Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαρτίου 2025

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, κάνοντας αναφορά σε μία σειρά έργων ανάπτυξης του νησιού.

Ο κύριος Δάγλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη του ΕΣΠΑ της μονάδας κομποστοποίησης του Μεγανησίου ποσού 1.930.000 ευρώ, λέγοντας πως “είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2016, με πολλές ταλαιπωρίες γιατί είναι ένα έργο με πολλά περιβαλλοντικά μέσα και πλέον ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για την διαχείριση των απορριμμάτων όχι μόνο στο Μεγανήσι, αλλά και στη Λευκάδα γενικότερα με την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ που έχει δημοπρατηθεί.

Από το 2016 ο σχεδιασμός μας είναι ο ίδιος μέχρι τώρα και περιλαμβάνει την μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, το γνωστό καφέ κάδο, ο πράσινος κάδος ο οποίος θα φτάνει στο εργοστάσιο της Λευκάδας και ταυτόχρονα είναι στα άμεσα σχέδιά μας να προχωρήσουμε το μπλε κάδο που είναι ανακύκλωση.

Το Μεγανήσι κατάφερε να πρωτοπορήσει στο Ιόνιο, καθώς είναι η πρώτη ένταξη μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στα Επτάνησα και μία από τις πρώτες στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι.”

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων, ο κύριος Δάγλας είχε πει ότι στο θέμα των απορριμμάτων είχε βρει έναν κοινό τόπο με το δήμο Λευκάδας και με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε και αυτό είναι κάτι που δεν θα κρίνω εγώ και οφείλαμε να ακολουθήσουμε την δημιουργία του ΦΟΣΔΑ ιονίων Νήσων.

“Πρέπει να ομολογήσω όμως πώς στον ΦΟΣΔΑ Ιονίων νήσων έχουμε μία προβληματική κατάσταση, καθώς έχουμε την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο οι οποίες δημιουργούν διάφορα προβλήματα, ο δήμος κεντρικής Κεφαλονιάς δεν έχει καταβάλλει το κεφάλαιο του και γενικότερα επικρατεί ένα αλαλούμ.

Η περιφερειάρχης προσπαθεί να οργανώσει και να μαζέψει την κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κοινός τόπος από όλους τους δήμους των Ιονίων Νήσων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Εμείς στο δίκαιο αίτημά μας με τη Λευκάδα στο να μπορέσουμε να έχουμε αντιπροσώπευση στο νέο ΦΟΣΔΑ τα καταφέραμε, δεν κλέψαμε την θέση της νότιας Κέρκυρας, αλλά πραγματοποιήθηκε το ορθό να υπάρχει ένας αντιπρόσωπος από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι πολλά και δεν ξέρω πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, καθώς το κάθε νησί προβάλλει τις δικές του αιτιάσεις, όμως Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί κεντρικά και άμεσα, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε ο μοναδικός ΦΟΣΔΑ στην Ελλάδα που δεν μπορεί να συντονιστεί και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του.

Το Μεγανήσι πού είναι ο μικρότερος δήμος έχει καταβάλει το μετοχικό του κεφάλαιο και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Το αν θα είναι καλύτερα με το να πηγαίναμε με το μικρό ΦΟΣΔΑ, θα δείξει στο μέλλον, αυτή τη στιγμή όμως ξεκάθαρα το λέω υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.”

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεγανησίου αναφέρθηκε στην δρομολόγηση αλλαγής του δικτύου ύδρευσης, καθώς πλέον το έργο αυτό έχει δημοπρατηθεί, έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι και έχουν μεταφέρει αρκετά χιλιόμετρα σωληνώσεων και είναι έτοιμοι τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει ένα ζωτικής σημασίας έργο.

“Εμείς από την αρχή της θητείας μας είχαμε ένα σχεδιασμό αναφορικά με το θέμα της υδρεύσεως, πρώτα κάναμε την προγραμματική με τον Δήμο Λευκάδας, με τα μύρια όσα περάσαμε με ορισμένους συμβούλους της προηγούμενης θητείας, ωστόσο τα καταφέραμε, από εκεί και πέρα κάναμε πολλές παρεμβάσεις, δημιουργήσαμε δεξαμενές, φτιάξαμε δίκτυα, βελτιώσαμε τα αντλιοστάσια μας και παράλληλα επικαιροποιήσαμε μία μελέτη του 2007, και με δική μας παρέμβαση ανοίξαμε πρόσκληση στο ΕΣΠΑ και εντάξαμε το έργο.

Το τρέξαμε με τη θητεία Καλού και πλέον το έργο είναι σε εξέλιξη για να υλοποιηθεί και είναι μία τεράστια επιτυχία για το Μεγανήσι, γιατί εξασφαλίζει την υδροδότηση του νησιού αν μη τι άλλο για τις επόμενες δεκαετίες.”

Ο δήμαρχος Μεγανησίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η επιδημία του κορονοϊού και στην λειτουργία του δήμου Μεγανησίου, καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς, όμως εμείς στην σύνταξη μελετών λειτουργούμε αυτόνομα από το δήμο Λευκάδας.

“Τις μελέτες τις κάνουμε μόνοι μας, εμείς όσο κι αν ακουστεί παράξενο, είμαστε σχεδόν έτοιμοι για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θα κατέβουμε με τέσσερις ή πέντε μεγάλες μελέτες, έχουμε πρόταση για την ηλεκτροκίνηση, θα κατέβουμε με παρεμβάσεις στην ύδρευση, αγροτική οδοποιία, αστική αναζωογόνηση και σε κάποια άλλα πλαίσια.

Το μεγάλο πρόβλημα μας δεν είναι οι μελέτες, γιατί εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή διαχειριστική επάρκεια, αλλά ποιος θα υποβάλλει.

Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, θα με πάρει στο κυνήγι αν πάω αυτή τη στιγμή να του ζητήσω να διαχειριστεί και άλλα έργα, καθώς ήδη έχει διαχειριστεί πέντε μεγάλα έργα ΕΣΠΑ του Μεγανησίου και δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλα.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς μου είπε ότι δεν μπορούνε και αυτή τη στιγμή είμαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ Παπαστεργίου και άλλους φίλους δημάρχους να κάνουμε προγραμματικές για να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση.

Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ενώ ήδη οι υπηρεσίες του δήμου αντιδρούσαν γιατί είχαν πολλά έργα να διαχειριστούν το πήρε πάνω του, κάναμε την προγραμματική με το δήμο Λευκάδας και μπορέσαμε να υποβάλουμε την πρόταση και τον ευχαριστώ δημόσια και μέσα από την εκπομπή σας.”

Στην συνέχεια ο κ. Δάγλας αναφέρθηκε στην δημοπράτηση των δύο ελαιοτριβείων στο Κατωμέρι και το Βαθυ για να γίνουν εκθεσιακοί χώροι, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος για τα δύο έργα αυτά και το έργο αυτό έχει πάρει το δρόμο του.

“Το αμέσως μεγάλο στοίχημα, γιατί ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση τα θέματα θέλουν μέτρημα και σωστή οργάνωση, το επόμενο μεγάλο μας βήμα είναι η μαρίνα του Αθερινού, εγώ δεν δίστασα πήγα ακάλεστος στον πρωθυπουργό όταν είχε έρθει στην Κέρκυρα και του μίλησα για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα πάρει το δρόμο του.

Πρόκειται για ένα αδειοδοτημένο έργο, είμαστε έτοιμοι, πιστεύω ότι στο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι ένα από τα έργα που θα μπει μέσα.”

Σχολιάζοντας το θέμα των υδατοδρομίων είπε ότι ο δήμος ήδη έχει προχωρήσει στην χωροθέτηση τους, βέβαια από την ένταξη των λιμένων Μεγανησίου στο διαλιμενικό ταμείο υπεύθυνη για αυτό το θέμα είναι η διοίκηση του Λιμενικού ταμείου Λευκάδας-Μεγανησίου.

“Εγώ είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα για το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, καθώς όπως καταλαβαίνετε πλέον το Μεγανήσι απευθύνεται πλέον σε υψηλού επιπέδου τουρισμού και πιστεύουμε ότι το υδροπλάνο θα συμβάλλει πολύ στην ανάπτυξη αυτού του κομματιού.”

Για  την επένδυση Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, είπε ότι  κυρίως το Μεγανήσι θα είναι ωφελημένο με αυτή την υπόθεση, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Λευκάδα και στην κυρίως χώρα, υπάρχει το αεροδρόμιο του Ακτίου σε κοντινή απόσταση άρα λοιπόν το Μεγανήσι γίνεται ένας φιλικός προορισμός και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ακίνητα και σε αγοραπωλησίες και σε οικοδομικό κομμάτι και μόλις περάσει ο κορονοϊός και προχωρήσει η επένδυση στο Σκορπιό περιμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη.

Σχετικά με μία επικοινωνιακή εξωστρέφεια του δήμου Μεγανησίου, ο κύριος Δάγλας είπε ότι αυτό ήταν το κύριο μέλημά του μόλις ανέλαβε την θητεία του, για αυτό έγιναν δράσεις με την Action Hellas, προβολές και συνεντεύξεις και θέλαμε το Μεγανήσι να βγει προς τα έξω.

“Στο σχεδιασμό μας ήταν η δημιουργία μιας τουριστικής ιστοσελίδας visitmeganisi.gr, που να απευθύνεται στον κόσμο και να δείχνει το Μεγανήσι, τις ομορφιές του, με δωρεάν διαφήμιση σε καταστήματα και όλες τις επιχειρήσεις του νησιού και είναι μία προσπάθεια που απευθύνεται στο να προβάλει το νησί.”

Για τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στον Δήμο Μεγανησίου και γενικότερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, είπε ότι θα γίνει από μία μικρή φορητή μονάδα και “περιμένουμε ημερομηνία για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό που θα γίνει μαζικά μέσα στο επόμενο διάστημα αρκεί να υπάρχουν τα εμβόλια.”

Ο Παύλος Δάγλας αναφέρθηκε στην ενέργεια του πρώην Δημάρχου κ. Ζαβιτσάνου, να προχωρήσει σε καταγγελίες σχετικά με το δημαρχείο Μεγανησίου, κάνοντας  λόγο για γνωστή εμμονή, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να φτιαχτεί, διαχειρίστηκε 4,5 εκ. ευρώ από την ΣΑΤΑ του, δεν έριξε κανένα ευρώ στο κτίριο είναι δική του πολιτική επιλογή.

“Το κτίριο λειτουργεί από το 2016, φέτος έγινε στον ίδιο όροφο διαμόρφωση αίθουσας συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις και ο ίδιος έκανε καταγγελία στην πολεοδομία και τον Εισαγγελέα και το Δεκέμβρη πήγε και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Πώς μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι έγιναν παράτυπες εργασία όταν υπάρχουν οι άδειες και όλα όπως αρμόζουν με βάση την κείμενη νομοθεσία το πολεοδομικό κομμάτι είναι δικό του ζήτημα, δεν έχω κανένα άγχος για το συγκεκριμένο κομμάτι απεναντίας με διασκεδάζει.”

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αρχές Δεκέμβρη 1848, μια γαστρεντερική διαταραχή προσβάλλει, με μορφή επιδημίας, τους κατοίκους του Μεγανησίου.

Το κείμενο της επιστολήςΤο κείμενο αυτής της αναφοράς βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο της Λευκάδας, στον φάκελο που περιέχει διάφορα έγγραφα […]

1 Σχόλιο

  1. Έλα ..τώρα ….που ο κύριος δήμαρχος αγωνίζεται για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο Μεγανήσι??? Που τα δημόσια έργα του έχουν μετατρέψει σε μπάζο τόπο ΟΛΟ το Νησί !!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights