Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Μαρτίου 2024

Γιώργος Γαβρίλης στον Prisma 91,6: “Xρειαζόμαστε σχέδιο διαχείρισης κρούσματος στην Λευκάδα”

Την εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο,  έκανε στον Prisma 91,6  ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Meganisinews  Γιώργος Γαβρίλης.

Όπως σημείωσε,  “δεν έχουμε χρόνο και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση τέτοιων διαστάσεων.  Στην Οικονομική κρίση που προηγήθηκε  ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να τη δούμε σαν ευκαιρία, όμως  στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για καταστροφή.  Αν αντιληφθούμε το μέγεθος  της κρίσης   ίσως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε,  όμως μέχρι στιγμής νομίζω ότι υπάρχει αρκετή ανευθυνότητα  από φορείς την στιγμή που θα έπρεπε  να είναι πιο υπεύθυνοι και προσγειωμένοι,  για αυτό το λόγο χρησιμοποιώ αυτό το λεξιλόγιο  και αρθρογραφώ,  μήπως την τελευταία στιγμή ξυπνήσουν και δουν ότι  έχουμε μπροστά μας ένα τοίχο.

 Όπως όλα δείχνουν μία βασική αγορά  στην οποία  απευθύνονται τα  Επτάνησα  και η Λευκάδα  είναι οι Άγγλοι,  ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά  όταν έχουν κάθε μέρα περίπου 400 νεκρούς  και 2.000 κρούσματα.”

Στον ισχυρισμό  ότι πολλοί Έλληνες  θα επισκεφθούν τη Λευκάδα  και το Μεγανήσι,  σε αντίθεση με κάποιο άλλο νησί που χρειάζονται καράβι για να μεταβούν,  απάντησε  ότι ο Έλληνας μπορεί να πάει και σε κάποιο προορισμό  στον οποίον οικονομικά ήταν αδύνατο να πάει τα προηγούμενα χρόνια,  λόγω του ότι η ενδεχόμενη μείωση των τουριστών από το εξωτερικό,  θα κάνει πιο οικονομική τη διαμονή τους στο συγκεκριμένο νησί όπως για παράδειγμα η Μύκονος η Σαντορίνη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να πάει.

“Η Λευκάδα είναι σχετικά ένας γρήγορος και φθηνός προορισμός,  έχουν έρθει  και συνεχίζουν να έρχονται και τους ευχαριστούμε για αυτό,  Ωστόσο φοβάμαι μήπως αυτή η κατάσταση λειτουργήσει αντί υπέρ μας εναντίον μας,  το συγκεκριμένο κομμάτι.

Επίσης θεωρώ ότι ο Έλληνας κατά βάση δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη στη Βίλα,  καθώς δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που μπορούν να νοικιάσουν βίλες με 500 ευρώ την ημέρα.

Ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα στον τουρισμό αφορά όλο το Ιόνιο  και έχει να κάνει με τα υγειονομικά Πρωτόκολλα  τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί  και την αστική ευθύνη των καταλυμάτων σε περίπτωση κρούσματος.

 Αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι έχουν χάσει περίπου δύο μήνες  και σκέφτονται για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες αν αξίζει τον κόπο  να προσλάβουν προσωπικό και να διεκδικήσουν μέρος μιας χαμένης  ουσιαστικά σεζόν για αυτούς  η χαμηλής πληρότητας με το ρίσκο εάν τους συμβεί κρούσμα  να είναι δυνατόν να χάσουμε ακόμα και την ίδια την επιχείρηση.

Σε περίπτωση που υπάρξει διαπιστωμένο κρούσμα  το οποίο μπορέσει να αποδείξει  που κόλλησε τον ιό,  κάτι που είναι εύκολο μέσω της τεχνολογίας,  πρέπει να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για αποζημιώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της αστικής ευθύνης, με την καινούργια νομοθεσία προσπάθησε να τους απαλλάξει από αυτήν, ωστόσο ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα εφόσον δεν τηρούνται τα Πρωτόκολλα.

Εκεί επικεντρώνεται  η αμφιθυμία των ξενοδόχων για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.

Επίσης υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης που πρέπει να καταρτίσουν σε περίπτωση κρούσματος, να χωρίσουν το ξενοδοχείο σε ζώνες πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία.”

Ο Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε ότι οι τοπικοί φορείς στο νησί, ο δήμος, το Επιμελητήριο, οι ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιάτορες πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και επιτέλους να υπάρξει ένα σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση σε περίπτωση  που έχουμε κάποιο κρούσμα ή κρούσματα.

“Πρέπει αυτό να συζητηθεί  και όχι αν έρθει ο Έλληνας  ο οποίος ήταν και είναι καλοδεχούμενος.  Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο δράσης  σαν Λευκάδα  και σαν Περιφερειακή Ενότητα αλλά και περιφέρεια  και να γνωρίζουμε πως θα διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια αυτά τα Πρωτόκολλα ακριβώς  και τι ακριβώς θα συμβαίνει,  υπάρχει μία αοριστία και ασάφεια.

Επειδή τα ξενοδοχεία της Λευκάδας είναι μικρά  και δεν έχουν δυνατότητα να αναπτύσσουν τέτοια σχέδια δράσης  που χρειάζεται χρόνος και τεχνογνωσία,  πρέπει η αυτοδιοίκηση  να βοηθήσει τους επαγγελματίες,  να φέρει ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία,  να γίνουν σεμινάρια,  να επισκέπτονται τις ξενοδοχειακές μονάδες και να κάνουν προτάσεις.”

Επίσης να μας υποδείξουν από τη μεριά μας τι πρέπει να κάνουμε ώστε αν έρθει κάποιο κρούσμα  και αν μας συμβεί κάτι να το διαχειριστούμε έτσι ώστε να μην μας δημιουργήσει πρόβλημα όχι για το 2020 στο οποίο συζητάμε,  γιατί ότι γίνει θα μας δυσφημίσει  και την επόμενη χρονιά.

Στα σχόλια που ακούγονται  ότι αυτή τη σεζόν πρέπει να ρίξουμε τις τιμές  και να γίνει πιο φθηνή η Λευκάδα  απάντησε ότι αυτό θα μας δημιουργήσει μακροπρόθεσμα πρόβλημα,  καθώς μπορεί για φέτος να είναι μία μεσοβέζικη λύση  όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα για τις τιμές του χρόνου  δεν είναι αυτή η λύση,  αλλά πρέπει να εμπνεύσουμε σε όσους μας επισκεφτούν  ένα είδος ασφαλείας  και θα το κάνουμε αυτό αν κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Γιώργος Γαβρίλης  είπε ότι ο εσωτερικός τουρισμός  δεν φτάνει για να καλύψει τις απώλειες  και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.

Οι αναφορές που ακούω και στο δημόσιο λόγο ότι  όλοι υπολογίζουμε στους Έλληνες  δείχνει μία απελπισία,  αλλά σημαίνει και ότι δεν έχουμε κατανοήσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα  το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί είναι μία κατάσταση  με την οποία καλούμαστε να ζήσουμε και τα επόμενα χρόνια.

 

 

πηγή:lefkadatoday.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights