Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
31 Μαρτίου 2023

Απάντηση προέδρου Λιμενικού ταμείου σε ανοικτή επιστολή της Δημοτικής Κίνησης “Όλοι για την Λευκάδα..”

Στην ανοιχτή σας επιστολή, που απευθύνατε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αναφέρετε ως το πλέον σοβαρό ζήτημα που προέκυψε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας την αριθμ. 10/21-02-2020 απόφαση παραχώρησης του Δ.Λ.Τ.Λ. Η απόφαση αυτή αναφέρει: «οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης των κτιρίων θα εκτελεστούν σύμφωνα με την ‘‘Στατική Μελέτη αποκατάστασης του τουριστικού περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση Πλάζ Κάστρο Λευκάδας’’, που εγκρίθηκε από το Δ.Λ.Τ.Λ. με την αριθμ. 17/2016 απόφαση Διοικητικού Δ.Σ. ή από νέα στατική μελέτη αποκατάστασης του περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων που θα συνταχθεί με μέριμνα και έξοδα του παραχωρησιούχου και θα εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας και το Δ.Λ.Τ.Λ.».

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα και απαντήθηκε διεξοδικά. Επειδή όμως, για δικούς σας λόγους, το επαναφέρετε με την ανοιχτή σας επιστολή, είμαι αναγκασμένος να σας δώσω ξανά απάντηση.

Το Δ.Λ.Τ.Λ., σωστά, είχε αποφασίσει και ανάθεσε εκπόνηση στατικής μελέτης για να είναι σε γνώση των ενδιαφερομένων, πέραν κάθε αμφισβήτησης, οι εκτεταμένες επισκευές που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση και λειτουργική αξιοποίηση των κτιρίων.

Η στατική μελέτη, που είχε εγκριθεί, προέβλεπε κατεδαφίσεις τμημάτων των υπαρχόντων κτιρίων και επανακατασκευή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της διακήρυξης, που προέβλεπε μόνο επισκευή και ενίσχυση, αλλά και από τη νομοθεσία που προβλέπει αυστηρή προστασία της περιοχής (αδόμητη περιοχή), γιατί ουσιαστικά είναι κατασκευή νέων τμημάτων. Γιαυτό προστέθηκε στην παραπάνω απόφαση του Δ.Λ.Τ.Λ. η δυνατότητα να συνταχθεί με μέριμνα και έξοδα του επενδυτή στατική μελέτη που θα εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που έχει την αρμοδιότητα και το Δ.Λ.Τ.Λ., ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αναφέρθηκε και αναλύθηκε στο συμβούλιο του Λ.Τ. και συμπεριλήφθηκε στην απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 20/03/2020 και συνεπώς ήταν σε γνώση όλων, ιδιαίτερα των μελών του Λιμενικού Ταμείου και του πρώην προέδρου του χωρίς ποτέ να διατυπωθεί κάποια ένσταση ή διαφωνία. Πού είναι η παραπλάνηση;

Η αναγκαιότητα της προσθήκης αυτής επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στο πρακτικό της 21/10/2020 που δίνει αρνητική γνωμοδότηση αρνούμενο να δεχτεί κατεδάφιση τμημάτων και ανέγερση νέων.

Αυτά «ως προς το πλέον σοβαρό ζήτημα της στατικής μελέτης».

Αισθάνομαι την ανάγκη, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, να αναφέρω τα ακόλουθα για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας όλη την ιστορία της διαδικασίας παραχώρησης του Τουριστικού περιπτέρου, για την οποία ο κ. Δρακονταειδής δεν έχει απορίες γιατί είναι αποφάσεις δικές του και της τότε διοίκησης του Δ.Λ.Τ.Λ.

  • Στη διακήρυξη της προηγούμενης διοίκησης του Δ.Λ.Τ.Λ. αναφέρεται ότι παραχωρείται έκταση 8.900 τ.μ., ενώ θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να παραχωρήσουν πολύ μικρότερη έκταση και να αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση το υπόλοιπο τμήμα εκτός των δύο κτιρίων. 
  • Στη ίδια διακήρυξη αναφέρεται ότι παραχωρούνται δύο κτίρια 500 τ.μ. έκαστο. Αυτά θα επισκευαστούν και θα αξιοποιηθούν. Δεν προβλέπεται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει καμία επί πλέον προσθήκη. Που είναι η πρόσθετη δόμηση που υποτίθεται ότι δόθηκε και από ποιόν; 
  • Η προηγούμενη διοίκηση του Δ.Λ.Τ. έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των επενδυτών και ολοκλήρωσε την διαδικασία ανάθεσης. Στις προτάσεις αυτές είχαν αποτυπωθεί σε σχέδια η διαμόρφωση των ‘‘λουτρικών εγκαταστάσεων’’ σε δωμάτια. Μάλιστα ο προηγούμενος προσωρινός ανάδοχος που είχε επιλέξει η τότε διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και κατέπεσε στα Δικαστήρια είχε σχεδιάσει και κρεβάτια. Μήπως ο κ. Δρακονταειδής πρέπει να ερωτηθεί αν είναι αυτός που δεν κατάλαβε αν γίνεται ή όχι αλλαγή χρήσης;

Επιπλέον η δικαστική αυτή διαδικασία των δύο χρόνων αποστέρησε από το Λ.Τ. τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

  • Η ελεύθερη πρόσβαση που διαμορφώθηκε είναι πέραν της προβλεπόμενης από την παραχώρηση και αποτελεί δημιουργία οδού ανεξάρτητη και εκτός των εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή που δεν διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις.

Τέλος καθίσταται απολύτως σαφές ότι το Δ.Λ.Τ.Λ. θα φροντίσει να τηρηθούν όλοι οι όροι της διακήρυξης.

Αυτά για την ιστορία της υπόθεσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδος

Σπύρος Καρβούνης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Φατούρος στο zougla.gr: “Η κυβέρνηση αρνείται χωρίς λόγο να μας ανανεώσει τις άδειες αλιείας στις βινζότρατες”

Άλλα μας υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης… Μεγάλες αντιδράσεις δεκάδων επαγγελματιών αλιέων που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο βιντζότρατα έχει προκαλέσει η στάση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights