Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2023

Aποτίμηση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών

Άφησα να κυλίσουν  αρκετές ημέρες από την ημέρα του συνεδρίου, γιατί όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας,  πάντα  η οπτική  γωνία που βλέπει κανείς τα πράγματα τον βοηθά να αποκτήσει -όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και ανεπηρέαστα- ένα ευρύτερο άνοιγμα, μια ευρύτερη θεώρηση.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους υπαλλήλους του δήμου για την άψογη διοργάνωση και το τέλειο αποτέλεσμα. Για όσους ίσως δεν το αντιλήφθηκαν, οι αποκαλούμενοι «κοπρίτες» υπερέβαλαν εαυτούς δουλεύοντας πολύ πέραν του ωραρίου τους, ακόμα και αργά το βράδυ.

Τι αποκόμισε  τελικά το νησί μας από την μεγάλη πασαρέλα τόσων πολιτικών αλλά και παραγόντων της περιφέρειας;

Άκουσα πολλές φορές ότι χρησιμοποιηθήκαμε σαν γλάστρες. Ίσως να είναι και έτσι, αλλά και μεις  τους  χρησιμοποιήσαμε για τον ίδιο λόγο.

60.000 καταχωρίσεις  μέτρησα στην google  εκείνη την  μέρα. Τεράστια δημοσιότητα  και μέσω της τηλεόρασης. Μόνο  που η δημοσιότητα  από μόνη της δεν  συμπεριλαμβάνετεαι στη  λίστα με τα φαγώσιμα!

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού  δεν έτυχε (για όσους θυμούνται περασμένες επισκέψεις, με δάφνες κ.τ.λ) ανάλογης υποδοχής.  Μόλις  μετά βίας γέμισε η αίθουσα με το θερμότερο χειροκρότημα να το εισπράτει  ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου υπερασπιζόμενος τους ψαράδες του νησιού.

Και πριν καλά-καλά επιστρέψει στην Αθήνα, όλες οι ελπίδες εξανεμίστηκαν μπρος στις επιταγές της τρόικας:

– Κλείσιμο  του  ΤΕΙ  στην Λευκάδα

– Μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου

– Κατάργηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών στα νησιά

– Κατάργηση του αφορολογήτου σε νησιά κάτω των 3100 κατοίκων κ.α.

H δεύτερη μέρα του συνεδρίου  ήταν πιο «άδεια», από συνέδρους. Έφυγαν  οι πιο πολλοί με το πρώτο φέρυ, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι το επόμενο είναι πολύ αργά!

Οι σύνεδροι, κάθε πρόταση για τον Καλλικράτη  την συνόδευαν με την διαπίστωση ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, κι αυτό πρέπει ν΄ αλλάξει, τόσο που μου δόθηκε η εντύπωση ότι ο Καλλικράτης έγινε για άλλη χώρα κι όχι για την δική μας.

Υπήρξαν και σημαντικές παρουσιάσεις πρωτότυπων καινοτομιών, ανεξάντλητης  ελληνικής ευρηματικότητας   αλλά πάντα τελείωναν με την πικρία των ανυπέρβλητων εμποδίων της γραφειοκρατίας .

Είχα την τύχη να συνομιλήσω μαζί τους  και το συμπέρασμα μου είναι ότι αυτή η χώρα «τρώει» σαν σύγχρονος  Κρόνος τα παιδιά της και τα αναγκάζει να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον εκτός αυτής.

Το  Μeganisi Νews δικαιώθηκε για τον προβληματισμό  που είχε εκφράσει σε ανάρτησή του σχετικά με τους αγροτικούς γιατρούς και δια στόματος Περιφερειάρχη!

Ακόμα, κέρδισε πολύ περισσότερους φίλους  και παρά την …ανωνυμία  του, βρέθηκε να μεταδίδει ζωντανά τις εργασίες του συνεδρίου κι απ΄την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επίσης κλείνοντας να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιώτη Κονιδάρη (φαρμακοποιό) που έσπευσε να μας υπερασπιστεί  σε μικρής κλίμακας επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ ημών και  του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, αποδεικνύοντας περίτρανα την καλή σχέση που παραδοσιακά υπάρχει  από δημιουργίας των  μεγανησιώτικων sites μεταξύ τους.

Γιώργος Γαβρίλης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights