Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαρτίου 2024

Παιδικές χαρές στην Λευκάδα: “Επτά χρόνια φαγούρας”

Νέα παράταση 5η της συνολικής προθεσμίας περάτωσης  του έργου Επισκευή κι Αποκατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου Λευκάδας

Το ημερολόγιο έγραφε  30 Ιουνίου 2014 , τότε όλοι οι δήμοι της χώρας θα έπρεπε να πιστοποιήσουν τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ορίζεται ότι «οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της αρ. 28492/2009 απόφασης».

Ένα ατύχημα σε παιδική χαρά των Ιωαννίνων το 2015 ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε στις παιδικές χαρές Λευκάδας και Μεγανησίου, στο σύνολό τους λειτουργούσαν    μη τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας , αφού κανείς από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισε να τις πιστοποιήσει, προκαλώντας τους απαραίτητους ελέγχους.

Έτσι φτάσαμε τομ Μάιο του 2017 στα σφράγισμα των παιδικών χαρών σε Λευκάδα και Μεγανήσι. Η  σφοδρή κριτική, κυρίως μέσω των μέσων ενημέρωσης , παροτρύνει την τότε δημοτική αρχή Λευκάδας να προβεί σε πιστοποίηση της νεοσύστατης παιδικής χαράς στην πλατεία Λάκη Σάντα και το Λιμενικό Ταμείο αναλαμβάνει να πιστοποιήσει την παιδική χαρά στην Μαργαρίτα .

Το θέμα εν τω μεταξύ σύρεται εως το 2019 και το πρόγραμμα Φιλοδήμος. Ο δήμος Μεγανησίου καταφέρνει να φτιάξει τις παιδικές χαρές , όμως ακόμα βρίσκεται στην διαδικασία της πιστοποίησης,.

Ο Δήμος Λευκάδας με την 275/29-7-2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε πρόταση στην πρόσκληση παρεμβάσεων δημοσίου χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 Περιοχής Κέρκυρας, Λευκάδας, Παξών της ANION A.A.E-OTA.

Η πρόταση αφορά στην υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Αποκατάσταση Παιδικών Χαρών Δήμου Λευκάδας» συνολικού προϋπολογισμού 220.500 €.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η ανακατασκευή έξι (6) παιδικών χαρών του Δήμου  σε :

• Εξάνθεια
• Πινακοχώρι
• Σύβοτα
• Φτερνό
• Λευκάδα (οδός Λοχαγού Ζαμπέλη)
• Λευκάδα (Πεφανερωμένης και Φιλοσόφων)

Την ίδια περίοδο εκτός της παραπάνω πρότασης, έχουν ήδη ανακατασκευασθεί τρείς (3) παιδικές χαρές (Καρυά, Λαζαράτα, Λευκάδα), σε δύο (2) έχει ήδη εγκατασταθεί εργολαβία (Λυγιά, Βασιλική) ενώ επτά (7) έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και βρίσκονται  στο στάδιο της δημοπράτησης (Νυδρί, Βλυχό, Μαραντοχώρι, Άγιος Πέτρος, Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Καριώτες).

Ευτυχώς που τα μέτρα για τον Κορωνοϊό έσωσαν την κατάσταση, αφού μέχρι και σήμερα , η μόνη πιστοποιημένη παιδική χαρά που γνωρίζουμε , είναι αυτή της πλατείας Λάκη Σάντα!

Οι εργασίες επισκευής είχαν αρχική καταληκτική ημερομηνία περαίωσης των εργασιών την 8η Νοεμβρίου του 2019, πήρε  τέσσερις παρατάσεις και χθες ήρθε και η 5η κατά σειρά, έως και τις 14 Απριλίου 2021.

Ακόμα κι εάν δεχθούμε ότι πρόκειται για την τελευταία, ακολουθεί και μία δεύτερη περίοδος που απαιτείται για την πιστοποίηση αυτών και πιθανώς και μία τρίτη για να γίνουν οι ενδεχόμενες αλλαγές στις υποδείξεις των ελεγκτών.

Εάν χρειαζόμαστε πάνω από επτά έτη και τρεις δημοτικές αρχές για να φτιάξουμε ασφαλείς παιδικές χαρές, φανταστείτε για τα μεγάλα, τα σπουδαία και τα δύσκολα.

Προς το παρόν  η φαντασία των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο σχεδιασμός  για την Λευκάδα κι οι οικονομικοί πόροι του ΕΣΠΑ, εξαντλούνται στην αναστήλωση των ναών.

Κάτι θα ξέρουν, πιθανώς εκεί βρίσκεται η μοναδική οδός της σωτηρίας μας!

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ!!! Προς το παρόν η φαντασία των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο σχεδιασμός για την Λευκάδα κι οι οικονομικοί πόροι του ΕΣΠΑ, εξαντλούνται στην αναστήλωση των ναών. Τα παιδια δεν εχουν δικαιωματα!!!!! Ουτε κινητοποιηση γι αυτο εχει γινει!! Τ ακους?? καποιοι άλλοι εχουν και δικαιωματα να βριζουν και να κουκουλωνεται το θεμα!!! Μα δε μπορω….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights