Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιανουαρίου 2023

Με επικαιροποίηση της σύμβασης για τα απορρίμματα απαντούν οι δήμοι Μεγανησίου, Λευκάδας και Ακτίου – Βόνιτσας

Τελεσίγραφο δήμων  προς Υπουργείο : “Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας  για τα απορίμματα”

Ψήφισμα και από το δημοτικό συμβούλιο Ακτίου- Βόνιτσας στο οποίο προβλέπονται τεράστιες επιβαρύνσεις για τους δημότες Μεγανησίου και Λευκάδας εαν τελικά ψηφιστεί ο νόμος!

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην διάταξη του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Οι λόγοι της αντίθεσής μας είναι οι κάτωθι :

1) Η ιδιαιτερότητα της διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου μας λόγω των προγραμματικών διαδημοτικών δεσμεύσεων συνεργασίας με τον Δήμο Λευκάδος της όμορης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 225-247 του ν.4555/18, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 231 του ν.4635/2019.

2) Η συμμετοχή του Δήμου μας στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς την διοίκηση του ελλείψει ουσιαστικού και πρακτικού αντικειμένου, λόγω των δεσμεύσεων της προηγούμενης παραγράφου.

3) Η διαπίστωση της έλλειψης των προϋποθέσεων της αιτιολογικής έκθεσης του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου στο άρθρο 93, περί προβλημάτων διαχείρισης ΑΣΑ λόγω απουσίας των απαραίτητων υποδομών και αντιμετώπισης προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Αν τύχει εφαρμογής η υπό ψήφιση διάταξη δεν θα προχωρήσουν ή θα καθυστερήσουν σημαντικά οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ.

5) Τα δημοτικά τέλη τόσο στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, όσο και στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου θα αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες ακόμα περισσότερο. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να επωμιστούν και αυτό το βάρος.

Οι λόγοι της πρότασης μας για την εξαίρεση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου είναι ουσιαστικοί, βάσιμοι και αιτιολογημένοι και η ψήφιση του άρθρου θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στην δρομολογημένη διαδημοτική συνεργασία του Δήμου μας με τους Δήμους Λευκάδος και Μεγανησίου της όμορης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σε περίπτωση ψήφισης του εν λόγω άρθρου θα επανεξεταστεί η απόφαση μας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και τους βουλευτές του Νομού από όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν το άρθρο αυτό, ώστε να μη διαταραχθεί ο σχεδιασμός – υλοποίηση που είναι σε εξέλιξη, ήτοι η επέκταση ΧΥΤΥ Παλαίρου και της Μοπακ Λευκάδος που έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Ορίζει δικηγόρο για δικαστική προσφυγή στην περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει ο νόμος. Καλούμε σε κινητοποίηση την τοπική κοινωνία προκειμένου να μην γίνει ο τόπος χωματερή όλης της Ελλάδας. Συμφωνούμε και ενισχύουμε τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Λευκάδας και Κεφαλλονιάς.”

Παράλληλα κι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αιτωλοκαρνανίας προχώρησε χθες στην «Επικαιροποίηση και συμπλήρωση προγραμματικής σύμβασης για το έργο ” ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ 3ΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΦΑΣΗ Β)».

Στο προίμιο της σύμβασης με τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου γίνεται σαφής αναφορά στην Λευκάδα , όπως αναφέρεται με την ολοκλήρωση του έργων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον Δήμο Λευκάδας, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠεΣΔΑ) Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Ι.Ν.), ο ΧΥΤΑ 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού (Δ.Ε.Ν.) Αιτωλ/νίας θα λειτουργεί πλέον ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) προερχόμενων από την επεξεργασία των αστικών αποβλήτων. Στα υπολείμματα που θα γίνονται αποδεκτά στον ΧΥΤΥ περιλαμβάνονται αυτά που θεωρούνται ως μη αξιοποιήσιμα, καθώς και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα του Ευρωπαϊκού Κατάλογου Αποβλήτων (ΕΚΑ) (Απόφαση 2001/118/ΕΚ).

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights