Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουνίου 2023

Καταιγίδα αντιδράσεων στην Ευρώπη για το “τσιμεντάρισμα” της Ακρόπολης

Ομαδικά “πυρά” από τουρίστες και τον ξένο τύπο

Απίστευτο ως σύλληψη ιδέας και ως έργο , πρόκειται καθαρά για βεβήλωση , παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο:

Πλάκες τσιμέντου στον Παρθενώνα

Από: 13/6/2021 8:37 π.μ.

Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών στην Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η πόλη της Αθήνας έβαλε ένα διάδρομο από σκυρόδεμα και τσιμέντο στο μέσο της περιοχής της Ακρόπολης. Από όλους τους ανθρώπους, αυτό δεν πηγαίνει καλά με πολλούς επισκέπτες.

Του Jörg Seisselberg, ARD-Studio Rome

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου Γερμανοί τουρίστες στην Αθήνα. Αλλά ο Ρέμι από τη Λιλ στη Γαλλία μόλις κατεβαίνει στον λόφο της Ακρόπολης και κουνάει το κεφάλι του σε αυτό που συνέβη στον χώρο  κατά τη διάρκεια της πανδημίας: “Νομίζω ότι είναι μεγάλη ντροπή. Αυτός ο νέος δρόμος που χτίσατε εκεί παίρνει μεγάλο μέρος του πρωτότυπου , “αυτος λεει. “Ο χώρος είναι παγκόσμια κληρονομιά και αυτό το καθιστά ακόμη πιο απαράδεκτο.”

Jörg Seisselberg
Jörg SeisselbergARD-Studio Rom

Ο νεαρός Πορτογάλος τουρίστας Goncalo από το Faro είναι επίσης απογοητευμένος μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη ενόψει των αλλαγών εκεί. “Καταστρέφει λίγο την αρχιτεκτονική του τόπου. Όλα ανήκουν εδώ. Είναι αρχαιολογικός και όχι τουριστικός χώρος”, λέει.

Ο συγκεκριμένος διάδρομος μέσω της Ακρόπολης υποτίθεται ότι θα διευκολύνει τους τουρίστες. Αλλά για την πλειοψηφία αυτών πρόκειται για καταστροφή  του χώρου

Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών σε αυτόν τον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Αθήνα χρησιμοποίησε την απαγόρευση ταξιδιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να βάλει έναν νέο διάδρομο σκυροδέματος και τσιμέντου σε όλη την τοποθεσία της Ακρόπολης.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ένας αυτοκινητόδρομος έχει χάσει τη θέση του σε λάθος μέρος. Ωστόσο, είναι ένα γενναιόδωρο μονοπάτι που οδηγεί σχεδόν απευθείας στους πυλώνες του παγκοσμίου φήμης ναού της θεάς της πόλης της Αθήνας. Σε σημεία η κλίση έχει πλάτος πάνω από έντεκα μέτρα, κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα στη βάση, πάνω από πλάκες από τσιμέντο με άμμο.

Ο αρχιτέκτονας Korrès δεν καταλαβαίνει τον ενθουσιασμό

Αυτό είναι ένα «έγκλημα» κατά της Ακρόπολης, πιστεύει η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Αυτό το έργο καταστρέφει τον τόπο επειδή καλύπτει τμήματα του βράχου που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του αρχαιολογικού χώρου».

Ο Μανώλης Κορρές στέκεται δίπλα στον Ναό του Παρθενώνα και δεν μπορεί να καταλάβει τον ενθουσιασμό. Ο 73χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίος ασχολείται με εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη εδώ και δεκαετίες, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό του νέου μονοπατιού.

“Κάθε επέμβαση σε ένα μνημείο προκαλεί αισθητικά προβλήματα”, λέει. “Η αποκατάσταση είναι πάντα μια αμφιλεγόμενη διαδικασία. Επιλύει προβλήματα και δημιουργεί άλλα. Είναι σημαντικό να σταθμίσουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια είναι τα μειονεκτήματα.”

Για τους επισκέπτες, πιστεύει ο Korrès, τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα υπόλοιπα. Προτού έπρεπε να είναι προσεκτικοί για να μην σκοντάψουν στις ανώμαλες ιστορικές πέτρες: “Κοίταξαν προς τα κάτω και δεν μπορούσαν να κοιτάξουν τα κτίρια. Τώρα μπορείτε να θαυμάσετε τις μεταβαλλόμενες προοπτικές καθώς περπατάτε. Αυτή είναι μια εξαιρετική εμπειρία”

Ο σχεδιασμός “σέβεται την ιστορία”

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο πελάτης του αμφιλεγόμενου νέου εργοστασίου. Ένας στόχος ήταν να καταστεί το συγκρότημα ναών πιο προσιτό για όλους – συμπεριλαμβανομένων των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Ωστόσο, οι επικριτές αντιτίθενται ότι η ανάβαση του σκυροδέματος-τσιμέντου είναι πιο απότομη από έξι τοις εκατό σε ορισμένα σημεία και ως εκ τούτου δύσκολα διαχειρίσιμη σε αναπηρική καρέκλα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παραδέχεται αυτό το λάθος, αλλά υπερασπίζεται ουσιαστικά το έργο: Ο σχεδιασμός σέβεται την ιστορία της Ακρόπολης, λέει.

Στην έξοδο της περιοχής προβολής, ο Reinhild Dehning είναι αναποφάσιστος. Ο ιθαγενής του Αμβούργου, ο οποίος ζει στον Πειραιά εδώ και χρόνια, επισκέφθηκε και πάλι την Ακρόπολη και περπατούσε ο ίδιος ο νέος διάδρομος από σκυρόδεμα. “Έχετε δύο πλευρές”, λέει. Το τσιμεντένιο κομμάτι είναι πιο άνετο στο περπάτημα – “Είναι ευκολότερο για πολλούς που δεν είναι πλέον τόσο καλοί με τα πόδια. Κάποτε ήταν πιο πρωτότυπο, αλλά και λίγο πιο δύσκολο.”

Εν τω μεταξύ, ο ενθουσιασμός για τον επανασχεδιασμό του ιστότοπου της Ακρόπολης έφτασε επίσης στο κοινοβούλιο. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, βιάζεται να τονίσει ότι οι μεμβράνες έχουν εισαχθεί στο πλαίσιο της νέας δομής για να διευκολύνουν οποιαδήποτε απομάκρυνση του τσιμεντένιου διαδρόμου αργότερα.

πηγή

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights