Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Ιανουαρίου 2023

Δικαστική διαμάχη ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα για την “Κατασκευή – Αναβάθµιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας µε τον οδικό άξονα Άκτιο – ∆υτικός Άξονας “

Εμπλοκή στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του έργου 

Πρόκειται για τμήματα ιδιοκτησιών που εμφανίζονταν στην αρχική μελέτη χαρακτηρισμένα ως δασικά, όμως στην συνέχεια ιδιοκτήτες προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , κέρδισαν τους αποχαρακτηρισμούς κι οδηγούν τις υποθέσεις στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν και ν αναγνωριστούν ως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και επομένως οι δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Σύμφωνα  με την χθεσινή απόφαση παράτασης της προθεσμίας παράτασης παράδοσης του έργου στην κατασκευάστρια εταιρεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για να εκτελεστούν εργασίες σε εκτάσεις µε δασικό χαρακτήρα, απαιτείται να εκδοθεί από το ∆ασαρχείο Αµφιλοχίας η πράξη χαρακτηρισµού των εκτάσεων και η άδεια επέµβασης σύµφωνα µε το άρθρο 2 ης 115973/6088/27-10-2014 (ΦΕΚ2961/Β) Απόφασης τουΑναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ. Η ∆/νουσα Υπηρεσία έχει απευθυνθεί στην ∆ιεύθυνση ∆ασών και στο ∆ασαρχείο Αµφιλοχίας για τις ενέργειες τους και έχει χορηγήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να συντελεστεί το γρηγορότερο η ανωτέρω διαδικασία.

Η δικαίωση όμως των ιδιοκτητών περιπλέκει την κατάσταση αφού το Δασαρχείο Αμφιλοχίας αναγνωρίζει πως δεν είναι αρμόδιο για κάποια τμήματα τουλάχιστον να πάρει τέτοια απόφαση.

Όπως ορίζει η νομοθεσία: Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ανακαλείται υποχρεωτικά με πράξη της αρχής, η οποία την έχει κηρύξει, ύστερα από αίτηση κάθε ενδιαφερομένου που πιθανολογεί εμπράγματο δικαίωμα σε απαλλοτριούμενο ακίνητο, αν μέσα σε 4 έτη από την κήρυξη δεν ασκηθεί αίτηση για δικαστικό ή εξώδικο προσδιορισμό της αποζημίωσης. Αίρεται αυτοδικαίως αν δεν συντελεστεί μέσα σε 18 μήνες από την δημοσίευση της απόφασης προσωρινού ή απευθείας οριστικού δικαστικού καθορισμού της αποζημίωσης. Η αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης αρχή υποχρεούται να εκδώσει μέσα σε τέσσερις μήνες από την λήξη της προθεσμίας των 18 μηνών, βεβαιωτική πράξη για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα ,μοιάζει κομματάκι δύσκολο  η οριστική παράδοση  του έργου να είναι η τελευταία (6η)  στις 27-5-2021!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights