Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Λευκάδας : Εμπρός για την «Ανάπτυξη γαλάζιας οικονομίας για μια πράσινη Λευκάδα»

Οχι δεν πρόκειται για αστείο,  είδηση καταγράφουμε

Ως γνωστό μετά και την αποχώρηση της παράταξης του Διαύλου , έμειναν μόνοι τους  “Γαλάζιοι” και “Πράσινοι ” στην Οικονομική Επιτροπή, εκεί δηλαδή που πλέον λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα  ζητήματα που απασχολούν την Λευκάδα μετά την εσκεμμένη υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουίου που έχει μετατραπεί σε πολιτική γλάστρα . Μοναδική εξαίρεση ο Κώστας Ο Σέρβος , ο οποίος έχει μείνει μόνος του, ανάμεσα στην  ιδιότυπη πρασινογάλαζη σύμπραξη.

Ήταν και το θέμα τέτοιο, οπότε ο φουκαράς “πήρε των ομματτιών  του” κι αποχώρησε πριν καλά-καλά  αρχίσει η εισήγηση του θέματος, που εξ΄ορισμού και φύσεως θα τυγχανε ομόφωνης αποδοχής κα υπερψήφισης:

Τα πρακτικά αναφέρουν:   Απόφαση Ο.Ε. για έγκριση υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα NESOI, για τη χρηματοδότηση εκπόνησης της μελέτης «Ανάπτυξη γαλάζιας οικονομίας για μια πράσινη Λευκάδα».
Εισηγητής: Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος

Τώρα γιατί χρειάζεται εκπόνησης μελέτης για κάτι που για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι προφανές;  Σας μεταφέρω αμέσως την συνέχεια του πρακτικού της συνεδρίασης κα την εισήγηση του δημάρχου Λευκάδας:

«Το πρόγραμμα New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI) υποστηρίζει την ενεργειακή
μετάβαση των νησιών προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020 με ποσό επιδότησης €10 εκατ. και έχει διάρκεια 4 έτη(2019-2023). Με το NESOI επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων €100 εκατ. με τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων (προσδοκάται για κάθε 1 € χρηματοδότησης να γίνουν επενδύσεις 10 €).

Το εταιρικό σχήμα του NESOI συνιστούν οι ακόλουθοι :
• SINLOC – Sistema Iniziative Locali SpA (Coordinator) (Sinloc SpA), Italy
• R2M SOLUTION (R2M SOLUTION), France
• RINA CONSULTING SPA (RINA-C), Italy
• ABALA INNOVATION CONSULTING, S.A. (ZABALA), Spain
• FUNDACION CIRCE CENTRO DE INVESTIGACION DE RECURSOS Y CONSUMOS ENERGETICOS
(CIRCE), Spain
• ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS (CERTH), Greece
• E.ON SOLUTIONS GMBH (E.ON SOLUTIONS), Germany
• WOLF THEISS RECHTSANWALTE GMBH & COKG (Wolf Theiss), Croatia
• DELOITTE ADVISORY SL (DelAd), Spain
• ELLINIKI ETAIREIA ENERGEIAKIS OIKONOMIAS (HAEE), Greece

Επικεφαλής εταίρος είναι η Ιταλική συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων SINLOC,  από το NESOI θα ωφεληθούν περίπου 60 νησιά. Προβλέπονται 2 ανταγωνιστικές προσκλήσεις χρηματοδότησης εκ των οποίων η 1η πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει δημοσιευθεί από το Νοέμβριο του 2021 και κλείνει στις 21 Ιανουαρίου 2022. Τα έργα που θα επιλεχθούν θα λάβουν τεχνική υποστήριξη αξίας έως 60.000 € από τους φορείς που συμμετέχουν στη κοινοπραξία του
μηχανισμού και άμεση χρηματοδότηση έως 60.000 € για την επιλογή επιπλέον απαραίτητων συνεργατών από τους δικαιούχους.

Ένας ενδεικτικός κατάλογος πιθανών επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του NESOI περιλαμβάνει: δημιουργία μονάδων συμπαραγωγής, δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προμήθεια οχημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μετασκευή κτιρίων, φωτισμός, αποθήκευση ενέργειας, ανάπτυξη υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, βιομηχανική παραγωγή θερμότητας και άλλα.

Η πρόταση που προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος Λευκάδας αφορά την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μιας Positive Energy District (PED) συνοικίας, που θα έχει θετικό ενεργειακό πρόσημο σε επίπεδο έτους. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν η δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού των τοπικών ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της συνοικίας (PED) μέσω της εγκατάστασης των κάτωθι :

• Πλωτός ΦΒ σταθμός σε σημείο στα βόρεια της λιμνοθάλασσας

• Υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην ΒΔ πλευρά ανοικτά της Λευκάδας

• Συστήματα εκμετάλλευσης της κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας και μετατροπή σε ηλεκτρική στην παραλία Άγιος Ιωάννης σε απόσταση από την ακτή

• Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες ροής, λιθίου, και νατρίου-θείου) της παραγόμενης ενέργειας. για την καλύτερη διαχείριση της

Η ενέργεια θα προέρχεται κυρίως από το ΦΒ και αιολικό πάρκο, το μέγεθος των οποίων θα καθοριστεί μετά την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών της PED αλλά και την μελέτη χωροθέτησης, η οποία θα λάβει υπόψη της όλους τους ισχύοντες κανονισμούς. Τα συστήματα κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας αφορούν εγκαταστάσεις πιλοτικής κλίμακας.

Επιπλέον θα διερευνηθούν λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων, ηλεκτροκίνησης,
καταπολέμησης ενεργειακής ένδειας μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Τέλος, θα μελετηθεί η εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

Τώρα τι να προσθέσουμε άλλο εμείς έχουμε μείνει ” άφωνοι”  ….δημιουργία μιας Positive Energy District (PED) συνοικίας,  Πω , πω  “μ@λ@κες, τρελαθήκαμε ! Μετάβαση στην νέα εποχή! Ποιοι; Εμείς!  δώδεκα χρόνια σχεδιάζουμε να φέρουμε υδροπλάνα, είκοσι να κάνουμε μια γέφυρα, τριάντα για  το Δημοτικό θέατρο, έντεκα για να πιστοποιήσουμε τις παιδικές χαρές,  τριάντα για τα σκουπίδια, είκοσι για το νερό, τριάντα κι είμαστε ακόμα χωρίς βιολογικούς και θα έχουμε το 2030 μία Positive Energy District (PED) συνοικία!

Μπράβο, ρε μπράβο! Πως το είπαμε αλήθεια αυτό; Εμπρός λοιπόν αδέρφια για την«Ανάπτυξη γαλάζιας οικονομίας για μια πράσινη Λευκάδα», να το πάρουμε από εκεί που το είχαμε αφήσει πριν το 2014!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights