Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιανουαρίου 2023

Τουριστική σεζόν από Αύγουστο και βλέπουμε…

Στο έλεος της μοίρας τους οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Κι ενώ πήραν εύσημα για την μέχρι στιγμής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, απίστευτος ερασιτεχνισμός από κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση λίγο πριν την προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού.

Επίσημη πρώτη για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο την Δευτέρα 1η Ιουνίου χωρίς να είναι πλήρως εξειδικευμένα και καθαρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας τους, χωρίς ξενοδοχεία  υποδοχής κρουσμάτων covid19, χωρίς κανένα σχέδιο διαχείρισης πιθανού κρούσματος .

Όπως καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι ,αλλά κι εποχικές επιχειρήσεις στην εστίαση , τα μέτρα δεν έφτασαν σ αυτούς αφού αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση εξαιτίας του γεγονότος ότι τον Απρίλιο δεν απασχολούσαν υπαλλήλους. Κρίνουν μη ικανοποιητική την νομική κάλυψη σε περίπτωση αστικής ευθύνης και ήδη θεωρούν το 2020 χαμένη τουριστική χρονιά . Ειδικά για τα  Επτάνησα κλειστές παραμένουν οι τρεις βασικές αγορές πελατών. Άγγλοι και Ιταλοί  δεν προβλέπεται να ταξιδέψουν πριν τον Αύγουστο, Οι Γερμανοί το σκέφτονται και οι μόνοι εν δυνάμει πελάτες από τις πρώην Ανατολικές χώρες (πλην Ρωσίας) δεν καλύπτουν ούτε το 8% της εγχώριας προσφοράς.

Οι εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών  δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν ούτε το προσωπικό συντήρησης του στόλου τους, οι κρουαζιέρες στο Ιόνιο ακυρώθηκαν, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις , οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών ενημερώνονται για ακυρώσεις, τα συμβόλαια των εταιρειών μέσω απίστευτων απειλών τροποποιούνται προς τα χείρω.

Οι Μαρίνες Λευκάδος και Μεγανησίου έχουν μείνει με τα σκάφη που διαχειμάζουν, η μεγαλύτερη τουριστική μονάδα της Λευκάδας και η πιο οργανωμένη είναι αμφίβολο εάν θ ανοίξει, τουλάχιστον τρία  συγκροτήματα επιπλωμένων κατοικιών δεν θ ανοίξουν στο Μεγανήσι!

Κι ενώ το κράτος απαιτεί από τους ιδιώτες υπευθυνότητα και τους ζητά ν ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους , κλειστές και με κουδούνια παραμένουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες και γραφεία των δήμων. Την κρίσιμη ώρα όπου θα έπρεπε λογικά να γίνονταν ασκήσεις για αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων Κορωναϊού , όπου θα έπρεπε να δημιουργούνταν θαλάμοι αρνητικής πίεσης σε Λευκάδα και Μεγανήσι .

Στο Μεγανήσι που κάποτε είχε και το glamour  όνομα “Μύκονος του Ιονίου” μοίρασαν προκαταβολικά τρόφιμα , ενώ η Λευκάδα τρέφει αυταπάτες ακόμα ότι η γέφυρα θα “σώσει την παρτίδα”, έτσι εξηγείται  το γεγονός ότι θεσμικοί παράγοντες, εκλεγμένοι και αιρετοί ασχολούνται με  τα ατυχή σχόλια στο facebook  του προέδρου του Επιμελητηρίου!  Δυστυχώς  δείχνουν ν’ αγνοούν το γεγονός ότι μόλις το 10% (βαριά) της προσφοράς καλύπτεται από την εσωτερική αγορά της Ελλάδας.

Όπως είχαμε γράψει μεγάλες εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες απαιτούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα νησιά που θα δραστηριοποιηθούν , δυστυχώς δεν καταφέραμε τότε να πείσουμε για την αναγκαιότητα να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο διαφαινόμενο σχέδιο διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων  σε καταλύματα στην ΠΕ Λευκάδας κι όσο αυτό δεν υπάρχει ,δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού.

Για μια ακόμη φορά βολευόμαστε στην μετριότητα, για μια ακόμη φορά δεν έχουμε σχέδιο, για μια ακόμη φορά σερνόμαστε πίσω από τα γεγονότα, για μια ακόμη φορά δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας…

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights