Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Σεπτεμβρίου 2021

Χωρίς πιστοποίηση από το 2015 οι παιδικές χαρές του Μεγανησίου

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όπως αποτυπώνεται στις υπ’ αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β ́931) και 27934/2014 (Β ́2029) αποφάσεις, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό περιγράφεται αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης, η οποία έχει εξειδικευθεί με την υπ’ αριθ. 44/07.08.2014 εγκύκλιό του ΥΠ.ΕΣ, καθημερινά δε, επιλύονται απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαλόγου (forum), που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στο διαύγεια μόλις  σήμερα έγινε η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία πιστοποίησης των παιδικών χαρών και στα τρία χωριά του Μεγανησίου κι αναμένουμε τον επιθεωρητή. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα μας παραδοθούν φύλλα αποτελεσμάτων του ελέγχου των παιδικών χαρών ανά παιδική χαρά, με αποτύπωση του προβλήματος μέσω φωτογραφίας και την επεξήγηση αυτού.

Απορίας άξιο, αφού ως γνωστό πολλά χρήματα δωρεάς προσφιλής μας ΜΚΟ επενδύθηκαν και για τον σκοπό αυτό . Και δεν είναι λίγες οι φορές που μικρά παιδιά εισέρχονταν  και χρησιμοποιούσαν  τα παιχνίδια τόσο σ αυτη ,όσο και  στις άλλες παιδικές χαρές του νησιού.

Ευτυχώς δηλαδή που δεν υπήρξε κανένα απρόοπτο, ωστόσο μέχρι την οριστική πιστοποίηση έχουμε ακόμα δρόμο. Έως τότε καλά είναι τα παιδιά να μένουν έξω από αυτές.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Γέμισε αρουραίους το Μεγανήσι. Τα δηλητήρια έχουν εξολοθρεύσει τους φυσικούς εχθρούς τους

Μεγάλη αύξηση των ποντικιών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Μεγανήσι.  Το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού τους έχει πονοκεφαλιάσει τόσο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *