Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Υδατοδρόμια ΠΙΝ: Αύξηση 400% στο κόστος κατασκευής τους, καταγγέλει η αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τα όσα αναφερθηκαν  στην χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας από τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ Θεόδωρο Χαλικιά και τον τέως δήμαρχο Λευκάδας κ. Κων/νο Δρακονταευδή

Στην κατεπείγουσα  συνεδρίαση με θέμα την έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µε τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το ∆ίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη για την υλοποίηση της πράξης «Υδατοδρόµια Ιονίων Νησιών»

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου υπήρχε προγραµµατική σύµβαση µε την προηγούµενη περιφερειακή αρχή για κατάθεση φακέλου για την αδειοδότηση υδατοδροµίου στη Λευκάδα, η οποία έχει υλοποιηθεί πλήρως ή εν µέρει. Η νέα σύµβαση περιλαµβάνει µελέτες, αδειοδότηση, προµήθεια εξοπλισµού µέχρι τηνπαράδοση του έργου. Μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο της προηγούµενης προγραµµατικής σύµβασης θα χρησιµοποιηθούν στη νέα.

Φορέας χρηµατοδότησης είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.), ενώ φορέας υλοποίηση είναι το ∆ίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (∆ΕΠΑΝ) (Ν.Π.Ι.∆.). Ο ∆ήµος Μεγανησίου δεν συµµετέχει σε αυτή την προγραµµατική σύµβαση, ενώ είχε προηγούµενη προγραµµατική σύµβαση µε την Π.Ι.Ν., διότι εν τω µεταξύ εγκρίθηκε η εξοµοίωση µε ζώνη λιµένα του λιµένα Σπήλιων, οπότε κύριος του έργου για το εκεί υδατοδρόµιο είναι πλέον το ∆.Λ.Τ.Λ..

Το χρονοδιάγραµµα της σύµβασης είναι 18 µήνες, αλλά στόχος της Π.Ι.Ν. είναι να γίνει πολύ πιο γρήγορα. Η προηγούµενη σύµβαση ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑ∆ΟΣ δεν χρειάζεται να ακυρωθεί, θεωρείται ότι οι δύο συµβαλλόµενοι (Π.Ι.Ν. και ∆.Λ.Τ.Λ.) επεκτείνουν τη συνεργασία τους µε τη νέα προγραµµατική σύµβαση.

Ο κ. Χαλικιάς αναφέρει ότι η προηγούµενη περιφερειακή αρχή είχε καταθέσει φάκελο αδειοδότησης και περιβαλλοντική µελέτη. Για την περιβαλλοντική µελέτη είχαν ζητηθεί από την αρµόδια διεύθυνση της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης διευκρινίσεις, για τις οποίες δεν έχει κάνει τίποτα η νέα περιφερειακή αρχή εδώ και 7 µήνες. Επίσης η προηγούµενη περιφερειακή αρχή σκόπευε να προµηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισµό για τα υδατοδρόµια µε δικές της δαπάνες.

Ο πρώην ∆ήµαρχος Λευκάδας κ. Κ. ∆ρακονταειδής, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, προσέθεσε ότι η προηγούµενη περιφερειακή αρχή είχε εκπονήσει τεχνική µελέτη για την προµήθεια εξοπλισµού όλων των υδατοδροµίων της Π.Ι.Ν. ύψους € 750.000, ενώ στη νέα προγραµµατική σύµβαση το κόστος του εξοπλισµού έχει αυξηθεί σε € 3 εκ..

Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι η νέα προγραµµατική σύµβαση είναι ολοκληρωµένη γιατί περιλαµβάνει και την προµήθεια του εξοπλισµού. Όσον αφορά στο κόστος, το ∆.Λ.Τ.Λ. δεν έχει πληροφόρηση για την τεχνική µελέτη της προηγούµενης περιφερειακής αρχής, αλλά ούτε είναι ευθύνη του ∆.Λ.Τ.Λ. το κόστος, εφόσον φορέας χρηµατοδότησης είναι η Π.Ι.Ν

H σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης µε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το ∆ίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη για την υλοποίηση της πράξης «Υδατοδρόµια Ιονίων Νησιών», εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights