Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Βορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους η σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και ο θαλάσσιος τουρισμός της.

ΒΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ.

Το μεγάλο πρόβλημα της Λευκάδας μετά από μια δεκαετία μνημονιακών πολιτικών και ουσιαστική στασιμότητα νέων έργων για τις υποδομές της,  είναι οι υποδομές αυτές να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη, κυρίως τουριστική κίνηση και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να δει κανείς την ανακινούμενη πάλι από την κυβέρνηση και το βουλευτή, υπόθεση νέας ζεύξης με την Ακαρνανία με Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας.

Ο βουλευτής με δελτίο τύπου διακηρύττει ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται η συνεχής ροή τουριστικών σκαφών στο δίαυλο.

Αυτά λοιπόν που εξυπηρετούνται είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με την παράδοση σε αυτά ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας, των μαρίνων και των λιμανιών της, με την κατασκευή μάλιστα της πλέον ασύμφορης οικονομικά λύσης.

Συγχρόνως έχει στηθεί ένας δικομματικός καυγάς στα ΜΜΕ, χωρίς όμως αμφισβήτηση του μνημονιακού πλαισίου ,που αφορά μάλλον προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις  και όχι τα ουσιαστικά προβλήματα της Λευκάδας.

Η σύνδεση της Λευκάδας με την Ηπειρωτική Ελλάδα εξυπηρετείται μέχρι σήμερα με ελεύθερη πρόσβαση από την πλωτή ανοιγόμενη γέφυρα στην περιοχή του Κάστρου που λειτουργεί από το 1986 .Η πλωτή γέφυρα λειτουργεί ουσιαστικά ως τμήμα της εθνικής οδού Λευκάδας Αιτωλοακαρνανίας και συντηρείται από το Π.Δ.Ε(Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Προβλήματα καθυστέρησης ,με το άνοιγμα της πλωτής γέφυρας, παρουσιάζονται τους θερινούς μήνες καθώς και λόγω της  κυκλοφοριακής υπερφόρτωσης της πόλης, αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η περιφερειακή οδός από το Κάστρο στη Φιλοσόφων και τον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας Νυδριού.

Με αφετηρία το 2010 και κυρίως μετά το 2012 προωθήθηκε από την κυβέρνηση A. Σαμαρά επανειλημμένα, χωρίς αποτελέσματα όμως, η κατασκευή με Σ.Δ.Ι.Τ και εκμετάλλευση από τον ανάδοχο υποθαλάσσιας ζεύξης 80 εκατομμυρίων ευρώ ,όπως υπολογιζόταν τότε, μέσα από το ιχθυοτροφείο του Αβλέμμονα με την παράλληλη απόδοση στον επιχειρηματικό όμιλο που θα την κατασκεύαζε της εκμετάλλευσης μαρίνας μεγάλων σκαφών (MEGA YACHT) σε αυτόν με συνέπεια και την καταστροφή του βιοτόπου.

Η εκχώρηση εκείνη σταμάτησε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λευκάδας το 2015 .

Όμως μετά την προσχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ανακοινώνει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας με Σ.Δ.Ι.Τ το Δεκέμβριο του 2017 στο Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων.

Γεγονός που αποδέχεται η τότε δημοτική αρχή ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείνει μάλιστα ο ανάδοχος να αναλάβει ως αντιπαροχή και την εκμετάλλευση της μελλοντικής μαρίνας του Βλυχού και ενός δημοτικού παρκινγκ μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Η παρούσα δημοτική αρχή  μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πληροφόρησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα υπάρχουν διόδια. Από πού έχει την αυτή την πληροφόρηση, με ποια δεδομένα ;

Η κατασκευή μέσω  Σ.Δ.Ι.Τ  που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνει εκμετάλλευση του έργου από τον κατασκευαστή και μόνιμο κέρδος από τις διελεύσεις.

Ας μας πουν τ ’ανταλλάγματα που πρόκειται να δοθούν.

Την ίδια στιγμή οι υποδομές του νησιού (ύδρευση, αποχέτευση, στερεά απόβλητα, οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, καθαριότητα) είναι σε τραγική κατάσταση χωρίς τους απαραίτητους πόρους, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία του πληθυσμού, η ποιότητα ζωής του να υποβαθμίζεται και μαζί να υπονομεύεται η  οικονομία του,  η απασχόληση και το μεροκάματο χιλιάδων εργατών και υπαλλήλων και  το εισόδημα  των επαγγελματιών που επιβιώνουν από τον τουρισμό.

Χωρίς ποιοτικές υποδομές, χωρίς   νερό σε  επάρκεια  ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποχέτευση και διαχείριση των απορριμμάτων  που να εγγυάται την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός υπονομεύεται και το νησί φθείρεται και καταστρέφεται.

Οι αυξημένοι κυκλοφοριακοί φόρτοι που μπαίνουν στη Λευκάδα δημιουργούν συνεχή κυκλοφοριακά εμφράγματα το καλοκαίρι, στην πόλη και σε όλες τις κοινότητες από το Κάστρο μέχρι τη Βασιλική και το Αθάνι ,αφού το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές.

Είναι άμεση ανάγκη η έναρξη κατασκευής οδικών παρακάμψεων ολόκληρου του Ανατολικού οδικού άξονα ως τη Βασιλική καθώς  και Εξάνθειας, Καλαμιτσίου κ.λ.π. του Δυτικού οδικού άξονα της Λευκάδας

-Είμαστε αντίθετοι στα Σ.ΔΙ.Τ που προωθούσαν διαδοχικά  η  ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στη Λευκάδα με σκοπό το κέρδος. Υπηρετούν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων   και τραπεζών που θα πληρώνουν μόνιμα οι Λευκαδίτες και οι επισκέπτες.

-Δεν συμφωνούμε να δίνονται ως αντάλλαγμα στο μελλοντικό ανάδοχο συμπληρωματικά με το έργο η εκμετάλλευση και τα  έσοδα από μαρίνες που πρόκειται να κατασκευαστούν(Βλυχού κ.ά.).

-Αρνούμαστε την   παράδοση των λιμανιών και του θαλάσσιου τουρισμού της Λευκάδας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

– Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποίηση στην πράξη του λιμανιού της Λευκάδας.

– Η υπάρχουσα ιστορική σύνδεση με την Ακαρνανία στο Κάστρο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία με συνέχιση της χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε και καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Η ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία των πολιτών της Λευκάδας με την Ηπειρωτική Ελλάδα και αντιστρόφως αποτελούσε και αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα τους , ανεξαρτήτως της μορφής σύνδεσης, ολόκληρο τον 20ο  αιώνα μέχρι σήμερα.

-Κάθε  νέα ζεύξη πρέπει να λειτουργεί προσθετικά στην υπάρχουσα, αποτελεί ουσιαστικά ευρεία παράκαμψη της πόλης, εκτός αστικού και περιαστικού ιστού, διαχωρίζοντας τα κυκλοφοριακά ρεύματα που εισέρχονται στη Περιφ/κή Ενότητα Λευκάδας και πρέπει να τεκμηριώνεται με κυκλοφοριακές μελέτες που όμως δεν εμφανίζονται.

– Για την προωθούμενη υποθαλάσσια στη Λευκάδα από την κυβέρνηση θα απαιτηθούν δεκάδες εκατομμύρια ενώ είναι η περισσότερο κοστοβόρα λύση όσον αφορά την ετήσια συντήρηση που θα είναι μόνιμη.

– Απορρίπτουμε την υποθαλάσσια ζεύξη με Σ.Δ.Ι.Τ και διόδια που προωθούν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με την παράλληλη απόδοση σε αυτά ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας.

-Μπορούν ,αφού τεκμηριωθεί με αξιόπιστες μελέτες η ανάγκη νέας ζεύξης, να υλοποιηθούν εναλλακτικά άλλες λύσεις (ανοιγόμενη, συρταρωτή, πλωτή, γέφυρα κ.λ.π.) με πολύ μικρότερα κόστη με ελεύθερη πρόσβαση και η διαφορά των δεκάδων εκατομμυρίων από την κατασκευή να διατεθεί για τις υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

-Να μην καταστραφεί ο βιότοπος της λιμνοθάλασσας του Αβλέμμονα που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Νατούρα.

 Θεωρούμε πως είναι αναγκαία η  δημιουργία κοινωνικού μετώπου για το μεγάλο αυτό ζήτημα από τους πολίτες της Λευκάδας και των γειτονικών περιοχών της Ακαρνανίας που θα προβάλει το αίτημα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ .

Λευκάδα 22-11-2021

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights