως δεν θα συμμετάσχει, ενδεχομένως θα εμφανιστεί αδιέξοδο, οι κύριοι αυτοί μπορούν να το εμποδίσουν;

Θα σας το πω ευθέως ότι υπάρχει μία δυστοκία στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, οι τρεις από το Μεγανήσι δεν έρχονται, δεν έχουν διάθεση να ανακατευτούν στο θέμα της Λευκάδας που δεν τους αφορά και που είναι και επικίνδυνο.

Η κυρία λιμενάρχης είναι δημόσιος υπάλληλος και φαντάζομαι ότι θα σταθεί στην δημοσιοϋπαλληλική της θέση που δεν θα είναι καθοριστική και μένουν οι 5 από τη Λευκάδα. Αυτοί εύκολο θα το πράξουν; η απάντησή μου είναι όχι.

Για το τι θα γίνει μετά ας έρθουν αυτοί που το έφτιαξαν έτσι να το ξεφτιάξουν, δεν λαϊκίζω γιατί δεν προτίθεμαι να γίνω δήμαρχος είμαι όμως ενοχλημένος ως πολίτες της Λευκάδας.

δική μου παράταξη ήταν η μόνη που έλειπε από το 2017 μέχρι σήμερα.

Στο ερώτημα αν ακόμα θα ήταν θετικός σε ένα πλαίσιο συζήτησης με την εταιρεία ώστε να αποφευχθούν οι οποίες μακροχρόνιες νομικές συνέπειες απάντησε πως αυτό το ερώτημα αφορά τα μέλη του Δημοτικού λιμενικού ταμείου.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε μία άποψη γνώμης, εκεί κατατέθηκε η γνώμη της παράταξης μου από κει και μετά άλλοι έχουν τη σκυτάλη. Από τη στιγμή που δεν την έχω εγώ δεν έχω την ανάγκη να εξηγηθώ περισσότερο, κι αν προκύψει όμως τέτοια ανάγκη θα το κάνω.

Στο ερώτημα ότι ο κύριος Καρβούνης εξέφρασε την βούληση να εφαρμόσει την προτροπή του δημοτικού συμβουλίου, απάντησε πως ο κύριος Καρβούνης με την παραίτηση του φεύγει και από τη δύσκολη θέση και ίσως να τον βόλεψε αυτή η δουλειά, οι άλλοι που μένουν πίσω έχουν το πρόβλημα.

Στο ερώτημα εάν ο ίδιος είναι υπέρ των επενδύσεων απάντησε πως αυτό είναι προφανές κακώς αγωνίζομαι με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας εδώ και κάποιες δεκαετίες, από το φοιτητικό κίνημα, αργότερα στο κοινοβούλιο και δεν έφυγα ποτέ από το συγκεκριμένο χώρο και ακόμα με εξαίρεση 12 μήνες που με είχαν διαγράψει χωρίς να το θέλω

Ασφαλώς είμαι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας και ο ίδιος προσωπικά είμαι μεσαίος επιχειρηματίας.

Είναι δυνατόν να είμαι εναντίον, όμως θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και σεβασμός και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένιωσα ότι δεν υπήρξε η ανταπόκριση που ζητούσε να υπάρχει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο Σολδάτος και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, λέγοντας πως ο Λευκαδίτης βγήκε στο πεζόδρομο.

Έγινε μία πρώτη συγκέντρωση 150 ατόμων ακολούθησε άλλη μία συγκέντρωση πάλι λένε πως ήταν 500 άτομα κι άλλοι 800. Θέλω να πω όμως πως οι Λευκαδίτες βγήκαν σε ένα συλλαλητήριο ανησυχίας για πρώτη φορά της τελευταίας δεκαετίας.

Να σας πω όμως πως εάν το δημοτικό λιμενικό ταμείο είχε ψηφίσει την πρόταση μας στις 20 Σεπτεμβρίου δεν θα υπήρχε αυτή η ανησυχία, θα λέγαμε ότι κάποιοι μας προστατεύουν. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Εγώ δεν έχω εκλεγεί δήμαρχος για να πάρω την ευθύνη για να πω ότι είναι το θέμα, ούτε ήμουν δήμαρχος στην προηγούμενη θητεία για να μου πει κάποιος ότι φταίω εγώ γιατί έκανα το διαγωνισμό.

Στο ερώτημα αν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να μπει στο δ.σ.  του νέου Δημοτικού λιμενικού ταμείου με Πρόεδρο τον δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό, απάντησε πως το συγκεκριμένο ερώτημα που διάβασα και στο άρθρο σας με ενδιαφέρον το άκουσα συμπαθητικά.

Σε πρώτη φάση δεν με αφορά ιδιαίτερα διότι ο νόμος να δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπείται η παράταξη μας με ένα μέλος από τα εννέα συνολικά. Ένα άτομο πρέπει να έχει Δρακονταειδής και 3 με παράταξη δημάρχου.

Εγώ σε πρώτη φάση είμαι καλυμμένος, δεν με απασχολεί, δεν τίθεται το ζήτημα αν θα είναι σύμβουλος μου αυτά τα βρίσκουμε μεταξύ μας, όμως πρέπει να απευθυνθεί ένα ερώτημα προς αυτούς που δεν συμμετέχουν και ενδιαφέρομαι πολύ να δω την απάντησή τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Σολδάτος έκανα μία θερμή παράκληση να λείψουν οι εξαλλοσύνες ώστε αυτοί που διαχειρίζονται το θέμα, να το διαχειριστούν χωρίς πιέσεις και κυρίως χωρίς να νιώθουν ότι έχουν το πιστόλι στον κρόταφο ακόμα και αν είναι αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

 

 

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights