Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Ιουνίου 2024

Μας απειλούν οι Τούρκοι και ΗΠΑ-Ε.Ε. μας λένε βρείτε τα; Κράτει ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος και οι διεθνείς θαλάσσιες εμπορικές μεταφορές θα σειστούν συθέμελα

  1. Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 30,25% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 20,04% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, το 15,58% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG / LPG), το 14,64% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου και το 9,53% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο Ελληνόκτητος εμπορικός στόλος αποτελεί το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους deadweight. Μάλιστα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της Ε.Ε..

Η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία μας στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικής δύναμης διπλωματικό χαρτί απέναντι στην υπεροπτική αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων και των δήθεν σύμμαχών μας μπροστά στις αισχρές και θρασύδειλες τουρκικές προκλήσεις.

Μία απλή προειδοποίηση για παύση των μηχανών των ελληνόκτητων πλοίων θα επέφερε μία πρωτόγνωρη αναστάτωση στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Γιατί σε περίπτωση εφαρμογής της, σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι χώρες του κόσμου θα αντιμετώπιζαν ελλείψεις υλικών, τροφίμων, ενέργειας και εμπορευμάτων, ενώ το μεταφορικό κόστος θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Χωρίς να χυθεί στάλα αίματος οι «σύμμαχοι» θα καταλάβαιναν για τα καλά ότι δεν υφίστανται διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά παράνομες και προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις. Όπως επίσης δε θα τολμούσαν να μας κοροϊδεύουν στη μούρη στέλνοντας αποβατικά πλοία, σαν το USS Arlington (LPD 24), από τη βάση που έχουμε παραχωρήσει στην Αλεξανδρούπολη, για να συμμετάσχει σε τουρκική αποβατική άσκηση, όπως η EFES Combined Joint Live-Fire Exercise 2022, η οποία αποτελεί εκπαίδευση για τουρκική απόβαση σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, μία πατριωτική πολιτική ηγεσία θα έδραττε την ευκαιρία για να τους υπενθυμίσει όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που έχει διεκδικήσεις από την Τουρκία. Ενώ ταυτόχρονα θα απαιτούσε και την «αποπληρωμή» των αξιώσεών μας (σχετικό άρθρο «Τι μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα αντί να διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα»: https://www.freepen.gr/2020/10/blog-post_499.html.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, από την πλευρά τους, πρέπει και οφείλουν να συμμετέχουν άπαντες σε μία τέτοια εθνική ενέργεια που θα γραφτεί στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά. Εκτός αν ιεραρχούν ως σημαντικότερο το να μην υποστούν πρόσκαιρες οικονομικές συνέπειες, από το να επισκέπτονται με διαβατήριο τα νησιά τους, τον τόπο τους, όπως για παράδειγμα η Χίος.

Ο δε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έστειλε μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σημειώνοντας ότι: «κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας», δεν εξήγησε πώς θα υπερασπιστεί την κυριαρχία μας. Όπως μέχρι τώρα, με την «όπισθεν»; Ή μήπως θα πάρει το όπλο που δεν έπιασε ποτέ του; Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί τι γνώμη έχουν επ’ αυτού; Πώς θα υπερασπιστούν την κυριαρχία μας;

Νισάφι πια. Τα «ηχηρά» κλαψιάρικα και παραπονιάρικα διαβήματα είναι για τους λελέδες. Ας αποφασίσουμε τι είμαστε.

Ραγιάδες των Τούρκων, των «Συμμάχων» και του Μαμωνά ή Έλληνες;

Μαργέλης Κωνσταντίνος

28η Μαΐου 2022

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

www.eksadaktylos.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights