Συνέντευξη του Γιώργου Γαβρίλη στον Prisma 91,6
“Έχουν τοποθετηθεί σε ρόλους κλειδιά άνθρωποι που έδωσαν ότι είχαν.”
Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Meganisinews Γιώργος Γαβρίλης στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.
Σχολιάζοντας τον φετινό ιδιαίτερο στολισμό στην κεντρική πλατεία Λευκάδας, ανέφερε ότι έχουμε βολευτεί στη μετριότητα και όταν γίνεται κάτι καλύτερο δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε.
“Από ότι είδα όμως έγινε μία καλή προσπάθεια να στολιστεί όλη η αγορά, ακόμα και με ανακυκλώσιμα υλικά, αυτό είναι κάτι θετικό αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο φτάνει.
Παρακολουθώντας την Λευκάδα τα απογεύματα δεν είμαι και τόσο ικανοποιημένος από την κίνηση που υπάρχει στην αγορά. Επίσης θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος που φέτος δεν στήθηκε το παγοδρόμιο, δεν ξέρω πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτή την κίνηση, ίσως δεν είναι προεκλογική περίοδος και δεν χρειάζεται να το εκμεταλλευτούν κάποιοι; Κάποιοι θα έπρεπε να καταλάβουν πως η Λευκάδα υποφέρει από διασκέδαση, κουλτούρα και επιλογές.
Όταν κάνεις μία δραστηριότητα η οποία βοηθάει τους κατοίκους, δεν κοιτάς αν είναι κοστοβόρα ή αν έπεσες μέσα, εξάλλου μπορείς να την πριμοδοτήσεις με κάποια χρήματα που έχεις για τον πολιτισμό, δεν θεωρώ ότι αυτός ήταν λόγος για να μην στηθεί το παγοδρόμιο, καθώς αυτοί που θα κατέβαιναν στην πόλη, θα έδιναν ζωή στην αγορά, θα το ευχαριστιόντουσαν, δεν θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν διακοπές κάπου αλλού, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι και θέμα τζίρου και όχι για το τι θα πιάσει το παγοδρόμιο.”
Σχολιάζοντας την δημιουργία κοινού ΦΟΣΔΑ ανάμεσα στους δήμους Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου, ανέφερε ότι τουλάχιστον για μία δεκαετία στο θέμα των απορριμμάτων μας έχουν φάει οι ενδιάμεσες λύσεις, με αποτέλεσμα να σπαταλούνται χρήματα και να μην έχουμε ακόμα μία σωστή λύση.
“Δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό στο ζήτημα της ανακύκλωσης, καθώς το 60% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα, θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώνουμε και να μην επιβαρύνονται οι δημότες με τα μεταφορικά αυτών των υλικών, αντιθέτως ο δήμος θα μπορούσε να εισπράττει από αυτά.
Άρα λοιπόν δεν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, παρά αντιμέτωποι με μία ενδιάμεση λύση, για την οποία θα ασχοληθούν και πάλι εργολάβοι που θα τα μεταφέρουν, θα σπαταληθούν χρήματα και λύση δεν θα έχουμε.
Λύση είναι ένα σχέδιο το οποίο θα το βάλεις κάτω και το πολύ σε πέντε χρόνια θα το έχεις υλοποιήσει. Εδώ και 20 χρόνια στη Λευκάδα ασχολούμαστε με τα απορρίμματα, ξέρουμε το πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό.
Αναφορικά με το νέο ΦΟΣΔΑ πολύ φοβάμαι ότι και λόγω του κόστους και λόγω του φόρτου της χωματερής, ότι το καλοκαίρι πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα και τα σκουπίδια θα μυρίζουν, καθώς εκτιμώ ότι δεν θα μεταφέρονται σωστά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Μεγανήσι, έχει περάσει η εντύπωση ότι μεταφέρονται τα σκουπίδια, προχθές είχαμε φωτιά στο σκουπιδότοπο του Μεγανησίου, καίγονταν και μύριζε σε όλο το Κατωμέρι.
Αυτή τη στιγμή ο σκουπιδότοπος Μεγανησίου είναι ακριβώς όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια, δεν έχω δει καμία ουσιαστική διαφορά και νομίζω πως έτσι θα πηγαίνουμε με ενδιάμεσες λύσεις. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά οι ενδιάμεσες λύσεις βοηθούν για να γεμίζουν οι τσέπες.
Μία μέρα αν ο δήμαρχος Λευκάδας είμαι Μεγανησίου μας υποδείξουν πώς γίνεται σωστά η ανακύκλωση και πού είναι αυτά τα σημεία εμείς θα μπούμε μπροστά να το υποστηρίξουμε και να κάνουμε μία καμπάνια να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να ανακυκλώνει. Αυτή είναι η λύση, αλλά δεν βλέπω να γίνεται. Η σωστή λύση δεν είναι ο δεματοποιητής αλλά τα σκουπίδια να ανακυκλώνονται στην πηγή, γιατί έχουμε χαραμίσει πολλά χρήματα και πολλές ώρες συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει κάποια στιγμή το θέμα να μπει σε σωστή βάση και όχι μόνο αυτό αλλά όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τη Λευκάδα.
Πρέπει να υπάρξει ένας μπούσουλας, καθώς κανένας προεκλογικά δεν δεσμεύτηκε και δεν είχε ένα πλάνο για το πού θα πάει Λευκάδα.”
“Μάλιστα το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νησί, είναι ότι έχουμε παρατήσει τον πολιτισμό, δεν υπάρχει ούτε ένας κινηματογράφος, ένα θέατρο, δεν υπάρχουν τέχνες, κάτι που θα εκπαιδεύσει τη νέα γενιά ώστε να βγουν καλύτεροι ηγέτες.
Η επόμενη γενιά των Λευκαδιτών μεγαλώνει μέσα στις καφετέριες. Αν συμβαίνει αυτό πώς θα διαχειριστείς αύριο τα κοινά του τόπου, αν δεν έχεις δει κάτι διαφορετικό εκτός από καφέ; Το Δημοτικό Συμβούλιο του μέλλοντος θα είναι καφενείο.
Τα μυαλά της Λευκάδας φεύγουν, γιατί δεν υπάρχει πνευματική τροφή για να τα συντηρήσει και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν σήμερα άνθρωποι στο δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει ποτέ, αλλά την ώρα του δημοτικού συμβουλίου ασχολούνται με το κινητό τους.
Για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος χρειάζεται εκπαίδευση, παιδεία, να αποκτήσει επιτέλους Λευκάδα αστική τάξη και όχι μία luben αστική τάξη της αρπαχτής.
Στη συνέχεια θα βρουν τη λύση τους και τα απορρίμματα, και το συγκοινωνιακό και τα ιχθυοτροφεία, το κάστρο, καθώς η Λευκάδα είναι μία πανέμορφη περιοχή και έχει ένα φοβερό φυσικό περιβάλλον.”
Σχολιάζοντας το νέο δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό και τις καλές προθέσεις που έχει, απάντησε ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν μας φτάνουν, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει καλές προθέσεις, γιατί ο ίδιος είναι καλό παιδί, προσπαθεί μόνος του…, καθώς είναι πιθανόν να είναι απομονωμένος από τις ιδέες του.
“Ως νέος άνθρωπος έχει νέες ιδέες, δεν πρέπει όμως να αιχμαλωτίζεται στον συντηρητισμό σε ιδέες του στενού του πολιτικού του περίγυρου, γιατί βλέπω ότι τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις άνθρωποι οι οποίοι ότι είχαν να δώσουν τα έδωσαν.
Επίσης το λέω αυτό για να προβληματιστούμε και να μη νομίζουν ότι επειδή δεν μιλάμε δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στη Λευκάδα. Όλο αυτό δεν το αποδίδω σε αδιαφορία, ούτε σε έλλειψη ευαισθησίας, αλλά σε μία φυσιολογική κούραση από όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για να αλλάξει κάτι.
Η κοινωνία κάνει ένα time out, καθώς κάποια στιγμή αυτά που βλέπω και εγώ θα τα δει και η ίδια και θα επαναστατήσει.”
Στην επισήμανση ότι ο δήμαρχος Λευκάδας συνεργάζεται και αναγκάζεται να ακολουθήσει και τα πρόσωπα που υποδεικνύει η άλλη πλευρά, είπε ότι όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν, ο δήμαρχος πρέπει να συμβιβαστεί με το υπάρχον κατεστημένο.
Στο ερώτημα αν υπάρχει η φουρνιά ικανών ανθρώπων στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα, επανέλαβε πάλι ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε καταλάβει τι λείπει στη Λευκάδα και έχουμε περιοριστεί μόνο στην αρπαχτή του καλοκαιριού και το χυμό δεν γίνεται τίποτα στη Λευκάδα θα πάμε εμείς και δύο φορές διακοπές Αράχωβα.
Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στη Λευκάδα, καθώς πρέπει να κοιτάμε τι γίνεται όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην υπόλοιπη Λευκάδα η οποία υποφέρει από ερημοποίηση και μοναξιά το χειμώνα.
Είμαστε καταδικασμένοι αν δεν αποκτήσουμε αστική τάξη στη Λευκάδα όπως υπάρχει για παράδειγμα στην Κέρκυρα.
Το πρόβλημα που φαίνεται στο Μεγανήσι και σε κάποια χωριά της Λευκάδας, είναι το ότι το χειμώνα υπάρχει ερημοποίηση και νέος άνθρωπος δεν μπορεί να κάτσει και πολύ φοβάμαι ότι αυτό σιγά-σιγά θα παρουσιάζεται και στη Λευκάδα και όλο θα επεκτείνεται.