Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Ιουνίου 2024

Αθ. Κασόλας στο ΔΣ Ακτίου-Βόνιτσας : “Πολύ κατώτερος των περιστάσεων ο Γιάννης Λιβιτσάνος”

Ενιακόσσιες σαράντα χιλιάδες(940.000) ευρώ χρωστάει ο δήμος Ακτίου -Βόνιτσας  στον Σύνδεσμο Ύδρευσης και ο πρόεδρος δεν τις κάνει απαιτητές!

Αυτά είπε στην συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2022 ο δημοτικός σύμβουλος  στην προχθεσινή  ειδική συνεδρίαση , πιο συγκεκριμένα , ανέφερε τα εξής:

“…η με αρ. 75/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής είναι παράνομη και τη θεωρώ «μη ληφθείσα». Εκτός αυτού θεωρώ πως έχουν αποκρυφτεί στοιχεία (εκ του Δημάρχου), για αυτό και ο κ. Πετρόπουλος συνέταξε ως έχει τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση.

Η αποκλειστική υπαιτιότητα για την οικονομική λειτουργία του Δήμου βαραίνει τον Δήμαρχο και τον κ. Βίτσα. Υπάρχει μια βεβαιωμένη οφειλή (940.000 €) στον Δήμο μας προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύνδεσμος έχει σαφώς δικαίωμα παρακράτησης, αλλά έχει πέσει σε ένα Πρόεδρο ο οποίος είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων και δεν κάνει αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος να κάνει. Βέβαια, όμως, θα αναγκαστεί να τα κάνει το επόμενο διάστημα. Έχουμε μια υποχρεωτική εγγραφή (940.000 €) και δεν χρειάζεται να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου για να γραφτεί το πραγματικό ποσό αυτό.

Έχουμε παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου, με δόλο, για να μην περικοπούν δαπάνες στο τρέχον και στο επόμενο έτος. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τις ευθύνες οποιουδήποτε εμπλεκομένου στην υπόθεση αυτή. Έχουμε, εκ της Δημοτικής Αρχής, κατασπατάληση δημοτικού χρήματος με σκοπό να «φεσώσει» και να υποθηκεύσει την επόμενη δημοτική περίοδο…”

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήρθε μέχω του Αντιδημάρχου κ. Βίτσα Δημήτρη , ο οποίος μίλησε για μη αποδοχή του ποσού και για δικαστική διαμάχη:

“Πρέπει στοιχειωδώς να λειτουργήσουμε τον Δήμο μας και σε αυτό το πλαίσιο όταν έχει ξεκινήσει μια
δικαστική διαμάχη με διακύβευμα 940.000 €, θα πάμε να γράψουμε αυτοτελώς το ποσό αυτό στον προϋπολογισμό του Δήμου; Θα ήμασταν σοβαρή Δημ. Αρχή; Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά τα ποσά και για αυτό και έχουμε πάει στα δικαστήρια και ό,τι αποφασίσουν οι δικαστές θα κάνουμε. Ο νόμος εδώ μας λέει ότι θα γράψετε στον προϋπολογισμό μόνο τελεσίδικες δικαστικές
αποφάσεις και κατ΄ εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου εκτιμά ότι η υπόθεση το 2022 δεν θα τελεσιδικήσει. Δεοντολογικά, πρέπει πρώτα να τελειώσει η δικαστική διαμάχη με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Συν τοις άλλοις δεν θα ήταν ηθικό και αλληλέγγυο (από μεριάς του Συνδέσμου- που μέχρι πρότινος δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε) να στραφεί ενάντια σε ένα μέλος του, με τη μορφή της κατάσχεσης.

Ο κ. Κασόλας εν ολίγοις είπε στην τοποθέτησή του ότι θα πιέσει την κατάσταση έτσι ώστε ο Σύνδεσμος να προβεί σε κατάσχεση του ποσού από τον Δήμο μας. Είναι δυνατόν να το λέει αυτό ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης; Επιλέξαμε τον δρόμο της πολιτικής ευθύνης και διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει. Υπάρχουν σειρά ανοιχτών ζητημάτων που οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να μην αποδεχτούμε αμαχητί τα ποσά που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Λειτουργούμε πολιτικά υπεύθυνα, υπάρχει ιεράρχηση αναγκών (όπως προκύπτει κι από τον Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας) και δεσμευόμαστε να δώσουμε τη μάχη μας για να σταθούμε όρθιοι, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και επ’ αυτού θα μας κρίνουν οι δημότες.”

Για την ιστορία ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα (από 11) εάν και καταψηφίστηκε(12 Δημοτικοί Σύμβουλοι) από τους εικοσιτρείς παρόντες δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για τα παράξενα της νέας νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των ΟΤΑ  σήμερα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights