Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Φεβρουαρίου 2023

Στην Λευκάδα αποστολή για έρευνα του ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου

Ο στόχος της έρευνας είναι η συλλογή φυτών και σπερμάτων για τον εμπλουτισμό της τράπεζας σπερμάτων και του Βοτανικού κήπου που διατηρεί το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου στην Κεφαλλονιά
Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς δημιουργήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου, στοχεύοντας στην ανάδειξη των αυτοφυών φυτών και την προώθηση περιβαλλοντικών προβληματισμών. Βρίσκεται στις παρυφές του Αργοστολίου σε ένα κτήμα συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων. Ο Βοτανικός Κήπος σήμερα καλύπτει τα 10 από τα 28 στρέμματα του προϋπάρχοντος παλιού ελαιώνα, ο οποίος έχει οριοθετηθεί και διαμορφωθεί σε διάφορα επίπεδα.

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, που από καιρό αναπτύσσει επιτόπια περιβαλλοντικά προγράμματα για τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων του νησιού, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικολογική ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, με την κατάλληλη υποστήριξη, θα μπορέσει να δημιουργήσει την αναγκαία υποδομή για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της Βοτανολογίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την ανάπτυξη συνεργασιών και την ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού.

Η αρχική επέμβαση στο χώρο περιορίστηκε στην ανάδειξη της υπάρχουσας βλάστησης με την απομάκρυνση ξερών κλαδιών, ζιζανίων κλπ, την προσθήκη μονοπατιών και την δημιουργία ενός ρυακιού. Ακολούθησε η φύτευση βοτάνων σε συγκεκριμένο χώρο και ο εμπλουτισμός με άλλα μεσογειακά αυτοφυή φυτά. Απώτερος στόχος και φιλοδοξία μας είναι η συλλογή αυτή των μεσογειακών φυτών να εκπαιδεύει, να διατηρεί και ταυτόχρονα να τέρπει.

Το 2008 δημιουργήθηκε μια μικρή τεχνητή λίμνη 500 κ.μ. Ο υδάτινος αυτός πόρος, που φυτεύτηκε με μεσογειακά υδροχαρή φυτά, διευρύνει και εμπλουτίζει τον επισκέψιμο χώρο του Κήπου αλλά και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως αποθετήρας νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.Σταδιακά, ο Κήπος αναπτύσσει φυτοκοινωνίες όπως δάσος, μακία βλάστηση, φρύγανα, χορτολίβαδο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ειδικές συλλογές φυτών ανάλογα με τη χρήση τους στην ιατρική, τη μαγειρική, την ανθοκομική κλπ.   Δύο τέτοιες έχουν ήδη δημιουργηθεί:
α.  θεραπευτικά βότανα, μέσα στα απομεινάρια παλιάς ξερολιθιάς

β.  ανθεκτικά μεσογειακά φυτά χαμηλής φροντίδας στον αστικό κήπο δίπλα στη λίμνη.

Η πλούσια βλάστηση και η ποικιλία των ενδημικών φυτών της Λευκάδας θα βοηθήσουν τον εμπλουτισμό του κήπου. Παρόμοια έρευνα θα λάβει χώρα και στο νησί της Κέρκυρας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights