Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ζητάει αλλαγή διοίκησης στο Λιμενικό Ταμείο

ΦΘΑΝΕΙ  ΠΙΑ ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ  ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ

 

Χωρίς να υπολογίζουν τις μεγάλες αντιδράσεις των συμπολιτών μας η Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο συνεχίζουν την προσπάθεια για το ξεπούλημα του τουριστικού Περιπτέρου και της περιοχής στο Κάστρο για 25 χρόνια με ουσιαστική παραβίαση περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών και χωροταξικών διαστάσεων.

Η επιμονή αυτή να ξεπουληθεί το Τουριστικό Περίπτερο δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του τόπου και του λαού.

Η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία των παρατάξεων κρύβονται  πίσω από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο βγαίνει μπροστά για να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά.

Υπάρχει ήδη ,μετά την προσφυγή τους, η δικαίωση των κατοίκων του Περιγιαλιού ,για την προσπάθεια να παραδοθεί το λιμάνι εκεί στο Ρώσο ολιγάρχη, καθώς και το πρόστιμο που επέβαλε η Περιφερειακή αρχή της Λευκάδας στο Λιμενικό Ταμείο.

Στην περίπτωση του  Τουριστικού Περιπτέρου η Δημοτική αρχή συνεχίζει πάνω στη ρότα της προηγούμενης δημοτικής αρχής με στόχο την ιδιωτικοποίηση του, παραδίδοντας μαζί και την ωραιότερη παραλία της Βόρειας Λευκάδας.

Την αρχική «μελέτη» της εταιρείας που κατατέθηκε ,στην πρώτη απόπειρα που έγινε , το Συμβούλιο  Αρχιτεκτονικής την απέρριψε πέρση τεκμηριωμένα και ομόφωνα .

Έτσι για να ξεπεραστούν τα εμπόδια  προσέφυγαν σε όλα τα αρχαιολογικά συμβούλια μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού για να δώσουν έγκριση για την νέα παρέμβαση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς παράλληλα να ενημερώνουν τις αρχές για την απόρριψη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και για τις προσφυγές που έγιναν.

Πήραν αρχικά εγκρίσεις με υπουργική απόφαση που έθετε ορισμένους όρους και προϋποθέσεις που ήταν αποτέλεσμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που είχαν γίνει .

Κατά της απόφασης αυτής κατατέθηκαν αιτήσεις θεραπείας και πρόταση να επανέλθει για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα αυτό.

Με την πολιτική πίεση που ασκήθηκε απομακρύνθηκε ο  πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής από τη Λευκάδα.

Θεωρήθηκε ότι με αλλαγμένη σύνθεση  θα υπήρχε θετικό αποτέλεσμα πάνω στη «νέα μελέτη» που κατατέθηκε.

Όπως έγινε γνωστό, και με τη νέα του σύνθεση το Συμβούλιο  Αρχιτεκτονικής απέρριψε πάλι  τεκμηριωμένα αυτή τη «νέα μελέτη»  και αυτό βάζει φρένο στα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου, της Δημοτικής αρχής και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Το  Συμβούλιο  Αρχιτεκτονικής για άλλη μία φορά προστάτεψε θεσμικά το περιβάλλον, το Τουριστικό Περίπτερο και τον Αρχαιολογικό χώρο.

Προστάτεψε την ποιο όμορφη παραλία της Βόρειας Λευκάδας, την παραλία της πόλης, αυτή που χαρήκαν δεκάδες χιλιάδες Λευκαδίτες στο παρελθόν και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε για χιλιάδες άλλους που τη χαίρονται σήμερα και για τις γενιές που θα’ρθουν.

Είναι φανερό πως η προσπάθεια χρόνων που καταβάλει η Δημοτική αρχή ,με πλήρη κάλυψη της προηγούμενης, μέσα από το Λιμενικό Ταμείο έχει φθάσει σε αδιέξοδο.

Πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα το ξεπούλημα του Τουριστικού Περιπτέρου και της παραλίας του Κάστρου. Να προστατευθεί ο δημόσιος ,κοινόχρηστος και ελεύθερος χώρος της παραλίας.

Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει και να βρει χρήματα από το πράσινο ταμείο και να αποκαταστήσει το κτίριο  με πλήρη σεβασμό στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της αρχικής μελέτης για να λειτουργήσει σε όφελος της κοινωνίας και όχι των αρπακτικών του κέρδους.

Να δοθούν άμεσα σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους τα σχέδια της «νέας» μελέτης ώστε να διαμορφώσουν προσωπική άποψη για το τι επρόκειτο να γίνει αν δεν απορριπτόταν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Έχουμε πια μέσα σε δύο χρόνια δύο διαδοχικές προσπάθειες, που απορρίφθηκαν τεκμηριωμένα, ουσιαστικά κατασκευής νέου κτιρίου στη θέση του υπάρχοντος χρησιμοποιώντας την εξαίρεσή του από την κατεδάφιση.

Ζητάμε το μεγάλο αυτό ζήτημα  να έρθει άμεσα για συζήτηση και απόφαση σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο διά ζώσης. όπως λειτουργεί και το μεγαλύτερο σε αριθμό όργανο του περιφερειακού συμβουλίου στον ίδιο χώρο.

Δεν είναι δυνατόν το ζήτημα αυτό να το συζητά πριν λίγους μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Δημοτική αρχή να μη το φέρνει για συζήτηση.

Μεγάλο είναι και το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει για τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

Με τις υποθέσεις του λιμανιού του Περιγιαλιού και του Κάστρου είναι πλήρως εκτεθειμένη και ο Δήμος πρέπει να θέσει επικεφαλής του αιρετό Δημοτικό Σύμβουλο που να ελέγχεται και να λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλλαγή πολιτικής υπερ των συμφερόντων των Δημοτών για το Τουριστικό Περίπτερο και αλλαγή της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου να τα άμεσα καθήκοντα και υποχρεώσεις του Δήμου που το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιβάλει στη Δημοτική αρχή.

Οι δημότες περιμένουν και θα κρίνουν τον καθένα αργά ή γρήγορα.

ΛΕΥΚΑΔΑ  4-4-22

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές- συνολικής βαθμολόγησης για το διαγωνισμό του έργου «Αποκατάσταση Ι. Ναού Αγ. Σπυρίδωνα στην Λευκάδα»

Στο 7% η έκπτωση  και  790.587,51  το συνολικό κόστος εργασιών ,συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.  Το Υπουργείο Πολιτισμού  και Αθλητισμού μέσω της […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights