Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Σκληρότερο lock-down: Ο «θεός» Μολώχ και η «θεά» Μαλά δυσαρεστήθηκαν πάλι.

Άρθρο του Κων/νου Μαργέλη

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020 εγκρίθηκε από την υπηρεσία EUAEmergency Use Authorization (Έγκριση Έκτακτης Χρήσης) του αμερικανικού FDA, η πρώτη θεραπεία με μείγμα μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. Η ίδια υπηρεσία ενέκρινε αργότερα και τα εμβόλια τύπου mRNA. Στις 21 του ίδιου μηνός η υπηρεσία ενέκρινε και δεύτερο μείγμα θεραπείας άλλης εταιρείας. Πρόκειται για τη «γνωστή» φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Tramp. Πριν λίγες μέρες, στις 9 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε και τρίτο μείγμα θεραπείας. Η εν λόγω θεραπεία όπως και τα εν λόγω εμβόλια, δεν έχουν λάβει κανονική άδεια (Approval) από το FDA μέχρι στιγμής.

Οι θεραπείες εγκρίθηκαν με κάποιους περιορισμούς. Θα πρέπει τα άτομα για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν να είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών, να έχουν βάρος πάνω από 40 κιλά και να είναι κατά προτεραιότητα υψηλού κινδύνου ηλικίας, μεγαλύτερης δηλαδή των 65 ετών ή να έχουν χρόνια προβλήματα.

Η φαρμακευτική αγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν αφορά ασθενείς με κορωνοϊό (Covid-19) που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αλλά εκείνους που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου. Επομένως, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου σε σοβαρό επίπεδο και κατά συνέπεια να ελαττωθούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA, εκτιμήθηκε η επίδραση της μονοθεραπείας με ένα συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα, καθώς και της συνδυαστικής θεραπείας δύο συγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων στα επίπεδα του ιικού φορτίου, στη μέτρια και ήπια μορφή της νόσου.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας Covid στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα δεδομένα της μελέτης, αναφέροντας ότι η θεραπεία με συνδυασμό bamlanivimab και etesevimab συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση του ιικού φορτίου SARS-CoV-2 την 11η ημέρα σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Στην Ευρώπη, η πρώτη χώρα που ενέκρινε την εισαγωγή φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα ήταν η Ουγγαρία, πριν από περίπου ένα μήνα. Ακολούθησε η Γερμανία, η οποία όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός υγείας Γενς Σπαν, συμφώνησε να αγοράσει 200.000 δόσεις έναντι 400 εκατ. ευρώ. Πριν λίγες μέρες ήρθε η σειρά της Ιταλίας. Ο Καναδάς συμφώνησε και αυτός να παραλάβει για αρχή 26.000 δόσεις. Καθώς φαίνεται θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, έλαβε θέση για το θέμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Το σχόλιό του έλαβε φυσικά μεγάλης προβολής από όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με τα πεπραγμένα της εξέλιξης της φαρμακευτικής αγωγής και της είδησης των χωρών που εισήγαγαν την θεραπεία.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν υπάρχει επάρκεια της θεραπείας για τους προσεχείς μήνες. Αλλά ούτε και για τα εμβόλια με τα οποία ασχολείται συνεχώς υπάρχει τελικά επάρκεια. Έπειτα, έγραψε ότι «Επομένως δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Ούτε πόσο ασφαλή είναι.», γιατί όπως είπε, «δεν έχουμε ακόμη δεδομένα από κλινικές μελέτες τρίτης φάσης σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.» Αλλά, δεν ανέφερε ότι ούτε και για τα εμβόλια γνωρίζουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Κατέληξε δε. λέγοντας: «Στην ψωροκώσταινα βέβαια είμαστε μεγάλοι παίχτες. Έχουμε καταλάβει ότι βρέχει μονοκλωνικά και κάποιοι δεν μας αφήνουν να τα αγοράσουμε για να σωθούμε. Ποιος Τριντό τώρα και ποια Μέρκελ. Άντε γειά.»

Η Μέρκελ και ο Τριντό όμως ξεκίνησαν να τα εισάγουν μόλις ένα περίπου μήνα μετά τα ειρωνικά σχόλια του καθηγητή Μόσιαλου, που είχαν στόχο ορισμένους Έλληνες καθηγητές, δηλαδή συναδέλφους του, που ανέφεραν την επιλογή της συγκεκριμένης θεραπείας.

Ο σκοπός που όλο και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να τα εισάγουν είναι για να αποφορτίσουν τα νοσοκομεία τους. Γιατί όπως αναφέρουν αρμόδιοι επιστήμονες θα απαιτηθούν μήνες για τον εμβολιασμό σημαντικού μέρους του πληθυσμού και επιπλέον επειδή δεν είναι πρακτικά εξακριβωμένη ούτε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ούτε η διάρκεια ανοσίας που παρέχουν, ούτε η πιθανότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους, ούτε τυχόν μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, τα εμβόλια δεν προσφέρουν κανένα όφελος στους ήδη προσβεβλημένους με κορωνοϊό.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στον πάγο τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά, βαυκαλιζόμενη ότι τα εμβόλια είναι αυτά που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

Εκτός αυτού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση κόλαφο που εξέδωσε πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, συνεχίζουν να υφίστανται τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ και η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει ανύπαρκτη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αυτές οι ολιγωρίες μαζί με τον διαρκή συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τον οποίο επίσης ελάχιστα έχουν γίνει, συνέβαλαν στη νέα έξαρση του ιού. Ακόμη, αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις που ομοιάζουν με αυτές που εδώ και μήνες έχει πει ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Τέλος, καταγγέλλονται εισαγγελικές και πειθαρχικές διώξεις καθώς και μετακινήσεις-απολύσεις ενάντια σε υγειονομικούς.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 21 Ιανουαρίου του 2021, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή άρθρο όχι από έναν, ούτε δύο, αλλά από 23 Έλληνες επιστήμονες με τίτλο «Οκτώ αστερίσκοι για την πανδημία στην Ελλάδα». Οι επιστήμονες κάνουν λόγω για ανάγκη άμεσης και εντατικής ιχνηλάτησης, για επιδημιολογική επιτήρηση, για ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού στον ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια βαθμίδα περίθαλψης και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Για τα εμβόλια καταλήγουν ότι παραμένει να φανεί η επίδραση στις ομάδες που δεν περιλήφθηκαν στις μελέτες, το πόσο διαρκεί η ανοσία και το αν προστατεύουν από τη μετάδοση της νόσου. Επίσης, ότι παραμένει ζητούμενο, το ποιος θα είναι ο αριθμός των εμβολίων που θα διατεθεί και κυρίως ο ρυθμός διάθεσής τους, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα το αναγκαίο τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Τέλος, ότι η πραγματική συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεση της πανδημίας θα γίνει εμφανής όταν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Οι διατυπώσεις των 23 επιστημόνων δικαιώνουν τις εδώ και καιρό θέσεις του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη, που έχει λοιδορηθεί από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν διαφορετικές επιστημονικές απόψεις.

Αφού λοιπόν εδώ και τόσους μήνες η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σκληρότερο lockdown. Όπως έγραψε ο Στρατής Μαζίδης σε άρθρο στην ενημερωτική ιστοσελίδα freepen.gr, κλειστήκαμε πάλι μέσα γιατί στην Αττική των 5 εκατ. κατοίκων υπάρχουν μόλις 230 ΜΕΘ για κορωνοϊό. Ενώ όπως ανέφερε, στη Σερβία μέσα σε λίγους μήνες φτιάχτηκαν από το μηδέν δύο νοσοκομεία αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard, Duke και John Hopkins, επιβεβαίωσαν τα εδώ και καιρό αποτελέσματα μελετών του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη. Ανακοίνωσαν ότι μακροπρόθεσμα οι θάνατοι που θα προκληθούν από τα lockdown μπορεί να υπερβούν κατά πολύ εκείνους που θα σχετίζονται άμεσα με τον κορωνοϊό. Άλλη μία είδηση που θάφτηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκ των κορυφαίων παγκοσμίως υγειονομικών επιστημόνων καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης την περασμένη Παρασκευή δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αντιθέσεις» του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη στον σταθμό Κρήτη TV, ότι το νοσοκομειακό σύστημα καταρρέει εξαιτίας του lockdown και ότι οι απαγορεύσεις δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που στοχεύουν να επιλύσουν. Ο καθηγητής για μία ακόμα φορά παρουσίασε μελέτες και στοιχεία για την πανδημία και πρότεινε για πολλοστή φορά συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο απροχώρητο, η επιστήμη έχει παραμεληθεί πλήρως, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, συγκεκριμένα πράγματα που ξέραμε από πριν την πανδημία, επιπλέον άλλα τα οποία μάθαμε την τελευταία χρονιά. Η συνέχιση των τυφλών δρακόντειων lock-down είναι ένα τραγικό λάθος, για την Ελλάδα ακόμα τραγικότερο». Στην εκπομπή εμφανίστηκαν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες που συμφωνούσαν μαζί του, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Google Scholar, ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης διαθέτει μέχρι σήμερα 324.240 citations, δηλαδή αριθμό αναφορών μελετών του από συναδέλφους του σε δικές τους έρευνες, i10-index 1037, δηλαδή αριθμό μελετών του που έχουν πάνω από 10 αναφορές σε έρευνες συναδέλφων του και hindex 209, που είναι ο αριθμός μελετών που έχουν τα περισσότερα citations. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος έχει μόλις 17.781 citation, i10-index 241 και hindex 67. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας διαθέτει μόλις 11.468 citations και i10-index 171 και hindex 49. Η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου που κατά καιρούς έχει επίσης λοιδορηθεί από συστημικά μέσα ενημέρωσης διαθέτει 21.876 citations, i10-index 311 και hindex 80. Περισσότερα από τους δύο προβεβλημένους συναδέλφους της. Επίσης έχει βραβευτεί με το Ιπποκράτειο Βραβείο. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, που η κυβέρνηση τoν έχει εκτός της επιτροπής, έχει 91.214 citations, i10-index 930 και hindex 139.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το ποσοστό θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται περίπου στο 2 της χιλίοις. Ότι το πρόβλημα εστιάζεται στους υπερήλικες και στους έχοντες χρόνια βαριά νοσήματα, στους οποίους η θνησιμότητα αυξάνεται δραματικά. Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία τα οποία αντικρούουν την εφαρμοζόμενη καταστροφική πολιτική των lockdown και ταυτόχρονα αντιπροτείνουν άλλες λύσεις.

Η εντύπωση λοιπόν ότι θα πεθάνουμε όλοι από τον κορωνοϊό είναι από ανυπόστατη έως ύποπτη. Οι δε χαρακτηρισμοί περί ηλίθιων, ψεκασμένων και αρνητών για όσους εκφράζουν εποικοδομητικά επιχειρήματα κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής των lockdown και επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδεικνύονται από γελοίοι έως σκόπιμοι.

Από εδώ και στο εξής τα κυβερνητικά στελέχη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί. Η κατάσταση στην οποία περιέρχεται η πατρίδα μας είναι τραγική και η ηθική τους ευθύνη τεράστια.

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης προέβη σε έναν ιδιαίτερο παραλληλισμό: «Τα περιπολικά και τα απαγορευτικά μου θυμίζουν μία προϊστορική κοινωνία. Στις πανδημίες πεθαίνανε τρεις στη φυλή, ο φύλαρχος καλούσε τον μάγο της φυλής, ο μάγος της φυλής έλεγε ότι ο «θεός» Μολώχ και η «θεά» Μαλά έχουν δυσαρεστηθεί, πρέπει να σκοτώσεις 20 νέους. Ο φύλαρχος σκότωνε 20 νέους, πέθαιναν άλλοι δύο (από την πανδημία) και μετά ο μάγος της φυλής έλεγε “σας έσωσα” και ο φύλαρχος έβαζε άλλο ένα φτερό στο καπέλο του.»

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Λευκάδα, 12 Φεβρουαρίου 2021

www.eksadaktylos.gr

Υ.Γ.

Θαυμαστό γεγονός στο Άγιο Όρος – Σείεται ο Μέγας Αρχιερέας:

https://www.youtube.com/watch?v=lvEJJjPHP6E&ab_channel=VassilisKostoulas

Πηγές:

https://www.omnimed.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-covid19/

https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/59463/monoklwnika-antiswmata-i-emvolio-sti-maxi-kata-tis-covid-19.html

https://www.onmed.gr/farmako/story/389255/koronoios-h-therapeia-me-ta-monoklonika-antisomata-bamlanivimab-kai-etesevimab

https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-den-egkrinei-o-eof-ti-therapeia-tou-koronoiou-me-ta-monoklwnika-antiswmata-44342205917

https://allabouthealth.gr/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

https://www.sofokleousin.gr/italia-koronoios-egkrithike-i-ektakti-xrisi-ton-monoklonikon-anti

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-canada-lilly-idUSKBN2842XS?fbclid=IwAR13rrIGBTV9AjJvk2ZrpRQQyZgtcPtlZes1HuDLFs7qkoYDGktaVqwHBoM

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1075994/mosialos-gia-tin-parafilologia-me-ta-monoklonika-stin-psorokostaina-eimaste-megaloi-paiktes/

http://www.freepen.gr/2021/02/5-230.html

https://www.kathimerini.gr/society/561236524/okto-asteriskoi-gia-tin-pandimia-stin-ellada/

https://www.newsbreak.gr/ellada/168303/anakoinosi-kolafos-nosokomeiakon-giatron/

https://www.kathimerini.gr/society/561236524/okto-asteriskoi-gia-tin-pandimia-stin-ellada/

https://www.lifesitenews.com/news/covid-lockdowns-will-cause-over-1-million-excess-deaths-harvard-duke-johns-hopkins-academics

https://www.youtube.com/watch?v=_zPWaA1xlmc&ab_channel=%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

https://faretra.info/2021/02/07/kathigitis-ioannidis-i-antimetopisi-tis-pandimias-me-peripolika-mou-thimizei-thisies-se-proistorikes-files-video/

https://scholar.google.com/citations?user=epgMZFQAAAAJ&hl=en

https://scholar.google.com/citations?user=JiiMY_wAAAAJ&hl=en

https://scholar.google.com/citations?user=pt5bGUgAAAAJ&hl=en

https://www.hygeia.gr/award/tin-kathigitria-eleni-k-giamarelloy-aponemithike-to-ippokrateio-vraveio/

https://www.sofokleousin.gr/ipa-egkrithike-apo-ton-fda-syndyastiki-therapeia-dyo-synthetikon-

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1605438/g-kalabokis-apotuhia-ton-lockdown-oi-alitheies-gia-test-metallaxeis-anosia-paidia-kai-emvolia/

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights