Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Αντιδρά ο δήμος Ακτίου -Βόνιτσας στην μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα

Εξέτασαν και το ενδεχόμενο να κλείσουν το ΧΥΤΑ Παλαίρου  και για την Λευκάδα, πρόταση που τελικά μειοψήφισε!

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης  που πραγματοποιήθηκε το τέλος Σεπτεμβρίου σχετικά με λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, από  άλλους Δήμους, υπήρξε πρόταση  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για  εξουσιοδότηση του  δημάρχου και  και μελών  του Δ.Σ. που είναι ταυτόχρονα και μέλη της διοίκησης του υφιστάμενου ΦΟΔΣΑ ν’ αναστείλουν άμεσα την απόφαση για την αποδοχή των σκουπιδιών του Δήμου Λευκάδας, αλλά και κάθε άλλου Δήμου (πλην των μελών ΦΟΔΣΑ) και  να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την ακύρωση κάθε διοικητικής πράξης που συνεπάγει τη μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου

Η πρόταση τελικά δεν είχε περάσει τότε, όμως  τα όσα ακούστηκαν σ΄εκείνη την συνεδρίαση προκαλούν ανησυχία αφού , τα περιθώρια κορεσμού  του ΧΥΤΑ Παλαίρου, έπειτα κι από την νέα προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και ΦΟΔΣΑ 3ης Δ.Ε. Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ» για την μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, προκαλούν  ανησυχία κι επιτείνουν τα στενά χρονικά περιθώρια για την διαχείριση των απορριμμάτων Λευκάδας και Μεγανησίου .

Η χωρητικότητα  του ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι 165.000 τόνοι (η υπολειπόμενη) .Έχουμε 22.000 (Λευκάδα) συν 20.000 (Κέρκυρα), 42.000. Και 10.000 της 3ης ΔΕΝ, 52.000. Και 1.000 το Μεγανήσι, 53.000. Άρα θεωρητικά για μια τριετία δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο βλέπουμε ότι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η ΜΟΠΑΚ στην Λευκάδα κι ότι  τ΄αναπτυξιακά έργα στην Λευκάδα που ακούμε( Γέφυρα, μαρίνα Βλυχού κα) έπονται μιας σειράς έργων που προηγούνται (νερό, διαχείριση απορριμμάτων ,βιολογικοί,  περιφερειακοί δρόμοι κτλ)  στην σειρά , ώστε να  υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, διαφορετικά θα  πολλαπλασιαστούν τ΄αδιέξοδα.

Τελικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είχε ως εξής:

Μη αποδοχή των σκουπιδιών από τον Δήμο Κέρκυρας, στον ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Αναβολή των θεμάτων : α) Αίτημα δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων β) Αίτημα ΦΟΔΣΑ Ιονίων νήσων ΠΕ Κέρκυρας, στο συμβούλιο Δ.Σ. (29-09-2021) του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας.(Δεν επιτεύχθει, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά κι έχουμε και Προγραμματική Συμφωνία για την μεταφορά  των Αστικών Αποβλήτων της Κέρκυρας στον ΧΥΤΑ Παλαίρου)

Ανάθεση σε δικηγόρο για προσβολή της απόφασης, διότι κινδυνεύει ο Δήμος μας να μείνει χωρίς ΧΥΤΑ.

 Παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights