Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Κρίσιμη η γενική συνέλευση της ΤΑΟΛ ΑΕ;

Οι Ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, στο σύνολό τους, βρίσκονται σε βαθιά θεσμική και οικονομική κρίση, η οποία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Από τους υφιστάμενους 4.502 αγροτικούς συνεταιρισμούς, 112 ΑΣ βρίσκονται στη διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, ενώ η εκκαθάριση αυτών κατά κανόνα διαιωνίζεται χωρίς ποτέ να ολοκληρώνεται.

Επιπλέον, 2.088 είναι αδρανείς, ενώ σε λειτουργία -ενήμεροι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων- είναι μόνον οι 819. Ανάλογη είναι η κατάσταση στον χώρο των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων που λειτουργούν με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

Τα προβλήματα αυτά απέτυχε να επιλύσει ο μέχρι σήμερα ισχύων νόμος 4384/2016, αλλά αντίθετα τα επέτεινε, προβλέποντας σε πολλές περιπτώσεις γραφειοκρατικές και περίπλοκες διαδικασίες και υποχρεώσεις στην λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Έτσι μας προέκυψε ένας νέος νόμος που πέρασε στα “ψιλά” των εφημερίδων   ο Νόμος 4673/2020 : Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις, που ούτε λίγο, ούτε πολύ τους  μετατρέπει σε Ανώνυμες  Εταιρίες,

Στο πρώτο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά  για τον τρόπο που στο εξής θ΄αντιμετωπίζονται,  αναφέροντας επί λέξη στην πέμπτη παράγραφο:

 ”Για θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται όσον αφορά τους ΑΣ συμπληρωματικά και αναλογικά οι διατάξεις του ν. 4548/2018 (Α’ 104) για τις Ανώνυμες Εταιρείες και του Αστικού Κώδικα.”

Βέβαια άιντε να το εξηγήσεις αυτό στον 84χρονο  παππού μέλος από το  Κομηλιό  ή τον Δράγανο!

Ωστόσο πρόκειται για την σκληρή πραγματικότητα, την οποία αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα οι ‘διαβρωμένες”  και πολιτικά προσκείμενες ηγεσίες των Συνεταιρισμών ανά την χώρα.

Κι αφού λοιπόν οι  “συνδικαλιστές”   από το 1980 κι μετά έως το  2014 δημιούργησαν  παράλληλα με το κομματικό  κράτος  “εστίες διαπλοκής και διαφθοράς” και κατακρεούργησαν την περιουσία των φτωχών και τιμίων αγροτών  και εδώ στην Λευκάδα.

Σήμερα  κάποιοι εξ αυτών(γνωστοί στον λευκαδίτικο λαό)  κλαίγουν και οδύρονται , διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους σχετικά με την προδιαγεγραμμένη τύχη της περιουσίας του ΤΑΟΛ  η οποία είναι η ιδιωτικοποίηση είτε μέσω της απευθείας πώλησης, είτε μέσω της κατάσχεσης , είτε μέσω της συμμετοχής( το προβλέπει η νέα νομοθεσία) του επενδυτικού κεφαλαίου στην αγροτική  πλέον επιχείρηση.

Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω ! Υπήρξε η ευκαιρία  και απέτυχε παταγωδώς. Μάλιστα ακόμα κι αν κάποιος έδινε μια νέα, στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε  γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που επικράτησε ως ενδεδειγμένος για την διαχείριση της περιουσίας των αγροτών, ο δρόμος της  αναγνώρισης και της αναρρίχησης στην εξουσία.  Τώρα  είναι αργά, πολύ αργά  , ο κύβος ερρίφθη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δράσεις της Equal Society

Η Equal Society με εθελοντές στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και στον Ημιμαραθώνιο [wzslider height=”350″] Με αίσθημα ανιδιοτέλειας,  κι αυτή τη χρονιά, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights