Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιανουαρίου 2020

Γερμανία: Ψήφος στα 16

Ο μαθητής Lulian Burmester. Στις 16 Μαρτίου έγινε 16 χρονών. ΠΗΓΗ : augsburger-allgemeine.de/dpa

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας, στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο της Βρέμης, ένα παραδοσιακά φιλελεύθερο κρατίδιο, ψήφισαν οι 16άρηδες και οι 17άρηδες. Το κρατίδιο της Βρέμης έριξε το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές προκειμένου να ευνοήσει την εμπλοκή των νέων στα κοινά.

Πολλά κρατίδια, με κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων, προσανατολίζονται να υιοθετήσουν το μέτρο το οποίο, εξάλλου, δείχνει να τους ευνοεί, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες δείχνουν εχθρικοί στην ιδέα και μιλούν για ανωριμότητα.

Στις εκλογές στη Βρέμη, ο μεγάλος κερδισμένος της ψήφου των «μικρών» ήταν οι Πράσινοι.

Όπως και να’ χει το βέβαιο είναι ότι οι «πιτσιρικάδες» ψηφίζουν διαμαρτυρόμενοι…
Ειδικό μάθημα στα σχολεία

Συνήθως, οι 16άρηδες και οι 17άρηδες, τα πρωϊνά της Κυριακής συνηθίζουν να κοιμούνται. Ομως, στις 22 Μαϊου, είχαν ένα λόγο για να ξυπνήσουν κάπως νωρίτερα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που, μετά από ιδιαίτερα μεγάλη προετοιμασία, οι «πιτσιρικαρία» θα προσέρχονταν στις κάλπες.

Είχαν προηγηθεί πολλές εβδομάδες προετοιμασίας, καθώς στα σχολεία έγιναν ειδικά μαθήματα «πολιτικής αγωγής», στην διάρκεια των οποίων οι μαθητές, εκτός των άλλων, έμαθαν πως να συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιό τους.

Οι Πολιτικοί αφιέρωσαν μια ολόκληρη ημέρα, συνομιλώντας με 16άρηδες και 17άρηδες στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ βρήκαν χρόνο για να επισκεφτούν και τα περισσότερα λύκεια της Βρέμης.

Η «Βέρντερ Βρέμης» υπέρ της εκστρατείας

Ακόμη και αστέρια της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βρέμης, της Βέρντερ, πήραν μέρος στην εκστρατεία για την μαζική συμμετοχή των «πιτσιρικάδων» στην ψηφοφορία. Επικεφαλής, ο Σεμπάστιαν Πρέντλ, ο οποίος έφτασε να βάλει και στοίχημα με κάποιες τάξεις λυκείων της Βρέμης, ότι οι κάτω των 18 δεν πρόκειται να ξεπεράσουν σε συμμετοχή το γκρουπ των ψηφοφόρων ηλικίας 21 – 35 ετών. Σε περίπτωση ήττας, δεσμεύτηκε ο Πρεντλ, θα διδάξει για μια ώρα, σε κάθε τάξη που κέρδισε το στοίχημα…

Ο Πρεντλ, στα 23 του χρόνια, κατάγεται από την Αυστρία, η οποία το 2007 ήταν η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που άλλαξε το ηλικιακό δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 16 χρόνια. Η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να αρέσει καθόλου στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ενώ αντίθετα, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, όπου έχουν την τοπική κυβέρνηση, υπόσχονται ότι θα την υιοθετήσουν.

Λόγος και αντίλογος

Οι αντίπαλοι της ιδέας κάνουν λόγο για ανωριμότητα των 16άρηδων, ενώ οι υποστηρικτές της, λένε πως η συμμετοχή των «πιτσιρικάδων» θα αντισταθμίσει είτε την απάθεια κάποιον «κουρασμένων» ηλικιακών ομάδων, είτε τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων – ψηφοφόρων. Ομως, το ισχυρότερο επιχείρημά τους είναι ότι η συμμετοχή των εφήβων στην ψηφοφορία, τους εντάσσει στην έννοια της πολιτικής συμμετοχής και υπευθυνότητας.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *